Vajíčka obsahujú množstvo živín. Najradšej máme praženicu.

Takmer tretina Slovákov nakupuje vajíčka niekoľkokrát alebo aspoň jedenkrát v týždni a 39 % minimálne raz za dva týždne.

13.10.2020 12:00
vajcia, hnedé vajcia, vajíčka Foto:
Vajíčka obsahujú množstvo živín. Slováci majú z nich najradšej praženicu.
debata (3)

Takmer tretina Slovákov nakupuje vajíčka niekoľkokrát alebo aspoň jedenkrát v týždni a 39 % minimálne raz za dva týždne. Až 73 % pritom považuje za najkvalitnejšie vajíčka zo slovenskej produkcie, pričom 63 % si myslí, že Slovensko je v produkcii vajec sebestačné.

Takmer polovica Slovákov zároveň deklaruje, že je pre nich dôležité, v akých podmienkach žijú sliepky, ktoré vajíčka znášajú, ale iba 36 % rozumie symbolom, ktoré na vajíčkach označujú typ chovu. Aj tieto zistenia priniesol septembrový prieskum spotrebiteľských preferencií, ktorý na reprezentatívnej vzorke 1¤020 respondentov uskutočnila agentúra 2muse. Vajcia nájdete skoro v každej domácnosti. Potvrdzujú to aj čísla. „Môžeme povedať, že v našej krajine skoro vôbec neexistujú ľudia, ktorí by vajcia nekonzumovali. Iba 9 % respondentov deklarovalo, že túto komoditu nenakupuje vôbec,“ interpretuje výsledky reprezentatívneho prieskumu Michal Vyšinský z prieskumnej agentúry 2muse.

Názory na konzumáciu vajec sa v dnešnej dobe rôznia. Ich zaradenie do jedálneho lístka je však dôležité aj z pohľadu vyváženej stravy. „Vajíčka majú z hľadiska výživy množstvo benefitov. Obsahujú veľké množstvo makroživín aj mikroživín, všetkých deväť esenciálnych aminokyselín, ktoré sú podstatné pre ochranu a budovanie svalovej hmoty. Patria medzi biologicky najkvalitnejšie a najlepšie využiteľné zdroje bielkovín,“ opisuje ich pozitíva výživový expert MUDr. Boris Bajer. Slovákom najviac chutia v podobe praženice.

Prieskum sa zameral aj na to, na čom Slovákom pri kúpe vajec najviac záleží. Pri výbere dbajú najmä na ich čerstvosť, pôvod a cenu. Nové trendy a spôsob myslenia však zanechali stopu aj v spotrebiteľských preferenciách. Dôležitými sa stávajú aj typ chovu či humánne podmienky sliepok. Skoro polovica respondentov sa vyjadrila, že je pre nich pri nákupe podstatná aj informácia o tom, z akého chovu vajcia pochádzajú. Ale iba 36 % zo všetkých opýtaných uvádza, že označeniu na vajíčkach aj rozumie. „Zo získaných dát nám vyplýva, že viac ako polovica tvrdí, že symbolom nerozumie. Aj napriek tomu sú to práve vajcia z klietkového chovu, ktoré sú u spotrebiteľov najmenej obľúbené. Svoju pozornosť pri nákupe venujú predovšetkým vajciam z podstielkového, ekologického chovu alebo chovu s voľným výbehom, ktoré preferujú,“ vysvetľuje rozmýšľanie Slovákov Vyšinský.

Takmer polovica Slovákov zároveň deklaruje, že... Foto: Babičkin dvor
vajcia, vajíčka, produkcia vajec Takmer polovica Slovákov zároveň deklaruje, že je pre nich dôležité, v akých podmienkach žijú sliepky, ktoré vajíčka znášajú.

V oblasti potravín je práve kvalita dlhodobo pod drobnohľadom. Z hľadiska kvality považuje až 73 % respondentov vajcia zo Slovenska za najkvalitnejšie, pričom až 88 % Slovákov tvrdí, že ich pri nákupe uprednostňuje. Našu krajinu vníma až 63 % v tomto smere za sebestačnú. „Sebestačnosť v oblasti vajec sa na Slovensku pohybuje na úrovni 97,5 %, no aj napriek tomu ich v pomerne veľkom množstve dovážame. Jedným z dôvodov, prečo sa v slovenských obchodoch nachádzajú zahraničné vajcia, ktoré lákajú neporovnateľne nižšou cenou, je aj nastavenie systému dotácií z EÚ, čo je komplikovaná a komplexná problematika. Na Slovensku je podpora tohto segmentu za posledné roky nulová. Faktom však zostáva, že produkcia vajec na Slovensku podlieha striktnej veterinárnej kontrole. Sú to práve slovenské vajcia, ktoré za posledné roky nezaznamenali žiadne škandály, čo sa o tých zahraničných nedá povedať. Dôvera spotrebiteľov v slovenskú kvalitu i bezpečnosť je naozaj dôležitá,“ vysvetľuje prax Jaroslav Novák, majiteľ spoločnosti Babičkin dvor. Z prieskumu vyplýva, že iba tretina Slovákov zachytila medializované škandály so zahraničnými vajcami, v ktorých boli objavené pridané aditíva, ako napríklad poľské vajcia s obsahom salmonely, plesne, dioxínov či fipronilu.

Kvalita vajec je však zo zdravotného hľadiska veľmi dôležitá. „Salmonela môže byť život ohrozujúcim mikroorganizmom, takže v tomto prípade môže ísť o závažný problém. Antibiotiká v mäse môžu porušiť prirodzenú črevnú mikroflóru, čo môže mať vážny zdravotný vplyv aj napríklad na imunitný systém. Dioxíny sú toxické látky, ktoré sú dobre rozpustné v tukoch, pričom žĺtok je hlavným zdrojom tuku vo vajíčku, preto treba dbať na výber overených a kvalitných zdrojov vajíčok,“ odporúča Bajer.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba