Stredomorská strava: Chutná, zdravá, zaručí dlhodobú štíhlosť

Podľa štúdie viedenskej univerzity má mať stredomorská strava, známa tiež ako krétska strava, nielen roztápať tuky, ale aj znižovať riziko rakoviny.

28.05.2020 06:00
grécky šalát, olivový olej, stredomorská... Foto:
Štúdie ukázali, že obyvatelia Stredomoria majú najvyššiu priemernú dĺžku života.
debata

Čo je stredomorská diéta?

Stredomorská, resp. krétska strava je na celom svete uznávaná ako jedna z najzdravších foriem výživy. Rozsah, v ktorom môžete schudnúť a optimalizovať svoju váhu, závisí od výberu jedla a množstva olivového oleja.

Čo sa konzumuje?

V skutočnosti nejde iba o náuku o správnej výžive. Pretože v stredomorských krajinách ako je Grécko, Taliansko, Španielsko a Francúzsko majú ľudia úplne odlišné stravovacie návyky. Čo ich však spája je výber základných potravín: Ovocie, zelenina, celozrnné produkty, strukoviny, orechy, olivový olej, bylinky, koreniny a červené víno. Častejšie sa jedia čerstvé ryby, zatiaľ čo hydina, vajcia a mliečne výrobky pomenej a sladkosti a červené mäso len zriedka. Tým, že sa vyhýbame cukru, červenému mäsu a nasýteným mastným kyselinám, chránime mozog a srdce pred chorobami a zabraňujeme aj rakovine.

Prečo je taká zdravá?

Medzinárodné štúdie ukázali, že obyvatelia Stredomoria, ale predovšetkým ostrova Kréta, majú najvyššiu priemernú dĺžku života. Odborníci na výživu zostavili jedálniček pozostávajúci zo zdravých stredomorských potravín, ako sú zelenina, ryby a mäsa len skromne, k tomu olivový olej, cesnak, chlieb a trochu červeného vína, aby dosiahli tieto pozitívne účinky na telo a zdravie aj u ľudí v iných častiach Európy. Zdravé potraviny na jednej strane chránia srdce a cievy pred usadeninami, na druhej strane sa z jedálnička vyškrtávajú nezdravé produkty ako sú tučné syry, klobásy a sladkosti.

Aj druhy ovocia a zeleniny sú zodpovedné za povesť tohto stravovania. Paradajky sú často súčasťou stredomorských jedál. Pozostávajú až z 94 percent vody, preto sa hodia do ľahkých a zdravých jedál. Navyše obsahujú veľa vitamínu A a C a zložku lykopén, ktorá významne znižuje riziko rakoviny.

Okrem toho možno v tejto diéte nájsť aj veľa pokrmov s cesnakom, ktorý chráni pred kardiovaskulárnymi chorobami. Zložky v ňom sa považujú za antimikrobiálne, protizápalové a antioxidačné. A aké by to bolo typické grécke jedlo bez rozmarínu? Už starí Gréci ocenili jeho pozitívne účinky, pretože nakoniec všetky bylinky zlepšujú pamäť a majú analgetický a diuretický účinok a podporujú trávenie.

Výhody stredomorskej stravy:

Žiadne prísne zákazy a obmedzenia
Kompletná zmena stravovania, ktorú možno dodržiavať aj v každodennom živote
Bez počítania kalórií
Pôžitok naďalej možný
Možné aj pri pravidelných návštevách reštaurácií
Zdravá strava, ktorá zaručuje dlhodobú štíhlosť

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Ryby #rakovina #ovocie #zelenina #cesnak #olivový olej