Desať druhov ovocia, z ktorých sa účinne chudne

Máte chuť na niečo sladké? Vďaka týmto desiatim druhom ovocia môžete svoje chute prekabátiť, navyše majú nízky obsah kalórií, takže sú ideálnym ovocím pri chudnutí.

12.06.2020 06:00
smoothie, melón Foto:
V lete vás melón navyše ochráni aj pred dehydratáciou.
debata (1)

K zdravej strave patria okrem celozrnných produktov aj zdravé tuky a dostatočný prísun ovocia a zeleniny. Ovocie dodáva dôležité minerálne látky a vitamíny a tiež dostatok vody.

Jablko

Rozpustná vláknina v šupke nielen stimuluje trávenie, ale slúži aj ako potrava pre črevné baktérie a zaručuje sýtosť na dlhý čas. Jablko na olovrant alebo desiatu zabráni tomu, aby sme siahli po vysokokalorických alternatívach. V jednej štúdii s viac ako 100 tisíc účastníkmi prišli vedci k záveru, že denná konzumácia jabĺk počas roka môže mať pozitívny vplyv na telesnú hmotnosť.

Avokádo

V jednej štúdii s 26 zdravými účastníkmi s nadváhou vedci zistili, že ak do stravy pridali polovicu avokáda na obed, zvýšil sa pocit sýtosti a znížila potreba pojedania v priebehu nasledujúcich piatich hodín. Jedno celé avokádo má pozitívne účinky aj na hladinu cholesterolu. Dôležité je, aby sa nielen pridávalo do stravy, ale aby tiež nahradilo iné zdroje tuku. Avokádo obsahuje dostatok draslíka, vitamínu K a kyseliny listovej, čo je obzvlášť dôležité pre tehotné ženy.

Banán

Rovnako ako avokádo, aj banány patria medzi druhy ovocia s vysokou kalorickou hodnotou, ale vďaka svojmu nízkemu glykemickému indexu udržujú konštantnú hladinu cukru v krvi a tým tlmia pocit hladu. Denná konzumácia banánov u ľudí s vysokým krvným tlakom znižuje cholesterol aj krvný tlak. S obsahom kalórií 140 kilokalórií na kus poskytuje banán dôležité mikroživiny ako sú draslík, horčík, mangán a antioxidanty, ktoré chránia bunky pred voľnými radikálmi.

Bobuľové ovocie

Patria sem maliny, čučoriedky alebo jahody. Všetky sa vyznačujú nízkou kalorickou hustotou a vysokou hustotou živín. Napríklad 100 gramov malín obsahuje len 43 kilokalórií, zato však veľa kyseliny listovej, vitamínu C, draslíka a vápnika. Čučoriedky obsahujú obzvlášť veľké množstvo antioxidantov, ktoré chránia bunky pred poškodením a pokožku pred starnutím.

Grapefruit

Ako citrusové ovocie sú grapefruity známe predovšetkým pre svoj vysoký obsah vitamínu C. Polovica grapefruitu pokrýva už 50 percent odporúčanej dennej dávky. Ako ovocie na chudnutie je vhodné kvôli nízkej kalorickej hustote a nízkemu glykemickému indexu. Má tiež pozitívny vplyv na hladinu cholesterolu.

Čerešne

Patria medzi kôstkové ovocie bohaté na draslík, mangán a fosfor. Stopový prvok mangán sa podieľa na tvorbe kostí a chrupaviek a tiež prispieva k syntéze bielkovín a tukov. Keďže sa táto látka podieľa aj na produkcii hormónu dopamín, konzumácia čerešní môže dokonca potešiť. V diéte sú čerešne namiesto čipsov alebo keksov nízkokalorickou maškrtou (65 kalórií na 100 gramov).

Kivi

Tieto plody sú ideálne na zdravú desiatu, zasýtia na dlho práve pre vysoký obsah vlákniny. Kivi má nízky glykemický index. Znamená to, že hladina cukru v krvi ostáva konštantná a ataky hladu sú potlačené. Jedna štúdia zistila súvislosť medzi konzumáciou tohto ovocia a poklesom krvného tlaku.

Marakuja

Ide o exotické ovocie s mierne kyslou dužinou. So svojimi 13 kilokalóriami dodáva len veľmi málo energie, je ale bohaté na mikroživiny, vitamín C, kyselinu listovú, betakarotén a draslík. Betakarotén je dôležitý pre oči a nervy, zatiaľ čo draslík chráni svaly, najmä srdce.

Melón

Hoci sú druhy melónov (vodový, medový a galia) sladké – pozostávajú až z 90 percent vody, v lete sú ideálnym ovocím na chudnutie. Pod 100 kilokalórií môžete zjesť veľkú porciu vodového melóna, ktorá má 250 gramov. V lete vás navyše ochráni pred dehydratáciou. Pozor na ostatné druhy, napríklad rovnaká porcia medového melóna obsahuje o 50 kilokalórií viac. Napriek nízkej kalorickej hustote a vysokému obsahu vody by ste však spotrebu melónu mali obmedziť, pretože ovocie má vysoký glykemický index. To je obzvlášť nebezpečné pre diabetikov.

Pomaranč

Citrusové plody sa vyznačujú nielen vysokým obsahom vitamínu C, ale aj nízkou kalorickou hustotou. Napríklad stredne veľký pomaranč má len okolo 100 kcal, ale už pokrýva 20 percent odporúčanej dávky vlákniny. Vláknina tlmí chuť do jedla a udržuje črevo zdravé. Kto však chce schudnúť, mal by sa vyhnúť odšťaveným pomarančom. Na jednej strane pomarančová šťava zo supermarketu obsahuje veľa cukru, na druhej strane štúdie ukázali, že konzumácia jedného pomaranča udrží sýtosť dlhšie, ako rovnaké množstvo šťavy.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #ovocie #cholesterol #vláknina #antioxidanty #kyselina listová