Recepty na zimu, ktoré prospejú zdraviu

Viete, ako pripraviť syrovú penu, feniklovú polievku, králika na panvici, penové pyšteky či vanilkové rožky? Poradíme vám, ako na to.

27.12.2020 06:00
vanilkové rožky, vanilkové rožteky, sviatky,... Foto:
Ilustračné foto.
debata

PREDJEDLÁ

Syrová pena

Suroviny: 400 g topeného syra, 20 g rastlinného margarínu, 40 g mlieka, soľ, pažítka (sladká paprika)

Postup prípravy: Topený syr rozotrieme s margarínom, osolíme a pridáme mlieko. Vyšľaháme do peny. Nakoniec pridáme nasekanú pažítku. Pažítku môžeme zameniť za sladkú papriku, prípadne časť syrovej peny vymiešať s paprikou a časť s pažítkou.

Šľahaný tvaroh s pažítkou

Suroviny: 600 g mäkkého tvarohu, 150 g mlieka, 40 g pažítky, soľ

Postup: Tvaroh osolíme a rozšľaháme s mliekom. Pažítku posekáme nadrobno a vmiešame do tvarohovej peny.

Tekvicová nátierka

Suroviny: 200 g tekvice (maslovej alebo hokaido), 50 g červenej šošovice, 2 PL olivového oleja, mletá rasca, strúčik cesnaku, citrónová šťava, kurkuma, petržlenová alebo koriandrová vňať

Postup: Tekvicu očistíme, umyjeme a nakrájame na väčšie kúsky. Dáme variť spolu s červenou šošovicou. Necháme vychladnúť, preložíme do mixéra, pridáme koreniny, olej a rozmixujeme na krémovú konzistenciu. Podľa potreby rozriedime troškou vody. Pri podávaní posypeme vňaťou.

Mrkvová nátierka so špenátom

Suroviny: 200 g lučiny light, 250 g mrkvy, 50 g čerstvého špenátu, 30 g vlašských orechov, 2 strúčiky cesnaku, 1 PL olivového oleja, citrónová šťava, mleté čierne korenie, podrvené horčičné semienka

Postup: Očistenú mrkvu nastrúhame najemno. Špenát prelejeme vriacou vodou a necháme odkvapkať. Potom ho pokrájame nadrobno. Orechy nasekáme najemno. Do misky dáme lučinu, mrkvu, špenát, orechy, roztlačený cesnak, olej, šťavu a korenie. Dôkladne premiešame.

POLIEVKY

Hovädzia polievka s cestovinou

Suroviny: hovädzie mäso, mrkva, petržlen, zeler, polievkové rezance, soľ, petržlenová vňať

Postup: Zeleninu očistíme a nakrájame na rezance. Mäso umyjeme a nakrájame na kocky. Mäso dáme variť do osolenej vody, neskôr pridáme zeleninu a uvaríme domäkka. Rezance uvaríme osobitne v osolenej vode. Pridáme ich do hotovej polievky. Nakoniec pridáme nasekanú petržlenovú vňať.

Hrášková polievka so závarkou

Suroviny: mrazený hrášok, hladká múka, olej, vajce, sladká paprika, soľ

Postup: Múku opražíme nasucho, zriedime vodou, osolíme a pridáme hrášok a olej. Druhú dávku múky rozšľaháme vo vajci, pridáme sladkú papriku a závarku zavaríme do polievky.

Pórová polievka

Suroviny: pór, zemiaky, hladká múka, olej, soľ

Postup: Pór a zemiaky očistíme. Pór nakrájame na kolieska, zemiaky na kocky. Na oleji speníme pór, zaprášime múkou a zalejeme vodou. Osolíme, pridáme zemiaky a uvaríme.

Zeleninová polievka

Suroviny: mrkva, petržlen, zeler, karfiol, hrášok alebo mrazená zeleninová zmes, hladká múka, olej, soľ

Postup: Z múky a oleja pripravíme zápražku, zriedime ju vodou, osolíme a dáme variť. Pridáme očistenú a pokrájanú čerstvú zeleninu alebo mrazenú zeleninu a uvaríme.

Feniklová polievka

Suroviny: 2 až 3 buľvy feniklu, 2 zemiaky, 1 PL olivového oleja, 1 PL jablčného octu, 1 čl soli, kurkuma, mleté čierne korenie

Postup: Fenikel dôkladne očistíme a pokrájame na väčšie kúsky. Zelenú vňať odložíme bokom. Zemiak ošúpeme a pokrájame. V hrnci nasucho orestujeme fenikel do zlatista. Pridáme zemiak, osolíme a zalejeme vodou. Privedieme do varu a na miernom plameni varíme domäkka. Rozmixujeme ponorným mixérom a dochutíme olejom a octom. Podávame ozdobené feniklovou vňaťou.

