Udržujú mladosť a kondíciu
Čučoriedky obsahujú veľa prírodných farbív, obzvlášť zaujímavý je myrtilín. Neutralizuje najmä voľné radikály, ktoré zohrávajú dôležitú úlohu pri vývoji procesov starnutia. Značný podiel vitamínov A, C a E v čučoriedkach tiež podporuje účinok ochrany buniek.
Chránia srdce
Myrtilín, takzvaný antokyanín, zlepšuje aj elasticitu krvných ciev, spôsobuje riedenie krvi a preventívne pôsobí na kardiovaskulárne ochorenia.
Pomáhajú pri detoxikácii
Predovšetkým v divokých čučoriedkach sa vyskytuje veľké množstvo trieslovín, ktoré pomáhajú pečeni pri rozklade škodlivých látok a tým podporujú detoxikáciu.
Bojujú proti patogénom
Sekundárne rastlinné látky prítomné v čučoriedkach tlmia rast baktérií a vírusov. Napríklad v prípade hnačky môžu chrániť postihnutú sliznicu v čreve a posilňovať imunitný systém.
Znižujú krvný tuk
Čučoriedky obsahujú značné množstvo rozpustnej balastnej látky pektín. Tá stimuluje nielen trávenie, ale okrem iného viaže v čreve tuk a týmto spôsobom pomáha znižovať zvýšené hladiny cholesterolu.
Podporujú tvorbu krvi
S takmer 1 miligramom železa síce čučoriedky nepatria k top dodávateľom tohto minerálu. Ale vďaka kombinácii s približne 22 miligramami vitamínu C na 100 gramov účinne podporujú tvorbu krvi a transport kyslíka v krvi.