Špenát pomáha pri chudnutí, má viac céčka ako pomaranč

Zelenina, ktorá nemá dobrú povesť (neprávom!), je miláčikom všetkých, ktorým záleží na zdraví. Špenát toho ponúka veľa...

03.05.2020 06:00
špenát, listová zelenina, menštruácia Foto:
Špenát prichádza najčastejšie na tanier vo svojej najchutnejšej forme, ako listový šalát.
debata

Poskytuje vitamín A
S neuveriteľnými 800 mikrogramami vitamínu A na 100 gramov patrí špenát k najlepším zdrojom tejto látky, ktorá hrá veľmi dôležitú úlohu v prípade dobrého zraku a zdravej pleti.

Posilňuje nervy
Kto je nervózny alebo má často stres, môže s tým zatočiť. S 58 miligramami horčíka obsahuje 100 gramov špenátu množstvo minerálnych látok, ktoré majú priaznivý vplyv na celý nervový systém.

Zásobuje nás železom
S dobrými 4 miligramami železa obsahuje špenát pomerné veľkú dávku minerálu, ktorý podporuje tvorbu krvi. Telo toto železo zvlášť dobre zužitkuje, pretože špenát má vo svojej výbave aj vitamín C.

Chráni bunky
Čo sa týka vitamínu E, špenát má pred inými druhmi zeleniny navrch – obsahuje 1,4 mg na 100 gramov. Vitamín E je dôležitou ochranu pred voľnými radikálmi, ktoré poškodzujú bunky nášho tela a okrem iného zabraňuje predčasným procesom starnutia.

Má dehydratačný účinok
S 554 mg draslíka na 100 gramov patrí špenát k potravinám, ktoré môžu znova vyvážiť rovnováhu tekutín. Špenát, najmä surový, napríklad v šaláte či smoothie, pomáha jemne odstraňovať hromadenie vody v tele.

Udrží vo forme
Mnohí nevedia, že v 100 gramoch čerstvého špenátu je ešte viac vitamínu C ako v rovnakom množstve pomarančov (51 mg). Ale pozor, špenát sa môže variť iba skutočne krátko, inak sa veľa z tohto vitamínu stráca.

Pomáha pri chudnutí
Veľmi málo kalórií, takmer žiaden tuk a žiadne sacharidy. Špenát sa z týchto dôvodov často objavuje v „diétnych“ jedálničkoch. Či už čerstvý alebo mrazený, pomôže pri chudnutí alebo udržiavaní váhy.

Čo by ste mali vedieť o špenáte

Kto má rád špenát, sotva sa vie vžiť do toho, že celé generácie majú na túto chutnú zeleninu zlé spomienky, hlavne z detstva. Je to preto, že dnes máme na stole úplne odlišné odrody. Predtým obsahoval špenát viac horkých látok a kyseliny šťaveľovej ako dnes a v ústach zanechával nechutný pocit. Vďaka moderným metódam je to už minulosťou. Navyše, teraz prichádza špenát najčastejšie na tanier vo svojej najchutnejšej forme, ako listový šalát.

Odrody

V zásade existuje asi 50 rôznych odrôd, no v praxi sa delí iba na jarný, letný a zimný špenát. Mladý jarný a letný špenát majú menšie a jemnejšie listy svetlozelenej farby. Neskorý zber špenátu má naopak tmavozelené, veľké a mäsité listy. Ešte stále na trhu pomerne nový „baby špenát“ má obzvlášť malé a jemné lístky.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #vitamín C #horčík #špenát #železo