Čisté ruky i náčinie
Pri príprave jedál myslite na to, že v mäse a v živočíšnych potravinách sa veľmi rady množia a rastú mikroorganizmy a letné horúčavy sú pre ne absolútne najlepším obdobím. Plesne a mikroorganizmy nemusíte na jedle zbadať, ale pre organizmus môžu byť nebezpečné a spôsobiť aj závažné zdravotné problémy. Mikroorganizmy sa prenášajú najmä rukami, ale aj utierkami a kuchynskými pomôckami.
Tipy do kuchyne:
- nielen pred prípravou jedla, ale aj pri varení si dôkladne, pravidelne umývajte ruky,
- na mäso si vyčleňte jednu dosku a vždy ho krájajte iba na nej, ostatné potraviny, zeleninu a ovocie na inej, vždy dôkladne umytej; zvlášť je potrebné dbať na čistotu pri krájaní a porciovaní už uvareného alebo upečeného mäsa, knedlí, porciovaní zákuskov, atď.,
- udržiavajte v čistote pracovnú dosku a kuchynské náčinie,
- vždy poriadne vyumývajte kuchynský drez a pomôcky na umývanie riadu
- kuchynské náradie nemiešajte, jednotlivé druhy potravín krájajte na to určenými strúhadlami alebo nožmi.
Ako správne uskladniť zvyšky jedál, aby nepodľahli rýchlo skaze?
Konzervy, mäso, dresingy
Nespotrebovaný obsah z konzervy – huby, ryby v oleji, losos, ovocie, zelenina, pretlaky – skladujte pri teplote 0 až 4 stupne Celzia 24 hodín.
- zvyšky obsahu nenechávajte v plechu, dajte ich do vhodného uzavierateľného obalu, napr. zo skla, z antikora alebo plastu
- zvyšky paštét a mäsových konzerv radšej nekonzumujte
Zostatky z majonéz, dresingov a studených omáčok – skladujte pri teplote 0 až 4 stupne Celzia 48 hodín, prípadne sa môžete orientovať podľa údajov výrobcu na obale výrobku.
Mleté a plnené mäsá – pri teplote 0 až 4 stupne Celzia tri hodiny.
Chladené krájané mäso – pri teplote 0 až 4 stupne Celzia 24 hodín, pri teplote –18 stupňov Celzia 14 dní.
Vákuovo balené mäso po otvorení obalu – pri teplote 0 až 4 stupne Celzia 24 hodín.
Naložené mäso – pri teplote 0 až 4 stupne Celzia 48 hodín.
Pečené, varené, dusené mäso v celku, vyprážané – pri teplote 0 až 4 stupne Celzia najviac 24 hodín.
Obaľované mäso, ryby, hydina, zelenina, huby – pri teplote 0 až 4 stupne Celzia tri hodiny.
Zdravá rada: Mäso nechajte rozmraziť v chladničke, nie na kuchynskej linke, a po rozmrazení ho už znova nezmrazujte!
Zelenina, zemiaky, syry, šaláty
Očistená, nakrájaná zelenina vydrží pri teplote 0 až 4 stupne Celzia 12 hodín, pri teplote 5 až 8 stupňov Celzia tri hodiny. Ak ju chcete použiť ako ozdobu alebo do šalátov, spracujte ju čo najrýchlejšie, najlepšie do troch hodín.
Zeleninové, strukovinové, cestovinové, rybacie a ovocné šaláty vydržia pri teplote 0 až 4 stupne Celzia 12 hodín, pri teplote 5 až 8 stupňov Celzia šesť hodín.
Varené cestoviny, zemiaky, ryža, strukoviny a vajcia na ďalšie spracovanie, ktoré boli prílohou k pokrmu, skladujte pri teplote 0 až 4 stupne Celzia 12 hodín.
Obložené misy, mäsové nárezy, strúhané a krájané syry vydržia pri teplote 0 až 4 stupne Celzia 24 hodín, pri teplote 5 až 8 stupňov Celzia 12 hodín.
Zdravá rada: Jedlo uskladňujte v čistých kuchynských nádobách oddelene, aby sa nedostali do kontaktu suroviny a pripravené jedlá.