Martin Chovanec: Po zmenšení žalúdka som schudol 50 kg

Martin Chovanec dospel ku superobezite štandardným spôsobom nočného vyjedania chladničky. "Ráno som nebýval hladný a do takej jednej popoludní som ani nepotreboval jesť,“ hovorí. Po celodennom zhone prišiel domov a odmenil sa. Až dospel ku 145 kilogramom.

02.05.2020 06:00
Martin Chovanec, Foto:
Martin Chovanec pred zákrokom (v roku 2017) a po ňom (v roku 2019). Ešte váha nad odstránením prebytočnej kože na bruchu, pretože tento zákrok plastickej chirurgie je údajne podstatne viac bolestivý ako metabolicko-bariatrická chirurgia.
debata (3)

V roku 2018 vážil 46-ročný Martin 145,3 kg. "Samozrejme, že som skúšal schudnúť,“ hovorí. "Kto by neskúšal? Prešiel som diétami, aj som zhodil nejakých dvanásť kíl, ale vždy sa mi bohato vrátili. Jo-jo efekt poznáme všetci. Zvýšil sa mi tlak, musel som začať brať antihypertenzíva aj lieky na srdcovú arytmiu, mal som bolesti chrbtice, problémy s platničkami. Ono sa to povie, športuj, hýb sa. Ale keď presiahnete určitú hmotnosť, ste už zo všetkého unavený. Prídete domov po práci, zlomí vás to, nebudete robiť vôbec nič.“ Nehovoriac o kolenách, bedrových kĺboch či boľavých platničkách, ktoré pri určitej váhe neznesú ešte záťaž vo forme aktívneho pohybu.

Inšpiráciou dať si urobiť metabolicko-bariatrickú operáciu, inými slovami, chirurgicky riešiť svoj problém s obezitou, bol pre Martina Chovanca jeho kamarát. Kedysi možno 160-kilového chlapíka stretol po troch mesiacoch a takmer ho nespoznal. Do niekoľkých dní sa ocitol u primára Chirurgickej kliniky Fakultnej nemocnice v Trnave Igora Kehera. "Princípom metabolicko-bariatrickej chirurgie je zabrániť pacientovi prijať veľké množstvo potravy,“ vysvetľuje primár Igor Keher. "Počas tzv. rukávovitej resekcie žalúdka, ktorá sa robí laparoskopicky, odpreparujeme pacientovi väčšiu časť žalúdka, pričom mu ponecháme 80–100 ml rezervoár. Žalúdok vo veľkosti téglika od jogurtu mu v budúcnosti nielen zabráni prijať väčšie množstvo potravy, ale odstránením časti buniek zodpovedných za vylučovanie hormónu hladu mu znížime aj nutkavý pocit najesť sa. Celý výkon trvá hodinu, maximálne hodinu a pol.“

Martin Chovanec bol ideálnym adeptom na tento zákrok, pretože väčšina tuku sa mu ukladala predovšetkým v bruchu. Pri výške 175 cm mal index telesnej hmotnosti BMI = 47, čo je život ohrozujúce riziko, superobezita. Tento zákrok je možné urobiť pacientom s BMI nad 40 bez pridružených diagnóz alebo s BMI od 35, ale s komplikáciami ako cukrovka, hypertenzia, ochorenia kĺbov a chrbtice. "Každý pacient musí absolvovať tzv. kolečko, sériu vyšetrení u psychológa, endokrinológa, diabetológa-obezitológa, gastroenterológa a všetci musia dať súhlasné stanovisko, že spĺňa kritériá a táto metóda je preňho vhodná. Sme zatiaľ jediné centrum v SR, ktoré má v Trnave všetkých špeciálne vyškolených lekárov pohromade. A, samozrejme, v poriadku musia byť všetky predoperačné vyšetrenia, pretože zákrok hradený poisťovňou sa robí v celkovej anestézii,“ dodáva Keher.

"Bol som hospitalizovaný päť dní a za ten čas som zhodil prvých sedem kíl. Je to prekvapujúce, ale nič ma nebolelo. Dokonca ani tých päť vpichov, cez ktoré sa lekári dostávali do brucha,“ spomína Martin Chovanec. "Prvé tri mesiace išla váha nadol veľmi rýchlo, desať kíl mesačne. Potom sa to spomalilo a momentálne vážim 95 kilogramov. Jedávam maličké porcie 6–7-krát denne a strikne oddeľujem jedenie a pitie.“ Môže zjesť prakticky všetko okrem ryže, ktorá mu z nejakých dôvodov nerobí dobre. Žalúdok mu vždy včas naznačí, ktoré je posledné sústo. Inak príde žalúdočná ťažoba a niektorí pacienti spočiatku párkrát dávia, kým pochopia, že prejesť sa nesmú. Decový objem žalúdka nepustí.

Martin Chovanec momentálne okrem doplnkov výživy na platničky neužíva nijaké liečivá. Podstatne viac sa hýbe, hoci priznáva, že intenzívnejšie športovať nezačal. "Dnes robím omnoho viac rutinného denného pohybu, nemám problém ísť po schodoch a nedržím sa zábradlia, zaparkujem ďalej od domu a prejdem sa. Zo športu mám rád plávanie a kúpil som si e-bike. Cukrovku som, našťastie, nemal ani predtým, ale môj otec bol diabetik. Keby som neschudol, táto diagnóza by sa mi asi nevyhla. Mám fajn pocit. Keď schudnete, vždy sa dobre cítite. Určite by som neváhal dať si túto operáciu urobiť znova, aj keď na prvé počutie pôsobí drasticky. Pre mňa to však bola dobrá voľba.“

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #chudnutie #zmenšenie žalúdka