V obchodoch možno nájsť dva druhy pohánky: na pohánku, ktorej šupka sa lúpe mechanicky, alebo s pomocou vysokého tepla. Ak sa vám stalo, že pohánka vám niekedy nechutila alebo nevoňala, pravdepodobne ste narazili na lúpanú vysokým teplom. To, bohužiaľ, ničí niektoré cenné látky v pohánke a často je dôvodom pre jej čudnú pachuť a vôňu.
Mechanický spôsob lúpania pohánky sa považuje za šetrnejší a zachováva časť živín pod šupkou. Takto lúpaná pohánka má jemnejšiu chuť aj vôňu a svetlozelenú farbu. Ak by ste si neboli istí, akú pohánku držíte v rukách, zvoľte si produkt z remeselného mlyna. Známe pohánkové múky vyrába Bezlepkový mlyn Svinná. Dôvod, prečo práve pohánka, je jasný. Pestuje sa na Slovensku a takmer všetka pohánka je v biokvalite, keďže sa chemicky neošetruje.
Pohánka obsahuje draslík, fosfor, vápnik, železo, meď, mangán i zinok. Najviac sa však cení pre vysoký obsah bioflavonoidu rutínu, obsiahnutého v semenách a šupkách. Rutín pôsobí liečivo na cievy v celom organizme. Zmierňuje ťažkosti s kŕčovými žilami. Účinok rutinu ešte násobí vitamín C, preto je múdre jesť k pohánke aj surovú zeleninu či k pohánkovej raňajkovej kaši čerstvé ovocie. Rutín s vitamínom C znižuje riziko trombózy, infarktu či mozgovej mŕtvice. Pohánka je tiež veľmi dobrá pri detoxikácii.
Celiatici si dokonca môžu dať gastroenterológom predpísať na recept dva druhy pohánkovej múky zo slovenskej pohánky z Bezlepkového mlyna Svinná. Ide o pohánkovú múku hladkú bezgluténovú a pohánkovú krupicu bezgluténovú. Podporme slovenský potravinársky priemysel a poľnohospodárstvo kúpou plodín obilnín a špeciálnych plodín výlučne od našich slovenských dodávateľov!
Druhy pohánky
- Pohánková múka (hladká alebo celozrnná) – palacinky, lievance, dezerty
- Pohánková krupica – raňajková kaša s ovocím, so škoricou, s kakaom, medom
- Pohánka celá lúpaná (označovaná aj ako krúpy) – ako príloha, na prípravu nákypov, rizota, do nátierok
- Pohánková lámanka (nalomené časti pohánkových semien) – kaše, placky, zahusťovanie polievok