Horúčavy jedlu škodia, skladujte ho správne

Možno aj vy radi v lete ochutnávate nové potraviny a skúšate netradičné recepty. Doprajte si ich, avšak vždy dodržiavajte tri pravidlá. Používajte iba zdravotne bezpečné potraviny, pri príprave jedál dodržiavajte hygienu a správne ich skladujte.

28.07.2020 06:00
chladnička, žena, potraviny Foto:
Očistenú zeleninu spotrebujte čo najskôr, najlepšie do troch hodín.
debata

Čisté ruky i náčinie

Pri príprave jedál myslite na to, že v mäse a v živočíšnych potravinách sa veľmi rady množia a rastú mikroorganizmy a letné horúčavy sú pre ne absolútne najlepším obdobím. Plesne a mikroorganizmy nemusíte na jedle zbadať, ale pre organizmus môžu byť nebezpečné a spôsobiť aj závažné zdravotné problémy. Mikroorganizmy sa prenášajú najmä rukami, ale aj utierkami a kuchynskými pomôckami.

Ilustračné foto.

Tipy do kuchyne:

  • nielen pred prípravou jedla, ale aj pri varení si dôkladne, pravidelne umývajte ruky,
  • na mäso si vyčleňte jednu dosku a vždy ho krájajte iba na nej, ostatné potraviny, zeleninu a ovocie na inej, vždy dôkladne umytej; zvlášť je potrebné dbať na čistotu pri krájaní a porciovaní už uvareného alebo upečeného mäsa, knedlí, porciovaní zákuskov, atď.,
  • udržiavajte v čistote pracovnú dosku a kuchynské náčinie,
  • vždy poriadne vyumývajte kuchynský drez a pomôcky na umývanie riadu
  • kuchynské náradie nemiešajte, jednotlivé druhy potravín krájajte na to určenými strúhadlami alebo nožmi.

Ako správne uskladniť zvyšky jedál, aby nepodľahli rýchlo skaze?

Konzervy, mäso, dresingy

Nespotrebovaný obsah z konzervy – huby, ryby v oleji, losos, ovocie, zelenina, pretlaky – skladujte pri teplote 0 až 4 stupne Celzia 24 hodín.

  • zvyšky obsahu nenechávajte v plechu, dajte ich do vhodného uzavierateľného obalu, napr. zo skla, z antikora alebo plastu
  • zvyšky paštét a mäsových konzerv radšej nekonzumujte

Zostatky z majonéz, dresingov a studených omáčok – skladujte pri teplote 0 až 4 stupne Celzia 48 hodín, prípadne sa môžete orientovať podľa údajov výrobcu na obale výrobku.

Mleté a plnené mäsá – pri teplote 0 až 4 stupne Celzia tri hodiny.

Chladené krájané mäso – pri teplote 0 až 4 stupne Celzia 24 hodín, pri teplote –18 stupňov Celzia 14 dní.

Vákuovo balené mäso po otvorení obalu – pri teplote 0 až 4 stupne Celzia 24 hodín.

Naložené mäso – pri teplote 0 až 4 stupne Celzia 48 hodín.

Pečené, varené, dusené mäso v celku, vyprážané – pri teplote 0 až 4 stupne Celzia najviac 24 hodín.

Obaľované mäso, ryby, hydina, zelenina, huby – pri teplote 0 až 4 stupne Celzia tri hodiny.

Zdravá rada: Mäso nechajte rozmraziť v chladničke, nie na kuchynskej linke, a po rozmrazení ho už znova nezmrazujte!

Zelenina, zemiaky, syry, šaláty

Očistená, nakrájaná zelenina vydrží pri teplote 0 až 4 stupne Celzia 12 hodín, pri teplote 5 až 8 stupňov Celzia tri hodiny. Ak ju chcete použiť ako ozdobu alebo do šalátov, spracujte ju čo najrýchlejšie, najlepšie do troch hodín.

Zeleninové, strukovinové, cestovinové, rybacie a ovocné šaláty vydržia pri teplote 0 až 4 stupne Celzia 12 hodín, pri teplote 5 až 8 stupňov Celzia šesť hodín.

Varené cestoviny, zemiaky, ryža, strukoviny a vajcia na ďalšie spracovanie, ktoré boli prílohou k pokrmu, skladujte pri teplote 0 až 4 stupne Celzia 12 hodín.

Obložené misy, mäsové nárezy, strúhané a krájané syry vydržia pri teplote 0 až 4 stupne Celzia 24 hodín, pri teplote 5 až 8 stupňov Celzia 12 hodín.

Zdravá rada: Jedlo uskladňujte v čistých kuchynských nádobách oddelene, aby sa nedostali do kontaktu suroviny a pripravené jedlá.

Zdroj: Odbor hygieny výživy, bezpečnosti potravín a kozmetických výrobkov a NRC pre salmonelózy Úradu verejného zdravotníctva SR

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #zdravá strava #skladovanie potravín