HLAVNÉ JEDLÁ

Prírodný kurací rezeň na bylinkách

Suroviny: kurací rezeň, soľ, olivový olej, bazalka, oregano

Postup: Kuracie rezeň jemne rozklepeme a trošku posolíme. Na panvicu kvapneme malú kvapku olivového oleja a až bude panvica rozpálená, dáme na ňu kurací rezeň. Súčasne s rezňom na panvicu hodíme trochu oregana a bazalky. Po opražení rezeň podlejeme a udusíme do mäkka. Ako príloha je vhodná zelenina dusená na vode alebo varené zemiaky.

Cuketa s paradajkami a ryžou

Suroviny: cuketa, paradajky, olivový olej, bazalka, soľ, bobkový list

Postup: Cuketu ošúpeme a odstránime z nej semienka, dužinu nakrájame na drobné kocky. Rovnaký postup zvolíme pri paradajkách. Na panvicu kvapneme kvapku olivového oleja a na rozpálenú panvicu dáme nakrájanú cuketu a bazalku s malou štipkou soli. Cuketu krátko opražíme. Prilejeme vodu, vložíme bobkový list a dusíme do polomäkka. Na panvicu pridáme nakrájané paradajky a všetko uvaríme do mäkka.

Cviklová placka s morčacím mäsom

Suroviny: Placka: 100 g cvikly, 100 g hladká špaldová múka, 100 g celozrnná špaldová múka, 1 PL olivového oleja, soľ

Plnka: 400 g morčacieho mäsa, 50 g jemného odtučneného tvarohu, 50 g syra lučina, 1 strúčik cesnaku, 12 ks cherry paradajok, 1 čerstvá uhorka, šalátové listy, citrónová šťava, kurkuma, mleté čierne korenie

Postup: Placka – V miske zmiešame múku, soľ a olivový olej. Cviklu nastrúhame najemno a vyžmýkame, aby sme odstránili prebytočnú vodu. Pridáme do misky s múkou a premiešame. Malo by nám vzniknúť tuhšie nelepivé cesto. Podľa potreby pridáme múku alebo vodu. Zabalíme do potravinovej fólie a dáme do chladničky odpočívať. Mäso nakrájame na malé rezančeky a uvaríme vo vode. Šalát a uhorku nakrájame na pásiky a paradajky na malé mesiačiky. V miske vymiešame tvaroh, syr, cesnak, šťavu a koreniny. Cesto vyvaľkáme na väčšie placky, ktoré nasucho opečieme na panvici, z každej strany asi dve minúty. Placky potrieme tvarohovou zmesou, poukladáme na ne zeleninu, mäso a zabalíme. Prekrojíme na polovicu a môžeme podávať.

Králik na panvici

Suroviny: 1 králik nakrájaný na kúsky, 3 PL balzamikového octu, pohár červeného vína, 1 PL olivového oleja, čerstvé bylinky: šalvia rozmarín, tymian, majorán, bobkový list, 2 strúčiky cesnaku, 10 borievok, čierne korenie, štipka soli

Postup: Na malej panvici mierne zohrejeme víno, balzamikový ocot, pridáme polovicu voňavých byliniek, jeden ošúpaný strúčik cesnaku a borievkové bobuľky. Králika umyjeme, osušíme a polejeme vlažnou marinádou. Niekoľko hodín necháme marinovať. Vyberieme králika z marinády a necháme ho odkvapkať. Marinádu precedíme. Zmixujeme druhú polovicu byliniek a strúčik cesnaku. Jednotlivé kusy králika obalíme v bylinkách a dáme opiecť na jednej lyžici oleja. Dobre opečieme a zalejeme trochou prefiltrovanej marinády. Pečieme prikryté 45 minút na miernom ohni, občas podlievame marinádou. Králika podávame s pečenými zemiakmi alebo so zeleninou.

Makaróny s pečenými paradajkami

Suroviny: 500 g makarónov, 500 g paradajok, 4 sušené paradajky, 3 strúčiky cesnaku, 2 pikantné papričky, čerstvý tymian, majorán a oregano, 3 PL olivového oleja, štipka soli

Postup: Paradajky umyjeme, krátko povaríme, olúpeme, pokrájame na plátky a odstránime semená. Plátky rajčín poukladáme na plech. Sušené rajčiny nakrájame na kúsky a pridáme ich k ostatným. Posekáme bylinky, papričky a cesnak (necháme si zopár vetvičiek na ozdobu) a posypeme paradajky. Ochutíme štipkou soli a 40 minút pečieme v rúre (pri 180 oC), otáčame. Makaróny uvaríme „al dente“. Makaróny vložíme do širokej misy a ochutíme upečenými rajčinami. Obložíme ich čerstvými bylinkami.

