Diabetes a obezita sú nerozlučné dvojičky

Čo je to viscerálna obezita? Ako ešte sa dá zistiť, či je človek obézny a ktoré princípy liečby odporúča prezidentka Slovenskej obezitologickej asociácie?

06.05.2020 06:00
žena, obezita, šišky, donuts, boj Foto:
Odborníci sa zhodujú, že schudnúť je najlepší liek – lepší ako tie najkvalitnejšie medikamenty na cukrovku, cholesterol či tlak.
debata

Diabetes 2. typu súvisí najmä s nezdravým spôsobom nášho života. Problémom je najmä to, že ľudský genotyp sa od pradávnych čias veľmi nezmenil. Stále sme nositeľmi šetriacich génov, ktoré spôsobujú, že v minulosti bolo naše telo schopné v období dostatku zhromaždiť dosť energie v podobe tukového tkaniva a neskôr prežiť obdobia hladu. V dnešnej dobe sú nám tieto gény na škodu. Dochádza k epidémii obezity a následne cukrovky. Pretože práve obezita je jeden z faktorov, ktoré vedú k zníženiu citlivosti na inzulín a k rozvoju diabetu 2. typu.

V minulosti sa cukrovka u detí a mladých ľudí automaticky považovala za diabetes 1. typu a starší ľudia mali diabetes 2. typu. V súčasnosti už majú diabetes 2. typu čoraz častejšie aj ľudia pred štyridsiatkou a dokonca aj deti (najmä v Spojených štátoch, na Slovensku ide skôr o raritné prípady v rómskych komunitách).

So znížením hmotnosti o 5–10 % klesá riziko rozvoja cukrovky až o 44 %. Odborníci sa zhodujú, že schudnúť je najlepší liek – lepší ako tie najkvalitnejšie medikamenty na cukrovku, cholesterol či tlak. Pacient, ktorému už raz diagnostikujú cukrovku, ostáva diabetikom do konca života. Nemusí si však pichať inzulín, dokonca nemusí nevyhnutne užívať ani orálne antidiabetiká.

Existuje dokonca pojem „viscerálna obezita“. O tom, či sme obézni, alebo štíhli, nerozhoduje len počet kilogramov či výpočet tzv. indexu telesnej hmotnosti. Zo zdravotného hľadiska je dôležité rozloženie tuku v tele. Jeho charakter určujeme meraním obvodu pása. Obvod pása nad 102 cm u mužov a nad 88 cm u žien sa klasifikuje ako vysoké riziko. Nebezpečný je tzv. viscerálny tuk, ktorý obaľuje naše orgány. Ten na rozdiel od podkožného tuku nie je viditeľný na pohľad, pretože sa ukladá najmä vnútri brušnej dutiny – aj na životne dôležitých orgánoch. Jeho nebezpečenstvo spočíva v tom, že sa úzko spája s hladinou tukov v krvi a môže viesť k závažným chronickým ochoreniam, ako je cukrovka, infarkt myokardu, mozgová mŕtvica a podobne.

Kto je obézny podľa hrúbky pása?

Pri zisťovaní kardiometabolických rizík obezity nám pomáha aj obvod pása, ten sa meria krajčírskym metrom v centimetroch.

Ženy by mali mať podľa prísnejších kritérií do 80 cm, menej prísne pripúšťajú maximálne 88 cm.

U mužov je obézny ten, kto má v páse nad 94 cm alebo nad 102 cm.

Dni obezity

Problematika obezity má v kalendároch aj svoje dni, ktorých úlohou je pripomínať, že ide o akútny celospoločenský zdravotný problém, ktorý v súčasnosti narastá do epidemických rozmerov. Nie je to len kozmetická záležitosť pár stoviek jedincov. Zatiaľ čo Svetový deň obezity býva v marci (tento rok bol 4. marca 2020 spoločne s 5. ročníkom Slovenského dňa obezity), Európsky deň obezity zas býva v máji.

Tieto aktivity sa vždy nesú v znamení prevencie a edukačnej činnosti, ľudia si na rôznych miestach majú možnosť dať odmerať index telesnej hmotnosti (BMI), krvný tlak či glykémiu. Počas Slovenského dňa obezity tento rok v marci sa do popredia dostala nielen úloha diabetológa, obezitológa, diétológa, kardiológa, psychológa či chirurga, ale aj lekárnika, ktorý by mal byť tiež súčasťou multidiscipli­nárneho tímu. Mnohé spomínané merania sa totiž často uskutočňujú v lekárňach.

4 princípy liečby obezity:

1. komplexný manažment obezity

2. interdisci­plinárny medicínsky prístup (diabetológ, obezitológ, diétológ, kardiológ, angiológ, psychológ, chirurg)

3. stanovenie reálne dosiahnuteľných cieľov

4. vypestovanie trvale udržateľných návykov u pacienta

MUDr. Ľubomíra Fábryová, špecialistka na metabolické ochorenia, prezidentka Slovenskej obezitologickej asociácie

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #obezita #viscerálny tuk #boj proti obezite