Posilnia imunitný systém, zachytia voľné radikály. Jahody!

Na titul kráľovná ovocia má jahoda právo. Všetci ju milujú, chutí jednoducho úžasne a navyše je aj neuveriteľne zdravá.

20.05.2020 06:00
shutterstock jahody Foto:
Chutné jahody skrývajú mnoho tajomstiev.
debata (1)

Jahody totiž:

Pomáhajú srdcu
Štúdie ukazujú, že jahody znižujú tvorbu škodlivých usadenín v cievach a môžu tak chrániť pred kardiovaskulárnymi chorobami. Majú priaznivý vplyv na hladinu cukru v krvi.

Dodávajú kyselinu listovú
Obsahujú tak veľa kyseliny listovej, ako snáď žiadne iné ovocie. Telo tento vitamín nevie vyrábať, ale okrem iného ho potrebuje na delenie buniek. Jahody sú preto ideálne pre nastávajúce matky, pretože kyselina listová chráni nenarodené dieťa pred vrodenými chybami.

Posilňujú imunitný systém Nielen vďaka vitamínu C sú jahody úžasným posilňovačom imunitného systému. Sekundárne rastlinné látky, na ktoré sú jahody bohaté, zahŕňajú mnoho polyfenolov. Sú schopné zneškodniť baktérie a môžu tiež pomôcť predchádzať zápalom.

Bodujú vitamínmi
Kto skonzumuje strednú porciu jahôd (200 gramov), má splnený odporúčaný denný príjem vitamínu C. V 100 gramoch jahôd je asi 60 miligramov a čím sú tmavšie, tým viac vitamínu C obsahujú.

Udržiavajú mentálnu kondíciu
Konzumáciou jahôd možno zabrániť mentálnej degradácii v starobe. Naznačuje to dlhodobá štúdia, v ktorej americkí vedci zistili, že spomedzi 16 tisíc zdravotných sestier starších ako 70 rokov boli mentálne fit tie, ktoré mali pravidelne na svojom tanieri jahody.

Chránia bunky
Medzi fytochemikáliami v jahodách je zastúpený obzvlášť vysoký počet antioxidantov, ako sú flavonoidy. Zachytávajú voľné radikály v tele a bránia im v poškodzovaní telesných buniek.

Neznesie ich každý
Asi 5–7 percent ľudí reaguje na jahody alergicky, obzvlášť ľudia alergickí na peľ. Typickými príznakmi sú napríklad škriabanie v hrdle, pľuzgiere na jazyku, opuchnuté pery alebo jazyk, zápaly v ústach, vyrážky a začervenanie na tvári. Keďže v najhoršom prípade je možný alergický šok, mali by ste určite navštíviť lekára, ak máte nejaké z vymenovaných príznakov.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #imunitný systém #vitamín C #jahody #kyselina listová