Doprajte si kyslomliečne výrobky pre zdravie

, 09.05.2020 06:00
mlieko, mliečne výrobky
Acidko, jogurty, probiotické nápoje, kefír, cmar či iné kyslomliečne výrobky sú prínosom pre naše telo. Autor:

Jednoznačne prospievajú nášmu telu, preto by nemali chýbať vo vyváženom jedálnom lístku. Kyslomliečne výrobky sú totiž bohatým zdrojom živín a energie. Odborníci to potvrdzujú.

Mlieko a mliečne potraviny sú dôležitým zdrojom živín a energie. Medzi najdôležitejšie živiny patria bielkoviny a vápnik, ktoré zohrávajú významnú úlohu pri raste a zdravom vývoji kostí, ale chránia aj pred mnohými chronickými ochoreniami,“ vysvetľuje MUDr. Peter Minárik, známy lekár a odborník na zdravú výživu. „Pozitívne výživové vlastnosti fermentovaných mliečnych výrobkov potvrdzuje mnoho štúdií a vedeckých analýz. Mikroorganizmy v kyslých mliečnych výrobkoch majú probiotický efekt, ktorý jednoznačne prospieva organizmu.“

V čom pomáhajú:

  • pri vstrebávaní a tvorbe niektorých vitamínov skupiny B v čreve
  • pri vstrebávaní minerálnych látok (vápnik, fosfor) a stopových prvkov (železo, zinok, meď), čím prispievajú k správnemu metabolizmu
  • kyselina mliečna upravuje hodnotu pH v tráviacom trakte, čím prispieva k obrane pred množením hnilobných baktérií
  • bifidobaktérie a laktobacily znižujú hladinu tukov v krvi, upravujú narušenú črevnú mikroflóru po užívaní antibiotík a iných liekov, pomáhajú vyprázdňovaniu čriev, pôsobia preventívne proti srdcovo-cievnym aj onkologickým ochoreniam a posilňujú imunitu

Alergici – áno či nie?

Veľkým plusom kyslomliečnych výrobkov je, že si ich môže dopriať väčšina ľudí s laktózovou intoleranciou, ktorí majú problém s trávením mliečneho cukru (laktózy). Platí to aj o acidku, ktoré obsahuje cenné laktobacily. Kyslomliečne výrobky majú nižší obsah laktózy a dlhšie zotrvávajú v žalúdku. Pri pomalšom vyprázdňovaní žalúdka je prísun laktózy do tenkého čreva pozvoľnejší, čo tiež prispieva k ich lepšej stráviteľnosti.

Opak platí pre ľudí alergických na mliečne bielkoviny – ti nesmú konzumovať žiadne mliečne výrobky, teda ani kyslé mliečne. Teda to, či môžete zaradiť napríklad acidofilné mlieko do denného menu, závisí od druhu alergie.

Pre deti aj pre seniorov

„U seniorov dochádza s pribúdajúcim vekom ku poklesu hustoty kostí a zvyšuje sa požiadavka na príjem vápnika a vitamínu D. Výsledky doterajších výskumov poukazujú na to, že vyššia spotreba mliečnych výrobkov bohatých na vápnik môže chrániť dospelých pred stratou kostnej hmoty. Osobitne to platí pre starších ľudí. Vzhľadom na ľahšiu stráviteľnosť kyslomliečnych výrobkov, a predovšetkým pre nižší obsah mliečneho cukru (laktózy), sú tieto mliečne potraviny dobrou voľbou práve pre seniorov,“ konštatuje MUDr. Minárik.

To isté platí aj pre deti a dospievajúcich, ktorým sa vytvára a spevňuje kostra. Dostatočný príjem vápnika a vitamínu D je hlavnou podmienkou správneho vývoja kostí. V ich jedálnom lístku by nemali chýbať tri porcie mlieka alebo mliečnych výrobkov denne. Veľmi vhodné sú práve kyslomliečne výrobky so živou bakteriálnou kultúrou. „Ideálna je jedna porcia jogurtu, acidka alebo iného kyslomliečneho výrobku denne,“ dodáva lekár.

Acidko, jogurty, probiotické nápoje, kefír, cmar či iné kyslomliečne výrobky sú prínosom pre naše telo, okrem už spomínaných alergikov na mliečne bielkoviny. S dôrazom na dostatočný denný príjem vápnika, vitamínu D a bielkovín sú vhodné aj pre fyzicky pracujúcich ľudí a športovcov. Probiotické baktérie, laktobacily a jogurtové kultúry zasa pozitívne vplývajú na metabolizmus, čo prospieva ľuďom so sedavým životným štýlom a odborníci ich jednoznačne odporúčajú aj pri zoštíhľujúcich diétach.

S čím ich možno kombinovať

Mix niektorých potravín či jedál občas spôsobí v žalúdku ťažobu. Je to individuálne, každý najlepšie vie, čo mu sadne a čomu by sa mal, naopak, vyhnúť. S čím možno kombinovať kyslomliečne výrobky, aby sme si nezarobili na žalúdočný problém?

„Žiadne zákazy v tomto smere neexistujú. Možno ich kombinovať s akoukoľvek inou potravinou v primeranom množstve, ak táto kombinácia nevyvoláva tráviace alebo iné ťažkosti,“ vysvetľuje MUDr. Minárik. „Keďže sú ľahko stráviteľné, nie je predpoklad, že by pri bežnom vzorci pestrého a primeraného stravovania spôsobovali ťažkosti.“

Jogurty, kefíry, acidko sa bežne miešajú s ovocím, cereáliami aj orechmi. Biele kyslomliečne výrobky zasa často kombinujeme so zeleninou, prípadne z ich pripravujeme dipy a omáčky k mäsu. Sú tiež chutným nápojom po jedlách z cestovín či zemiakov alebo samostatne ako ľahká desiata, olovrant či dezert.

Zoznam surovín a textový postup nájdete v recepte Bezlepkové cookies na Varecha.sk

Viac videoreceptov si pozrite v TV Varecha.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ

#vyvážená strava #MUDr. Peter Minárik #mlieko #kyslomliečne výrobky
Sleduj najnovšie články na našom Facebooku