Školákom energiu dodá zdravá strava

Takmer po pol roku sa do školských lavíc vrátia desaťtisíce školákov, pribudnú aj tisícky prváčikov. Aby mali dostatok energie a neboli unavení, dôležitá je zdravá strava. Najmä raňajky a desiata.

05.09.2020 06:00
žiak, prváčik, desiata, ovocie Foto:
Kvalitná desiata musí pozostávať z celozrnného pečiva, nátierky, alebo zo syra, z porcie zeleniny a ovocia a hodnotného nesladeného nápoja.
debata

Deti by mali jesť veľa rôznych druhov potravín. Na tanieri by nemali chýbať ovocie a zelenina, celozrnné potraviny, mliečne pochúťky, ryby a hydina. Stravu je dôležité rozložiť do troch hlavných a dvoch až troch menších jedál. Nie je to vôbec zložité.

„Správne energetické rozloženie stravy v rámci dňa je takéto: raňajky 20 %, desiata 10 %, obed 35 %, olovrant 10 % a večera 25 % z celodenného energetického príjmu. Pokiaľ ide o raňajky, desiatu a olovrant, nie je v ich skladbe rozdiel medzi deťmi prvého a druhého stupňa. Deti potrebujú pravidelný príjem živín a energie v niekoľkých dávkach pre dobrý rast a vývin, udržiavanie imunity a posilňovanie zdravia,“ hovorí docentka Jana Hamade, vedúca Sekcie ochrany a podpory zdravia a špecializovaných činností Úradu verejného zdravotníctva SR.

Zdravé raňajky by mali pozostávať napríklad z pečiva s maslom, plátkom syra alebo z kvalitnej šunky a kúska zeleniny, prípadne pečiva s nátierkou (reďkovková, kalerábová so žeruchou, šunková pena), vhodnými raňajkami sú aj nesladené cereálie s mliekom či bielym jogurtom alebo miska šľahaného tvarohu s čerstvým ovocím či lekvárom, poprípade pečivo s ovocným jogurtom.

„Raňajky sú považované za najdôležitejšie jedlo dňa. Dodávajú energiu na dopoludnie, zabraňujú pocitu malátnosti, slabosti či nesústredenosti. Preto treba viesť deti k stereotypom stravovania už od útleho veku. Raňajky by mali byť pestré a mali by obsahovať všetky potrebné živiny,“ upozorňuje doktorka Lea Cortésová z oddelenia hygieny detí a mládeže Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Banskej Bystrici.

„Desiata nemôže nahradiť raňajky. Deti by ju mali skonzumovať približne po troch hodinách od raňajok, zvyčajne cez veľkú prestávku v škole, keď majú dostatok času nerušene doplniť vydané kilojouly. V prípade desiatych je na výber z mnohých variantov ako slanej, tak sladkej chuti. Ideálna desiata je kombináciou ovocia alebo zeleniny s bielkovinou, pomôže deťom lepšie sa zasýtiť, než keby jedli samotné ovocie či zeleninu,“ približuje vhodné desiaty Jana Hamade.

Kvalitná desiata musí pozostávať z celozrnného pečiva, nátierky, alebo zo syra, z porcie zeleniny a ovocia a hodnotného nesladeného nápoja. To všetko predstavuje zložky potravy, ktoré dodajú organizmu optimálne množstvo výživných látok (bielkoviny, tuky, cukry), ale aj vitamínov a minerálnych látok.

„Z minerálnych látok je pre vyvíjajúci sa organizmus najvýznamnejší vápnik, ktorého zdrojom je najmä mlieko, mliečne výrobky, syry a jogurty, preto v rámci pestrosti stravy by mali rodičia zaradiť na desiatu aj mlieko a mliečne výrobky. Z mliečnych výrobkov sú hodnotné probiotické a acidofilné výrobky. Denná porcia by nemala byť väčšia ako 50 gramov. Ak má dieťa chuť na sladké, cukry je vhodné doplniť formou sladkého pečiva, prípadne sušeného ovocia a cereálnych sladkých tyčiniek. Nevhodné sú tučné múčniky a cukrovinky,“ vysvetľuje docentka Hamade.

Doktorka Cortésová upozorňuje, že desiata, podobne ako aj olovrant, by mala slúžiť na doplnenie energie, aby sa deti dokázali v škole či na krúžkoch sústrediť. „Je vhodné desiatu pripravovať doma, aby rodičia vedeli ovplyvniť, čo ich dieťa konzumuje. Treba pritom, samozrejme, rešpektovať aj chuťové preferencie dieťaťa a nedávať mu na desiatu potraviny, ktoré vyslovene odmieta, a radšej sa snažiť nájsť kompromis,“ prízvukuje doktorka Cortésová.

Olovrant by v zásade nemal byť príliš kalorický. Ako uviedla docentka Hamade, ak deti po olovrante nečaká žiaden fyzicky náročný krúžok, detské telo by už zbytočnú energiu nestačilo využiť a uložilo by si ju do zásoby. „Olovrant je preto potrebné prispôsobiť popoludňajšej aktivite školáka. Vhodný je napríklad kokteil z mlieka či jogurtu a ovocia, pohár kefíru so zeleninou alebo kúsok syra alebo šunky so zeleninou.“

Docentka Hamade upozorňuje, že deti by sa za domáce úlohy nemali odmeňovať sladkosťami. „Rodič by sa mal vyvarovať zvykať dieťa na konzumáciu sladkostí medzi hlavnými chodmi. Vhodnejšie je občas pripraviť im sladkú desiatu alebo raňajky.“

Rodičia by nemali zabúdať ani na dostatok tekutín. „Je žiaduce naučiť dieťa dodržiavať pitný režim, inak môže byť dehydrované, unavené a nebude sa vedieť koncentrovať na školské povinnosti, zodpovedajúci príjem by mal byť jeden liter vody denne,“ dodala Jana Hamade.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #zdravá strava #školská desiata