Bryndza a Slováci patria k sebe. Na čo si dávať pri jej kúpe pozor?

Slovenský mikrobiálny fenomén, unikátny patent prírody, prírodná konzerva, ktorá zachováva všetky pôvodné zložky ovčieho mlieka. Proces zrenia na salaši a v bryndziarni spôsobí, že sa v nej doslova premnožia "priateľské“ baktérie mliečneho kvasenia, tzv. probiotiká. Na čo si dávať pri jej kúpe pozor?

10.06.2020 06:00
bryndza Foto:
Bryndza je z historického hľadiska jedným z mála potravinárskych výrobkov, ktorému možno bez váhania priradiť nefalšovaný slovenský pôvod.
debata (6)

Liptovská bryndza dnes repce, robí vraj haluškám čepce. A hoci belostné, krásne, nik o nej nepíše básne… Spomínate si na tú pesničku z detskej televíznej relácie Zlatá brána? Dnes sa už bryndza nemôže sťažovať, že by o nej odborníci na výživu nebásnili. Prečo?

Bryndza je svojím spôsobom fermentovaný syr s bohatou mikroflórou. Tá pozostáva z niekoľkých druhov baktérií mliečneho kvasenia a kvasiniek, ktoré sa do bryndze dostávajú spolu s ovčím hrudkovým syrom. V jednom grame syra môžu žiť až desiatky biliónov baktérií mliečneho kvasenia s potenciálnym probiotickým účinkom. To však neplatí pre tepelne ošetrené (termizované) syry. Ak očakávate od bryndze aj „priateľské“ baktérie, vyberajte takú, ktorá na obale nenesie označenie termizovaná alebo tepelne ošetrená. Termizovaná bryndza je z hľadiska probiotických baktérií v zásade „mŕtvy produkt“.

Nepasterizovaná bryndza vyrobená z ovčieho mlieka je považovaná za tzv. funkčnú potravinu. Znižuje cholesterol, cukor v krvi, zápalové parametre. Má pozitívne účinky pri prevencii rakoviny hrubého čreva, zažívacích problémoch, alergických ochoreniach, rednutí kostí, zvyšuje imunitu a znižuje dokonca krvný tlak. Aj preto ju prirovnávajú k bielemu zlatu. Slovenská vyhláška 343/2016 opisuje bryndzu ako syr vyrábaný z ovčieho hrudkového syra (prípadne zo skladovaného ovčieho syra) a kravského hrudkového syra. Podľa slovenských predpisov musí byť ovčieho syra v sušine produktu aspoň 50 %! Pri výbere bryndze vždy zohľadnite podiel ovčieho syra. Informácie o jeho obsahu nájdete na etikete vždy a platí, že čím vyšší podiel drahšej ovčej zložky, tým lepšie.

Ovčie mlieko je hustejšie a výživnejšie ako kravské, pretože obsahuje dvojnásobok bielkovín, tuku a vitamínov B-komplexu, takisto vitamínov rozpustných v tukoch (A, D, E, K) a minerálnych živín (vápnik, fosfor, horčík, železo, zinok, meď). Obsah vitamínu B3, C a D je dokonca 5-krát väčší ako v kravskom mlieku. Ovčí tuk má priaznivejšie zloženie mastných kyselín ako kravský. Významný je aj obsah konjugovanej linolovej kyseliny (CLA), ktorá je osobitne cenná pre jej protirakovinové a protisklerotické účinky. Slovenské ovčie mlieko dosahuje kvalitatívne parametre vysokohorského alpského kravského mlieka.

Ďalším ukazovateľom kvality nielen bryndze, ale syrov všeobecne sú obsah sušiny, tuku a tuku v sušine. Všeobecne platí, že vyšší obsah sušiny a tuku v sušine značí vyššiu kvalitu syra. Všetky spomínané hodnoty nájdete na obale, patria totiž medzi povinné údaje. Ak by ste radi ochutnali bryndzu vyrábanú tradičným spôsobom, skúste pátrať po syre Slovenská bryndza označenom európskou známkou chráneného zemepisného označenia.

Bryndza je z historického hľadiska jedným z mála potravinárskych výrobkov, ktorému možno bez váhania priradiť nefalšovaný slovenský pôvod. Podľa písomných záznamov Ján Vagač zriadil prvú živnostenskú bryndziareň v Detve už v roku 1787! Bryndza má teda nielen svoju obchodnú a výživovú hodnotu, ale aj hodnotu historickú a kultúrnu.

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #bryndza #probiotiká #bryndzové halušky #pasterizácia #výroba bryndze