Máme pandémiu, ale obezity

Nielen koronavírus spôsobil celosvetovú pandémiu. "Vírus obezity" je omnoho nebezpečnejší. Pretože obezita ročne vedie v mnohých krajinách sveta k nespočetným úmrtiam a zhoršeniu zdravotného stavu. Úmrtia sú však v štatistikách často ukryté za diagnózu diabetu, srdcovo-cievnych chorôb, rakoviny a podobne.

01.05.2020 06:00
meter, obezita, nadváha, figúrka Foto:
Vo väčšine európskych krajín sa výskyt obezity pohybuje okolo 50 % v dospelej populácii, na Slovensku je situácia ešte horšia.
debata (14)

Kto je obézny podľa indexu telesnej hmotnosti?

Index telesnej hmotnosti (BMI – Body Mass Index) sa vypočíta:

pomer hmotnosti v kilogramoch k výške v metroch na druhú

BMI do 25 kg/m2 – normálna hmotnosť

BMI 25–30 kg/m2 – nadváha

BMI 30–35 kg/m2 – prvý stupeň obezity

BMI 35 – 40 kg/m2 – druhý stupeň obezity

BMI nad 40 kg/m2 – tretí stupeň obezity (odhadom jedno percento populácie)

Niektorí ľudia možno mali čas počas karantény venovať sa viac sebe a svojmu telu. Najmä tí, ktorí nemohli pracovať z domu. Iní, čo prešli na „home office“, sa často ocitli ešte vo väčšom pracovnom vyťažení, ktoré viedlo k nepravidelnému dennému režimu a prejedaniu sa. S komplexnou zmenou životného štýlu sa ťažko začína v období neistoty, stresu a obáv z budúcnosti. Osvojiť si nový spôsob stravovania, pohybovej aktivity a zvládania stresu, lebo to je pri chudnutí veľmi dôležité, je náročné aj bez strašiaka v podobe koronavírusu.

Oficiálne existuje až 236 zdravotných komplikácií obezity. Ľudia s nadhmotnosťou a obezitou si tento fakt zhoršenia zdravotného stavu obyčajne uvedomujú. Veď v médiách sa dokonca objavili aj správy, že rizikom pri koronavíruse je aj obezita. Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) vyhlásila nadhmotnosť a obezitu za rizikový faktor rozvoja vážneho až kritického priebehu COVID-19. Podľa WHO nadhmotnosť a obezita predstavujú najvýznamnejšie ovplyvniteľné príčiny závažných chronických ochorení a preventabilných úm­rtí.

Žijeme však v obezogénnom prostredí a udržanie „normálnej“ telesnej hmotnosti je pre značnú časť populácie čoraz náročnejšie. Vo väčšine európskych krajín sa výskyt obezity pohybuje okolo 50 % v dospelej populácii, na Slovensku je situácia ešte horšia. „Každý štvrtý dospelý Slovák bez ohľadu na pohlavie je obézny. To neznie dobre,“ konštatuje doktorka Ľubomíra Fábryová, prezidentka Slovenskej obezitologickej asociácie a Obezitologickej sekcie Slovenskej diabetologickej spoločnosti. Dopracovali sme sa k situácii, keď obezita zabíja viac ako podvýživa.

Situácia na Slovensku

Muži: Na Slovensku má nadhmotnosť alebo obezitu sedem z desiatich mužov v produktívnom veku. To je 70 %. Jeden zo štyroch mužov je vyslovene obézny – čiže štvrtina mužov vo veku 18 – 64 rokov je obézna.

Ženy: Viac ako polovica žien, konkrétne šesť z desiatich, má nadhmotnosť alebo obezitu. Obézna je jedna zo štyroch žien.

Deti: Nadváhu má dokonca viac ako 12 % detí, z nich takmer 7 % je obéznych.

Index telesnej hmotnosti (BMI) viac ako 30 má na Slovensku približne 825-tisíc ľudí. Ľudia, ktorým však treba nevyhnutne pomôcť a zamerať sa na nich, sú tí, čo trpia tretím stupňom obezity, BMI viac ako 40. To je jedno percento populácie, čiže odhadom 33-tisíc osôb.

© Autorské práva vyhradené

14 debata chyba
Viac na túto tému: #obezita #BMI #pandémia #Cesta za zdravím