Kde robia rodičia najčastejšie chyby v stravovaní detí

Pri zdravom stravovaní nejde len o to, čo človek zje; ide aj o to, kedy a koľko. A najmä u detí, ktorých organizmus sa ešte len vyvíja, na to treba dávať obzvlášť veľký pozor. Aké je desatoro výživy detí?

02.09.2020 06:00
sladkosti, cukrovinky, ovocie, zdravá výživa Foto:
Zelenina a ovocie sú u mnohých detí nepopulárne, pričom zelenina je na tom ešte o niečo horšie ako ovocie.
debata

Nepravidelnosť

Deti ráno vstávajú v poslednej chvíli, a tak nemajú čas raňajkovať. Obedy v škole mnoho detí odmieta – chodiť do školskej jedálne nie je in. Alebo jednoducho „nemajú na obed čas“. Zato popoludní si to vynahradia v stánku rýchleho občerstvenia alebo večer doma pri počítači alebo televízii.

Málo pestrý jedálny lístok

Malé deti, ktoré sa s jedlom len zoznamujú, často odmietajú úplne všetko vrátane toho, čo ešte nedávno mali rady. Ide o normálny psychomotorický vývoj a rodičia by to nemali príliš riešiť a nemali by jedlo, ktoré momentálne dieťa odmieta, vyradiť z jedálneho lístka. Ak tak urobia, dieťa zvyčajne pozná a konzumuje veľmi obmedzené množstvo potravín, čo nie je dobre.

Nadmiera sladkostí

Čo sú deti takmer bez výnimky „ochotné“ konzumovať? Sladkosti. Sladká chuť je prvá, s ktorou sa v podobe materského mlieka stretávame, a vedie do istej miery k navodeniu pocitu bezpečia. V prírode sú sladké plody nositeľmi vyššieho množstva využiteľnej energie, a sú teda výhodné. Niečo iné je však situácia u mnohých detí, ktoré v podstate inú ako sladkú chuť odmietajú. A opäť k tomu nezriedka prispievajú samotní rodičia, ktorí dieťaťu ponúkajú sladkosť ako odmenu.

Nedostatok ovocia a zeleniny

Zelenina a ovocie sú u mnohých detí nepopulárne, pričom zelenina je na tom ešte o niečo horšie ako ovocie. Deti ovocie a zeleninu, prípadne jedlá z nich, často nepoznajú a odmietajú ich ochutnať. Je potom ťažké chcieť, aby sa stravovali v školskej jedálni, ktorá sa snaží vyhovieť v odporúčaniach množstva zeleniny a ovocia, ktoré majú deti dostať.

Desatoro výživy detí

  • Doprajte deťom pestrú a rozmanitú stravu, bohatú na ovocie a zeleninu, celozrnné potraviny, mliečne výrobky, ryby a hydinu.
  • Deti by sa nemali prejedať, ale ani hladovať – jesť by mali pravidelne 5– až 6-krát denne; veľkosť porcie prispôsobte ich rastu, hmotnosti a podľa množstva pohybu.
  • Jedlo pripravujte z kvalitných zdrojov bielkovín (hydinové a rybie mäso, strukoviny, cereálie).
  • Niekoľkokrát denne im podávajte mliečne výrobky.
  • Uprednostňujte kvalitné rastlinné tuky a oleje pred živočíšnymi.
  • Učte ich striedmosti v konzumácii cukru, sladkostí a sladených nápojov. Sacharidy by mali prijímať hlavne z cereálií, ovocia a zo zeleniny.
  • Obmedzte soľ v jedle.
  • Naučte ich správnemu pitnému režimu.
  • Učte deti zdravému spôsobu života svojím vlastným príkladom, zaujímajte sa o to, čo jedia mimo domova.
  • Pravidelne konzultujte zdravotný stav dieťaťa (hladinu cholesterolu, krvných tukov, krvný tlak, nadváhu…) s jeho praktickým lekárom.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #zdravá strava