Udržiavajú mladosť a krásu
Sladké čerešne a kyslejšie višne sú úžasný anti-agingový prostriedok. Ich vysoký podiel antioxidantov poskytuje účinnú ochranu pred voľnými radikálmi a tým aj chránia našu pokožku pred procesmi starnutia.
Pôsobia odvodňujúco
S 230 mg draslíka na 100 gramov patria čerešne k potravinám, ktoré účinne pomáhajú telu vylučovať nahromadenú tekutinu.
Chránia pred reumou
Antokyány v čerešniach a višniach majú protizápalový účinok a podľa nových štúdií môžu pomôcť predchádzať reumatizmu a artritíde.
Dobré pre tehotné
Už 200 gramov čerešní so 100 mikrogramami kyseliny listovej poskytuje telu tretinu odporúčaného denného množstva. Višne obsahujú ešte o trochu viac tohto vzácneho vitamínu, až 150 mikrogramov. Pre nastávajúce mamičky je to obzvlášť zaujímavá informácia, pretože denne potrebujú 500 mikrogramov kyseliny listovej – tento vitamín chráni nenarodené dieťa pred vrodenými anomáliami.
Chránia bunky
Čerešne aj višne sú plné tzv. antokyánov. Bolo dokázané, že tieto prírodné farbivá zo skupiny polyfenolov bránia poškodeniu buniek voľnými radikálmi, ktoré môžu z dlhodobého hľadiska zapríčiniť vznik rakoviny.
Buď fit!
Čerešne obsahujú vitamín C (15 mg), vitamín A (6 mg) a vitamíny skupiny B. Višne obsahujú 12 miligramov vitamínu C, zato však až 40 mikrogramov vitamínu A.
Pomáhajú pri chudnutí
Višne okrem fruktózy obsahujú aj veľa ovocnej kyseliny. Navyše neobsahujú tuk a poskytujú určité množstvo vlákniny.