Máte oranžové dlane a chodidlá? Čo to znamená?

18-ročná Sára z Bratislavy má do oranžova sfarbené dlane i chodidlá. Vidieť to najmä vtedy, keď si dlaň porovná s dlaňou kamarátky či vlastného otca.

10.07.2020 06:00
ruky, dlane, mrkva, oranžová, karotén, farba kože Foto: ,
Na tejto snímke je ruka Sáry v porovnaní s rukou jej otca. Sára konzumuje vysoké dávky karotenoidov.
debata (2)

Je to choroba, mať pokožku sfarbenú do oranžova?

Zmeny farby kože, samozrejme, môžu byť prejavom rôznych ochorení. Kožné farbivo, ktoré určuje normálnu farbu kože, sa nazýva melanín. Vytvára sa v bunkách nazývaných melanocyty. Ak sa melanín ukladá na niektorých miestach tela vo zvýšenej miere, hovorí sa tomu hyperpigmentácie, môže to naozaj signalizovať niektoré ochorenia. Niektoré hyperpigmentácie súvisia s hormonálnymi poruchami, iné s vnútornými ochoreniami, sú aj také, čo súvisia s liekmi (napr. užívaním antimalarík, niektorých cytostatík a podobne). Medzi ženami je známou hyperpigmentáciou melazma, ktorej sa hovorí aj „tehotenská maska“ (tmavá škvrna najmä na čele), spôsobujú ju hormóny počas tehotenstva. Okrem pigmentácií existujú depigmentácie, keď sú, naopak, postihnuté časti kože svetlejšie, najznámejšou s ohraničenými bielymi škvrnami na koži je vitiligo.

V koži sa však nemusí nachádzať len kožné farbivo melanín. Môžu to byť aj iné pigmenty, čo sa nazýva dyschrómia. Napríklad ikterus, ožltnutie, vzniká ukladaním bilirubínu v koži, je to typický stav u novorodencov či u pacientov s ochoreniami pečene (známa „žltačka“ typu A, správnejšie nazývaná hepatitída typu A).

V koži sa však ukladá aj karotén, farbivo svetložltej farby, ktoré podporuje normálne sfarbenie kože. Vieme, že karotén obsahujú najmä do žlta, červena a oranžova sfarbené ovocie a zelenina. V našich končinách je najznámejšia mrkva, ale aj červená paprika, marhule a podobne. Po nadmernej konzumácii takýchto potravín dochádza k tzv. karotinóze, čo je, našťastie, práve prípad Sáry z Bratislavy. Po zmene stravy sfarbenie rýchlo ustupuje, ale u nej je, naopak, znakom, že žije zdravo a konzumuje veľké množstvá ovocia a zeleniny. „Milujem najmä červenú papriku, ale denne jedávam aj mrkvu,“ hovorí. „A takisto mám rada aj bataty.“ Karotén sa ľuďom ukladá najmä na miestach so zhrubnutou rohovou vrstvou kože – čiže na dlaniach, stupajach, na špičke nosa. Niekedy je však karotinémia príznakom hypotyreózy (znížená funkcia štítnej žľazy) či chronickej nefritídy, takže ak si človek nie je vedomý zvýšenej konzumácie potravín s obsahom karoténu, mal by spozornieť.

Konzumácia potravín s vysokým obsahom... Foto: Dedoles
žena, matka, dcéra, mrkva, ponožky Konzumácia potravín s vysokým obsahom karotenoidov je zdraviu mimoriadne prospešná.

Je známe, že konzumácia potravín s vysokým obsahom karotenoidov je zdraviu mimoriadne prospešná, predovšetkým pre oči. Dôležitým pigmentom zo skupiny karotenoidov je luteín, ktorý je dôležitý najmä pre výživu a ochranu očnej sietnice. Medzi potraviny bohaté na luteín patria oranžové a červené ovocie a zelenina, ale napríklad aj vaječný žĺtok či kvety nechtíka. „Vo všeobecnosti možno povedať že karotenoidy majú antioxidačný účinok a pozitívny vplyv na imunitný systém a v prevencii rôznych ochorení. Prírodné karotenoidy chránia kožu ľudí pred UV žiarením, ktoré môže byť príčinou rakoviny kože,“ dodáva Janka Trebulová z ambulancie výživového poradenstva Alimonia v Bratislave. „Najviac prirodzených karotenoidov získame šetrnou tepelnou úpravou na pare, dusením, blanšírovaním. Keďže karotenoidy sú rozpustné v tukoch, je vhodné ich konzumovať s malým množstvom oleja alebo orechov, prípadne so semiačkami – ľanovými, sezamovými, tekvicovými či slnečnicovými.“

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #oranžová #farba pokožky #karotenoidy #karotén #dlaň #Stupaje #farba pleti