Prečo jesť tofu? Pre jeho výživové vlastnosti!

Pravidelná konzumácia tofu napomáha udržať si zdravie, ľahšiu myseľ i dlhší život. MUDr. Alexandra Frolkovičová vysvetľuje, ako je to s príjmom rastlinných proteínov a ich vplyvom na imunitu.

19.06.2020 12:00
tofu, syr, sója, zdravá strava, mama, dcéra, jedlo Foto:
Tofu ako zdroj proteínov odporúča konzumovať aj Svetová zdravotnícka organizácia.
debata

Tofu objavili v Ázii pred viac ako dvetisíc rokmi, odkedy sa tradujú prvé legendy o jeho vzniku. Prvá písomná zmienka sa datuje v roku 220 n. l. v starovekej Číne a dodnes ho u nás niektorí výrobcovia pripravujú tradičným spôsobom, vďaka čomu si zachováva výnimočné výživové hodnoty, ako je obsah proteínov či vápnika. V tofu, naopak, nenájdete emulgátory, konzervanty, laktózu, lepok ani GMO. Ktorá iná potravina sa môže pochváliť takouto históriou?

Podľa legendy vzniklo tofu pri varení starovekej polievky na palube čínskej lode. Do hrnca s mletou sójou im vyšplechla morská voda a vyzrážala vypenenú bielkovinu do jemných hrudiek. Okolo 18. storočia sa konečne dostáva na ďalšie kontinenty. Najznámejšie slovenské tofu sa vyrába procedúrou starou vyše dvetisíc rokov, a to namáčaním sójových bôbov na 12 hodín a ich následným varením. Dnes sa Slováci pýšia prvenstvom v konzumácii tofu na obyvateľa v rámci celej Európy!

Plnohodnotná netučná bielkovina

Tofu ako zdroj proteínov odporúča konzumovať aj Svetová zdravotnícka organizácia. Ak budete dodržiavať aspoň jeden čisto rastlinný deň na odľahčenie trávenia, vďaka tofu získate plnohodnotnú netučnú bielkovinu, ktorá vás zasýti a zároveň uspokojí vaše chuťové poháriky. Obsahuje tiež prospešné omega-3 mastné nenasýtené kyseliny a vlákninu. V tofu sa ukrývajú vitamíny skupiny B a minerálne látky, ako je vápnik, železo a horčík.

„Je známe, že nedostatok esenciálnych aminokyselín (základné stavebné kamene bielkovín) môže mať negatívny dosah na obranyschopnosť organizmu. V našich podmienkach paradoxne často trpíme následkami nadbytku príjmu bielkovín, predovšetkým živočíšneho pôvodu,“ upozorňuje MUDr. Frolkovičová, odborníčka na výživu. Podpore imunity výrazne prispieva redukcia mäsa a, naopak, zvýšenie podielu rastlinnej stravy. Tá predstavuje zdroj kvalitných rastlinných proteínov, ako sú strukoviny, semená, orechy či celozrnné formy obilnín. „Komplexným zdrojom esenciálnych aminokyselín je sója s dôrazom na prirodzený produkt z nej – tofu. Sója je okrem iného bohatá na arginín, čo je aminokyselina so známym imunitným účinkom,“ dodáva Alexandra Frolkovičová. Tofu neprispieva k nárastu hmotnosti, nezvyšuje hladinu cholesterolu ani krvný tlak a v chladničke vydrží 6 až 8 týždňov.

Potravina pre deti i dospelých

Tofu má mimoriadne priaznivý glykemický index, čo v praxi znamená, že cukry v ňom obsiahnuté naše telo spracováva postupne, čo predĺži pocit nasýtenia a predchádza záchvatom vlčieho hladu či neovládateľnej únavy. Je ľahko stráviteľné a má vyvážené nutričné hodnoty, takže ho ocení každý, kto chce alebo potrebuje regulovať svoju telesnú hmotnosť. Tofu je vhodné konzumovať aj v rámci prevencie cukrovky.

Tofu môžu pravidelne jedávať muži, ženy, deti akéhokoľvek veku vrátane adolescentov, ale tiež seniori či tehotné ženy. „Z dosiaľ realizovaných štúdií o vplyve sóje na ľudské zdravie vyplýva, že ide o potravinu vhodnú na každodennú konzumáciu. Z preventívneho hľadiska je vhodné, aby aj nevegetarián zaradil do svojho stravovania niekoľko čisto rastlinných dní do týždňa,“ uvádza MUDr. Frolkovičová. Odborníci sa zhodujú, že čím skôr človek s konzumáciou tofu začne, tým pozitívnejší vplyv má táto potravina na jeho zdravie, napríklad na udržiavanie optimálnej hladiny cholesterolu v krvi.

Na kosti, zuby i pamäť

Je známe, že maximum kostnej hmoty sa buduje do 20. až 30. roku života, a práve preto by mohlo tofu s vysokým podielom vápnika a proteínov zabezpečiť deťom i mladistvým správny rast kostí a svalov. „Technologický postup výroby tofu, pri ktorom sa používajú vápenaté soli, je zvlášť dôležitý pre naše kosti – a nie je to len pre spomínaný vápnik, za ktorý by sa nemusel hanbiť žiaden syr. V porovnaní s vápnikom z mlieka má ten rastlinný totiž omnoho vyššiu šancu dostať sa priamo do kostí. Dôvodom je vitamín K a fytoestrogény (izoflavóny), ktoré sa v sóji nachádzajú. Tie zabezpečia, že si vápnik z tofu nájde cestu priamo do kostí a zubov, namiesto do ciev a orgánov, kde ho nechceme a nepotrebujeme,“ vysvetľuje odborníčka. Navyše, izoflavóny v sóji preukázateľne prispievajú k zlepšeniu koncentrácie a pamäti, ako aj mozgových funkcií a celkovo udržiavajú duševnú pohodu.

Príprava tofu je nenáročná a rýchla, čo isto ocení každý kuchár. Tofu môžete nakladať, opekať na tuku, grilovať, údiť či piecť, a to prakticky bez akýchkoľvek dodatočných úprav. Dnes sú v ponuke aj ochutené verzie tofu, ktoré možno jednoducho hodiť na panvicu alebo na gril a chutné, zdravé jedlo je na svete.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Japonsko #zdravá výživa #rastlinné potraviny #sója #tofu