Letná grilovačka sa na Slovensku nezaobíde bez údenín a alkoholu

Väčšina Slovákov si typickú grilovačku či opekačku nevie predstaviť bez klobásy, slaniny, piva a pálenky. Vyplynulo to zo spotrebiteľského prieskumu agentúry 2muse. Slováci tiež rozhodli o tom, že najobľúbenejšie dochucovadlo je horčica a klobásu či slaninu jedia s chlebom.

30.07.2020 06:00
párty, záhrada, grilovanie Foto:
Grilovačka sa Slovákom spája s konzumáciou údenín, ako sú klobásy či slanina, v menšej miere aj s parenými syrmi.
debata (1)

Chlieb by si pri tejto príležitosti vybrali štyria z piatich opýtaných. Z alkoholických nápojov vedie pivo.

Grilovačka sa Slovákom spája s konzumáciou údenín, ako sú klobásy či slanina, v menšej miere aj s parenými syrmi. Potvrdil to prieskum o slovenských potravinách, ktorý na vzorke 1 005 respondentov, realizovala pre BILLA agentúra 2muse. "Na otázku, pri akých príležitostiach konzumujú klobásu, až dve tretiny (67 %) opýtaných uviedli, že na grilovačkách a opekačkách. Po slanine pri tejto príležitosti siahne necelá polovica (45 %),” potvrdzuje zistenia Michal Vyšinský z agentúry 2muse. Z ľudí, ktorí pravidelne pijú pivo, si ho najčastejšie vychutnávajú na grilovačke (56 %), a grilovačka či opekačka je obľúbený dôvod aj pre konzumentov tvrdého alkoholu (47 %). Z pravidelných spotrebiteľov Kofoly si ju aj na grilovačkách dopraje takmer polovica ľudí (45 %), spomedzi konzumentov hroznového nápoja Vinea je to 37 % dospelých.

U Slovákov boduje horčica, chren boduje nad kečupom

Slováci pri letnom ohni nedajú dopustiť ani na rôzne ochucovadlá a omáčky. „Podľa nášho prieskumu ľudia pre jej typickú kyslastú chuť uprednostňujú horčicu – ku klobáse si ju dá viac ako trištvrte (78 %) opýtaných, k slanine takmer polovica (49 %). Viac ako kečup je u nás obľúbený štipľavý chren, ktorý s klobásou jedáva necelá štvrtina Slovákov,“ upresňuje hovorkyňa spoločnosti BILLA Kvetoslava Kirchnerová. Pri príprave a dochucovaní jedla pod holým nebom sa však medze nekladú, preto si Slováci pomaly zvykajú aj na rôzne netradičné marinády a omáčky, napríklad kôprovo-cesnakovú, karí či limetkovú. „Z hotových marinád zákazníci siahajú najčastejšie po medovej, horčicovej či brusnicovej. Avšak, v grilovacej sezóne sa podstatne viac predávajú rôzne korenia, z ktorých si zákazníci pripravujú vlastné marinády,“ dopĺňa K. Kirchnerová.

Grilovanie so zeleninou a lokálnymi surovinami

Výber príloh ku klobáskam a slanine je skôr tradičný. Pre väčšinu (80 %) to znamená konzumáciu chleba. Vhodnou a ľahšie stráviteľnou alternatívou ku grilovanému mäsu sú však aj rôzne druhy zeleniny. "Na vedľajšiu koľaj netreba odsúvať ani tzv. marinovanie zeleniny, kde nám stačí olivový olej, čerstvá bylinka, limetová alebo citrónová kôra, či samotná šťava. Tieto ingrediencie dávajú aj bežnej zelenine iný chuťový rozmer. Nezabúdajme ani na to, že na gril sú vhodné aj huby. Napríklad Portobello, ktoré veľkosťou svojho klobúka lákajú k tomu, aby sme ich naplnili. Tu môžete uplatniť svoju fantáziu a siahnuť po plesňovom syre alebo doň len jednoducho rozbiť celé vajíčko. V modernom grilovaní sa používa aj klások kukurice, ktorý keď zatiahneme na grile, položíme na alobal a dáme naň rozpustiť kúsok masla, zabudneme aj na mäso,” radí šéfkuchár Daniel Hrivňák.

Osviežujúcou a zdravou oblohou sú na grilovačkách aj miešané zeleninové šaláty, ktoré stačí ochutiť olivovým olejom a okoreniť ľubovoľnými bylinkami.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #prieskum #grilovačka