Na obezitu v SR existuje jediné liečivo

Špecialistka Ľubomíra Fábryová nám priblíži, ako to na Slovensku je a bolo s liekmi na obezitu.

20.05.2020 10:00
zdravá strava, lieky, výber Foto:
V Európskej únii je k dispozícii viacero medikamentov na chronický manažment obezity, v SR je k dispozícii jeden.
debata

Obezita je chronické ochorenie, celoživotné, aj po redukcii hmotnosti treba dodržiavať určité zásady životného štýlu. „Je zbytočné, keď mi príde človek a spýtam sa, prečo by mal zredukovať hmotnosť, a on odpovie – pretože ma poslal praktický lekár,“ hovorí doktorka Ľubomíra Fábryová. „To nie je správny postoj. Pacient by mal naozaj chcieť a byť odhodlaný schudnúť.“

Existuje malá úzka sieť špecialistov, ktorí sa obezite venujú v SR, a na to môže nadviazať bariatrická metabolická chirurgia. V Európskej únii je k dispozícii viacero medikamentov na chronický manažment obezity, v SR je k dispozícii jeden.

V minulosti boli pre obéznych u nás k dispozícii tri liečivá – orlistat, sibutramín a rimonabant. Orlistat bránil vstrebávaniu tukov v čreve, sibutramín tlmil pocit hladu v mozgu, rimonabant tlmil pocit hladu a zvyšoval výdaj energie. Orlistat nebol zakázaný, istý čas bol k dispozícii ako voľnopredajný liek, ale momentálne ho už u nás nemožno kúpiť. Pacienti si často nevedeli ustrážiť príjem tukov, a tak spôsoboval nepríjemné hnačky, mnohí mali problém udržať stolicu a zažívali tak nepríjemné stavy. Sibutramín bol stiahnutý z trhu z dôvodu nárastu kardiovaskulárnych príhod pre vzostup pulzovej frekvencie. Pri rimonabante sa zas zaznamenal vzostup depresií a samovrážd. S týmito liekmi malo veľa lekárov naozaj dobré skúsenosti, len bolo potrebné veľmi dobre pred indikovaním liečby odobrať anamnézu, inak vznikali spomínané problémy a komplikácie liečby.

Podľa Fábryovej je momentálne na Slovensku pre pacientov s chronickou obezitou k dispozícii jediný liek s dvoma účinnými látkami – naltrexón/bupropión v tabletách. Dvojitý mechanizmus účinku vedie k potlačeniu chuti a potreby sa najesť a súčasne ovplyvňuje aj zvýšenie výdaja energie. Ovplyvnenie centier odmeny vedie k zníženiu túžby zjesť niečo dobré. Všetky tieto mechanizmy teda vedú k poklesu hmotnosti. Liek je určený ako nadstavba k nízkokalorickej diéte v kombinácii so zvýšenou pohybovou aktivitou pre dospelých pacientov starších ako 18 rokov, ktorí majú BMI rovné alebo vyššie ako 30. U dospelých pacientov s cukrovkou 2. typu, poruchou metabolizmu tukov či dobre kontrolovanou hypertenziou možno liek podať pri BMI rovnom alebo vyššom ako 27.

Najčastejšími nežiaducimi účinkami lieku sú nevoľnosť, zápcha, bolesti hlavy, suchosť v ústach a vracanie. Liečbu indikuje lekár, ale nehradí sa z verejného zdravotného poistenia. Pacient si ju musí zaplatiť sám. Samozrejme, liečba musí byť logicky spojená s úpravou životného štýlu – nízkokalorickou diétou a zvýšenou pohybovou aktivitou. Inak nemá význam.

Účinnosť a bezpečnosť tejto kombinácie účinných látok bola preukázaná v rozsiahlom programe klinických štúdií, do ktorých bolo zaradených viac ako 4 700 pacientov (obézni alebo pacienti s nadhmotnosťou a ochoreniami, ktoré súvisia s obezitou). Efekt liečby by sa mal prehodnotiť po štyroch mesiacoch, Samozrejme, existujú pacienti, ktorí na liečbu nereagujú.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #liek #obezita #liečivo