Sviatočné dobroty trochu inak

Pre mnohých sú Vianoce a Silvester príležitosťou, ako porušiť všetky možné diéty a dopriať si dobroty od výmyslu sveta, neraz aj nie veľmi zdravé. Nápor na žalúdok a žlčník zmiernite premysleným výberom základných potravín, surovín i zdravšou prípravou vianočných pochúťok.

23.12.2020 06:00
Vianoce, rodina, sviatočná večera, radosť, darček Foto:
Špaldová alebo celozrnná múka namiesto bielej, med namiesto cukru a dusenie namiesto vyprážania. Aj takto sa dajú tradičné jedlá pripraviť zdravšie.
debata

Najrozumnejšie je, samozrejme, neprejedať sa, radšej jesť častejšie a menšie porcie. A nerobiť si zbytočne veľké zásoby potravín. Zvlášť by na to mali myslieť tí, ktorých trápi nejaký typ alergie, cukrovka, chronické ťažkosti s trávením, so srdcom, vysoký cholesterol alebo krvný tlak.

Sladké drobnosti

Vianočné sviatky sa zrejme len v máloktorej rodine zaobídu bez sladkých pochúťok. Tradičné sladké recepty môžete pripraviť zdravšie, ak niektoré suroviny vymeníte za zdravšie alternatívy. Namiesto bielej múky použite špaldovú, pohánkovú alebo celozrnnú pšeničnú. Cukor môžete nahradiť medom, koláče si zdravšie osladíte prirodzene usušeným ovocím. Jemné pečivo nepečte do hneda, stačí do zlatistého odtieňa, do cesta pridajte surové, nie opražené orechy a semienka. Znížite tak tvorbu akrylamidu, chemickej látky, ktorá sa tvorí najmä v potravinách s obsahom škrobu pri vyšších teplotách pečenia.

Mäsové lahôdky

Zdravšie a pritom chutne si môžete pripraviť aj jedlá z mäsa. Predovšetkým skúste menej soliť, lekári pripomínajú, že denne by sme mali v strave prijať maximálne 5 gramov soli. Namiesto vyprážania mäso uduste, pečte alebo pripravte na pare a okrem rýb dajte prednosť skôr bielym druhom mäsa. Tradičný zemiakový šalát zahustite namiesto majonézy bielym jogurtom. K mäsu si priložte dávku zeleniny, dá sa upraviť na mnoho spôsobov. Na Vianoce bývajú doma aj väčšie zásoby ovocia ako inokedy, skúste si urobiť miešané šaláty, napríklad v kombinácii s odtučneným tvarohom či syrom, alebo namixovať zeleninovo-ovocné šťavy.

Kalorický alkohol

Bez uvítacieho pohára alkoholu akoby sme si návštevu ani neuctili. Popíjanie si ustriehnite, alkohol je zdroj nadbytočnej energie, telu nedodá žiadne výživné látky, ani vitamíny a minerály. Navyše, vyvoláva chuť na kalorické pokrmy – na ťažšie mastné jedlá, sladkosti, či na slané pochúťky.

Urobte to inak:

  • namiesto bieleho cukru používajte pri pečení med
  • dajte prednosť sušenému ovociu, ktoré nebolo chemicky ošetrené, orechy nepražené a nesolené
  • pri fritovaní zemiakov udržiavajte teplotu 160 – 175 stupňov Celzia, pri pečení v rúre 180 – 220 stupňov Celzia

6 tipov pre zdravé zažívanie

  • šetrite soľou
  • doprajte si veľa ovocia a zeleniny
  • jedávajte pravidelne, 4–5-krát denne, menšie porcie
  • namiesto vyprážania radšej pečte, grilujte, varte vo vode alebo v pare
  • pite veľa vody
  • obmedzte pitie alkoholu

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #zdravé stravovanie #chutne a zdravo