Gastroenterológ Miloš Bubán: Keď už máte dosť, nejedzte

Ak dodržiavate mieru, neuškodí vám žiadne jedlo z vianočného stola.

25.12.2020 06:00
Miloš Bubán, gastroenterológ Foto: ,
,,Nikdy to ale nepreháňajte s užívaním preháňadiel,“ prízvukuje gastroenterológ.
debata (9)

Známy gastroenterológ Miloš Bubán tvrdí, že u zdravého človeka nie je v zásade rozdiel, či má na stole majonézový šalát, alebo vegetariánsku kapustnicu.

"Ide len o kvantitu. Ak sa nenapcháte do prasknutia, sviatočné jedlo nemá prečo uškodiť. Je tiež dôležité vychutnať si jedlo bez pocitov viny. Celý náš emočný život je zložený z dvadsaťminútových intervalov. Ak prežívate stres a máte neuveriteľnú chuť na sladké, počkajte dvadsať minút a uvidíte, že to zvládnete aj bez čokolády,“ hovorí odborník.

Žalúdok chce malé kúsky

Bohatá ponuka jedál a nápojov počas sviatkov je pre mnohých skúškou pevnej vôle a priamym útokom na telo. "Neraz na to doplatí tráviaca sústava a niektorí si dni, ktoré by mali byť v roku najkrajšie, pokazia. Nemýľte si Štedrý deň so štedrosťou jedla, najmä v tom, že všetky tie dobroty musíte zjesť naraz, nekontrolovane, krížom-krážom,“ pripomína M. Bubán.

"Jesť a piť musí každý, ale to neznamená, že pritom musíte robiť chyby, ktoré potom ľutujete. Trávenie máte na sviatky také isté ako počas roka a mali by ste mu dať šancu fungovať normálne. Spracovanie potravy sa začína v ústach a veľkým nepriateľom žalúdka sú veľké, rýchlo prehltnuté kusy. Dbajte na to, čo a ako jete, jedlo poriadne rozžujte na menšie kúsky, ktoré sa dôkladne premiešajú so slinami. Tak si šetríte žalúdok. Čím väčšie kusy mu "nadelíte“, tým viac mu dávate zabrať. Takáto potrava sa musí úplne rozdrobiť a zmeniť, aby sa po premiešaní s tráviacimi šťavami mohla vstrebať v tenkom čreve,“ vysvetľuje M. Bubán.

Potrava sa do žalúdka dostane cez hltan a pažerák, potom putuje do čriev. Okrem slinných žliaz sú do trávenia zapojené aj podžalúdková žľaza – pankreas, pečeň a žlčník. V tenkom čreve, ktoré sa začína dvanástnikom, sa cukry, tuky, bielkoviny, minerály a vitamíny zmiešajú s tráviacimi enzýmami a šťavami, aby sa všetky tieto pre telo potrebné látky dostali do krvi a k tkanivám. V hrubom čreve, ktoré príde na rad po tenkom, sa jedlo už netrávi, ale len posúva, zahusťuje a putuje do konečníka, odkiaľ potom odchádzajú nestrávené zvyšky.

Všetkého s mierou

Podľa M. Bubána netreba podceňovať ani pomer živín, ktoré sa dostávajú do organizmu. "To znamená nepreháňať to s tukmi a mastnými jedlami. Ak si ich doprajete veľa, neprimerane zaťažia žalúdok, najmä ak to nevyvážite fyzickou záťažou. Na diétne chyby veľmi citlivo reagujú pacienti s chorým žlčníkom, alebo pankreasom a nadmerné množstvá alkoholu, kávy a tukovej stravy im môžu len poškodiť. Zlé spomienky na sviatky však môže spôsobiť aj priveľa sladkostí. Na to musia myslieť najmä diabetici, platí to predovšetkým pre tých, ktorí si aplikujú inzulín a majú sklon k rozkolísaniu hladiny cukru v krvi,“ dodáva M. Bubán.

Ťažkosti sa môžu objaviť aj u pacientov s funkčnými poruchami zažívacieho traktu, keď tráviaca vlna nepracuje tak ako má, ale niekedy vracia tráviace šťavy aj do "protismeru“. Poruchy peristaltiky – pohyblivosti, postihujú tenké i hrubé črevo, čo sa prejaví hnačkami, alebo keď je črevo lenivé, zápchou. Pomôže vláknina, napríklad obyčajné otruby, kyslá kapusta a aj šálka teplej vody nalačno. "Nikdy to ale nepreháňajte s užívaním preháňadiel,“ prízvukuje gastroenterológ.

Tráveniu pomôže:

  • zjesť posledné jedlo 3–4 hodiny predtým, ako si ľahnete
  • nefajčiť, nepiť alkohol a priveľa kávy
  • nahradiť hovädzie a bravčové mäso hydinou a rybami
  • zvýšiť príjem zeleniny a ovocia
  • dodržiavanie pitného režimu

© Autorské práva vyhradené

9 debata chyba
Viac na túto tému: #trávenie #gastroenterológ #chutne a zdravo