Zdravý kaleráb: Ochráni pred rakovinou aj obezitou

Mierna chuť, dosť jemná na to, aby sme ho mohli jesť surový a najlepšie stráviteľný zo všetkých ostatných druhov hlúbovín. Predstavujeme vám kaleráb.

19.05.2020 06:00
kaleráb, zelenina, zdravá výživa Foto:
Takmer bez kalórií a bez tuku: Kaleráb je ideálna zelenina najmä pre tých, ktorí chcú schudnúť.
debata (4)

Dokonca aj malé deti milujú kaleráb. A aj ľudia, ktorí hlúboviny „veľmi nemusia“, dávajú kalerábu zelenú. Každopádne, treba zdôrazniť, že ide o mimoriadne zdravý druh zeleniny.

Pretože kaleráb:

Je ľahko stráviteľný
Chutí obzvlášť jemne a vďaka svojej ľahko stráviteľnej štruktúre je vhodný aj pre ľudí s veľmi citlivým žalúdkom.

Má zdravé listy
Kalerábové listy nevyhadzujte, obsahujú trikrát toľko živín ako samotná hľuza. Čerstvé listy umyte, osušte, nasekajte a pridajte napríklad do šalátu či polievky.

Posilňuje imunitný systém
Horčičné oleje, ktoré sa nachádzajú v kalerábe, podporujú imunitné bunky v čreve a posilňujú imunitný systém.

Udržuje nás fit
S priemerným obsahom 67 mg vitamínu C pokrýva 100 gramov kalerábu takmer tri štvrtiny našej dennej potreby.

Chráni pred spálením
Sulforafán v kalerábe však dokáže ešte viac. Stimuluje kožné bunky, aby produkovali určité bielkoviny, čo môže v priemere o 38 percent znížiť riziko spálenia pokožky.

Môže pomôcť pri chudnutí
Takmer bez kalórií a bez tuku: Kaleráb je ideálna zelenina najmä pre tých, ktorí chcú schudnúť.

Môže zabrániť rakovine Kaleráb obsahuje sulforafány, fytochemikálie, ktoré môžu chrániť telo a bunky pred onkologickými ochoreniami.

Má protizápalové účinky
Tí, čo jedia veľa kalerábu, môžu rátať s prirodzenou ochranou pred škodlivými voľnými radikálmi. Podľa výskumu horčičné oleje v kalerábe môžu zastaviť zápalové procesy a napríklad spomaliť artritídu alebo choroby dýchacích ciest.

Čo by ste o ňom mali vedieť

Presný pôvod kalerábu je otázny. Isté je len to, že sa za jeho domov považuje Európa. Starí Rimania mu hovorili „caulo rapa“ a bol veľmi obľúbený.

Sezóna

V obchodoch ho síce dostať po celý rok, no najviac chutí mladý a čerstvý priamo zo záhrady v čase sezóny, teda od konca apríla až do neskorého leta.

Video
Najkrajšia Slovenka z Miss Slovakia uvarí naraz 2 polievky v jednom hrnci

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #rakovina #imunitný systém #kaleráb #vitamín C #artritída