Vírusy: Porazte "votrelcov“ stravou

Naše telo je nastavené tak, aby sa chránilo pred „agresormi“, teda rôznymi patogénmi z vonkajšieho prostredia. Ak je však oslabené nesprávnou výživou, vyčerpávajúcim spôsobom života, ale aj chladom, prudkými zmenami teplôt, nedostatkom slnečného svetla a pohybu, vírusy a baktérie majú pootvorené dvere, aby jeho odolnosť vyskúšali. Ako prírodou zabojovať proti vírusom?

06.01.2021 06:00
žena, okuliare, hrozno, úsmev, zdravá strava Foto:
Prírodná látka kvercetín sa bežne nachádza v cesnaku a cibuli, ale aj napríklad v červenom hrozne či marhuliach a má významný antivírusový účinok.
debata

Bežne dostupné ovocie a zelenina, ale aj bylinky obsahujú látky zvané flavonoidy. Vedci sa v súčasnom období pandémie začali podrobnejšie venovať ich výskumu. Zistilo sa, že môžu zásadne prispieť k lepšej ochrane voči vírusom, zlepšeniu imunity a majú veľký potenciál v podpornej, ako aj v samotnej liečbe COVID-19.

Boj proti koronavírusu pozostáva z preventívnych a iných nápomocných opatrení. Prírodné látky, takzvané flavonoidy, môžu zásadne prispievať k lepšej odolnosti organizmu voči vírusom, vrátane COVID-19.

„Flavonoidy majú na človeka množstvo pozitívnych účinkov. V dnešnej dobe je dôležité vyzdvihnúť ich protibakteriálny a protivírusový účinok. Tieto prírodné látky podporujú a budujú imunitu a majú protivírusové účinky, zaraďujú sa do skupiny antivirotík a antioxidancií – vychytávajú voľné radikály. Doposiaľ zrealizované štúdie opisujú, že niektoré z flavonoidov boli identifikované ako sľubné antivírusové protilátky proti SARS a MERS na základe ich širokospektrálnej aktivity proti vírusovým infekciám,“ vysvetľuje biochemik Oto Sova z výskumného ústavu BOOS-BS.

Napríklad flavonoid kvercetín, ktorý sa bežne nachádza v čiernych ríbezliach, plodoch bazy, červenom hrozne, marhuliach, v šupke farebného ovocia a tiež v cesnaku a cibuli, má významný antivírusový účinok: „Zistilo sa, že biologicky aktívne zložky z extraktu bazy kvercetín a dihydromyricetín utlmujú činnosť vírusu chrípky, a to spôsobom, že zabraňujú vstupu vírusu do hostiteľských buniek,“ dopĺňa doktor Sova.

Ďalšou významnou látkou patriacou medzi flavonoidy je quercitrín. Ak si chcete dopriať jeho extra dávku, dajte si cibuľu. Z ovocia ho nájdete v brusniciach, čučoriedkach alebo čiernych ríbezliach. Dobrým zdrojom sú aj maliny či černice. Zo zeleniny je to kel a brokolica. „Ide o derivát kvercetínu, ktorý dokáže utlmiť počiatočné štádium množenia vírusov,“ spresňuje biochemik.

Pred niekoľkým mesiacmi bola publikovaná štúdia od slovenského počítačového chemika Martina Smieška pracujúceho na univerzite vo švajčiarskom Bazileji, v ktorej skúmal takmer 700 miliónov zlúčenín a ich schopnosť inhibovať nový koronavírus. Spomedzi 678 miliónov zlúčenín bola vybraná aktívna zlúčenina prírodného pôvodu menom taxifolín. Ide rovnako o nádejný flavonoid, ktorý sa bežne vyskytuje v čokoláde, víne či zelenom čaji.

Doposiaľ zrealizované štúdie poukazujú na obrovský potenciálny prínos flavonoidov nielen pre ich antivírusový, protizápalový a antioxidačný účinok, ale nie menej dôležitý je aj ich pečeň a srdce ochraňujúci a protinádorový a analgetický efekt.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #imunita #imunitný systém #vírusy