Vyhnite sa salmonelóze

Zbavte sa rizika, že budete počas leta trpieť nevoľnosťou, vracaním, hnačkou a horúčkou. Ako na to?

04.08.2020 06:00
salmonela, baktéria, vidlička, salmonelóza Foto:
Baktériam spôsobujúcim ochorenia vyhovuje najviac teplota 37°C, ale prežijú aj chladničke.
debata

Salmonelóza sa najčastejšie prenáša nedostatočne tepelne upraveným kontaminovaným mäsom – kuracím, morčacím, bravčovým, mletým hovädzím, marinovaným, ale aj tepelne neupraveným mliekom a mliečnymi výrobkami, ďalej tepelne nedostatočne upravenými slepačími vajcami a výrobkami z nich a tiež pokrmami, do ktorých sa často pri domácej príprave pridávajú surové vajcia, ako sú majonézy, krémy do zákuskov a podobne. Okrem použitia kontaminovaných surovín a nedodržiavania správnej technológie býva pri príprave jedla príčinou nákazy aj nedodržiavanie osobnej hygieny, zanedbanie pravidiel hygieny pri používaní pracovných pomôcok, nedostatočné čistenie pracovných plôch, nesprávna manipulácia so surovinami a jedlami, ako aj ich nesprávne skladovanie.

"Baktéria salmonella je schopná množiť sa aj pri chladničkových teplotách a prežíva i v mrazených potravinách. V lete vo zvýšenej miere dbajte pri príprave jedál na dodržiavanie hygienických zásad a správnej technológie, rovnako i na hygienu v kuchyni pri varení a príprave potravín, na čistotu pracovných plôch, pracovných pomôcok a osobnú hygienu. Čistite dôkladne pracovné plochy v kuchyni, dajte si záležať na správnej manipulácii so surovinami a jedlami i na správnom skladovaní,“ zdôrazňuje základné pravidlá prevencie MUDr. Iveta Trusková, vedúca sekcie ochrany a podpory zdravia v oblasti životného a pracovného prostredia Úradu verejného zdravotníctva SR. Mikroorganizmy sa v mäse a v živočíšnych potravinách množia a rastú veľmi rýchlo. "Ľudskému organizmu môžu spôsobiť aj závažné zdravotné problémy. Prenášajú sa nielen rukami, ale napríklad i utierkami a kuchynskými pomôckami,“ dodala Trusková.

Pozor na slnko

Pre množenie sa mnohých mikroorganizmov je najvhodnejšia teplota v rozpätí od 15 stupňov do 50 stupňov Celzia. Pre patogénne mikroorganizmy, teda také, ktoré sú schopné vyvolať ochorenie, je optimálnych 37 stupňov Celzia. Teplota skladovania potravín je jedným z rozhodujúcich ukazovateľov ich bezpečnosti, najmä ak hovoríme o rýchlo sa kaziacich potravinách. Pre to, aby sa zabránilo pomnoženiu mikroorganizmov na úroveň, ktorá by mala za následok vznik ochorenia po skonzumovaní potraviny, alebo aby sa potraviny predčasne nepokazili, je dôležité, aby ste ich, aj keď sú trvanlivé, nevystavovali slnku, vysokým teplotám a skonzumovali čo najskôr. V trvanlivých mäsových výrobkoch ako sú salámy či klobásy sa vplyvom tepla topia a vytekajú tuky, ak sa prehrejú mäsové konzervy, môže sa narušiť kvalita a konzistencia vnútorného obsahu.

Nielen hnačka

Na vznik akútneho bakteriálneho hnačkového ochorenia sú vnímavé všetky vekové kategórie, najčastejšie sa vyskytuje u detí v predškolskom veku a u starších ľudí. Nepríjemné príznaky sa môžu prejaviť už o 6 až 72 hodín po skonzumovaní kontaminovaného jedla. Nakazený človek máva vysokú teplotu, pociťuje nevoľnosť, zvracia, má kŕčovité bolesti brucha a časté vodnaté stolice. Nebezpečná pri salmonelóze je strata tekutín. Ťažká dehydratácia organizmu chorého si v mnohých prípadoch vyžiada hospitalizáciu a infúznu liečbu.

POZOR! Salmonely v potravinách majú schopnosť sa množiť. Prežívajú aj pri chladničkovej teplote, dokonca i v mrazených potravinách. Ničí ich teplota 70 stupňov, pri varení sa vždy presvedčte, či ju jedlá dosiahli. Šťava správne pripraveného mäsa a hydiny musí byť číra, nie ružová.

Na zničenie salmonel vo vajíčkach stačí, ak ich pri teplote 70 stupňov varíte desať minút. Vajíčka namäkko radšej oželejte a volské oká osmažte z oboch strán. Pri zahraničných dovolenkových destináciách majte na pamäti, že zdrojom salmonel môžu byť aj vajíčka iných druhov hrabavej a vodnej hydiny a konzumácii takýchto rizikových potravín sa preventívne radšej vyhnite.

Zdroj: Úrad verejného zdravotníctva SR

Zdravé rady:

Nekonzumujte rizikové potraviny neznámeho pôvodu.

Používajte iba pitnú vodu.

Chráňte potraviny pred hmyzom a hlodavcami.

Jedlá dôkladne tepelne spracúvajte, bezpečnými kulinárskymi postupmi.

Zeleninu a ovocie dôkladne poumývajte pod tečúcou pitnou vodou.

Nepoužívajte potraviny po dátume spotreby.

Dodržiavajte čistotu pri spracúvaní potravín do pokrmov.

Pred prípravou jedla i počas nej si dôkladne umývajte ruky.

Zabráňte styku medzi surovými a uvarenými jedlami.

Nezmrazujte znova úplne alebo čiastočne rozmrazené potraviny.

Mäso nakupujte iba v predajniach, kde sú uskladnené v chladiacom zariadení.

Jedlo a rýchlo sa kaziace potraviny noste v lete v taškách s chladiacimi vložkami

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #prevencia #salmonelóza #prevencia chorôb