DEZERTY

Penové pyšteky

Suroviny: 4 bielky, 4 PL cukru, 1 vrecúško vanilínového cukru, štipka soli, 1 čl mandľového oleja na potretie papiera na pečenie

Postup: Ušľaháme bielky. Keď začnú tuhnúť, pridávame po lyžičkách cukor, soľ a vanilínový cukor. Plech vyložíme papierom na pečenie, ktorý zľahka potrieme mandľovým olejom. Pomocou lyžičky alebo cukrárenského vrecka nanesieme ušľahané bielky na papier na pečenie v tvaroch a vo veľkosti podľa želania. Pečieme v rúre 1 hodinu (pri 120 oC). Potom rúru vypneme a penové pyšteky necháme sušiť asi 6 hodín, neotvárame dvierka.

Vanilkové rožky

Suroviny: 100 g mandľovej múky, 100 g špaldovej hladkej múky, 100 g masla, 1 vajce, 2 odmerky alebo 1 vrecúško proteínového nápoja s vanilkovou príchuťou, 3 PL brezového cukru, sušené sójové mlieko na obaľovanie

Postup: Všetky ingrediencie zmiešame a vypracujeme cesto, ktoré necháme pár hodín odležať v chladničke. Z cesta tvarujeme rožteky. Môžeme si pomôcť aj silikónovou formičkou. Pečieme v predhriatej rúre asi 8 minút pri 160 °C. Ešte horúce obaľujeme v sušenom sójovom mlieku.

Pečené jablká

Suroviny: 6 jabĺk, 1 čl medu na každé jablko, 80 g hrozienok, 60 g píniových orieškov, 1 PL červeného vína na každé jablko, 1 celá škorica, nízkotučný jogurt

Postup: Jablká umyjeme, osušíme a vykrojíme jadrovník tak, aby zostali celé. V strede jablka urobíme jemný vodorovný rez a jablká poukladáme do ohňovzdornej misy vyloženej papierom na pečenie. Otvor naplníme hrozienkami a píniovými orieškami. Na každé jablko dáme za lyžicu medu, môžeme pridať lyžicu vína. Polámeme škoricu a dáme do ohňovzdornej misy. Prikryjeme alobalom, dáme do rúry vyhriatej na 180 oC a pečieme 20 minút. Znížime teplotu na 150 oC. Odstránime alobal a necháme piecť ďalších 20 minút. Podávame teplé vo vlastnej šťave.

Čokoládový koláč z fazule

Suroviny: 1 konzerva červenej fazule (približne 400 g), 3 PL odtučneného kakaa, 100 g ovsených vločiek, 80 g trstinového cukru, 2 vajcia, 50 ml olivového oleja, 80 g horkej čokolády (min. 70 %), 2 čl vanilkového extraktu, štipka soli

Postup: V kuchynskom robote zmiešame olej, vajcia, cukor. Pridáme fazuľu a vymixujeme dohladka. Horkú čokoládu polámeme na menšie kúsky. Zvyšné suroviny pridáme a premiešame. Cesto vylejeme na plech, ktorý sme vymastili alebo vystali papierom napečenie. Pečieme vo vyhriatej rúre 15 až 18 minút na 180 oC. Koláč podávame vychladnutý, môžeme ho posypať škoricou alebo kakaom.

Jogurtový kokteil

Suroviny: 4 biele jogurty, 400 g mlieka, 80 g cukru, 120 g marhuľovej zaváraniny alebo 400 g kompótových broskýň

Postup prípravy: Jogurt s mliekom rozmixujeme, pridáme zaváraninu (alebo nakrájané kompótové broskyne), cukor a ešte raz rozmixujeme.

Citrónové lievance

Suroviny: 200 g ricotty, 150 g hladkej špaldovej múky, 50 g ovsených vločiek, 150 ml nízkotučného mlieka, 2 vajcia, 1 čl kypriaceho prášku, vanilkový prášok, štipka soli, šťava a kôra z 1 citróna

Postup: V miske zmiešame mlieko, ricottu, žĺtky, vanilku, šťavu a kôru z citróna. Pridáme múku s práškom do pečiva, vločky a soľ. Nakoniec zľahka primiešame sneh z bielkov. Na suchej rozohriatej panvici polievkovou lyžicou tvoríme lievance a opekáme do zlatista. Podávame s čerstvým ovocím.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #recepty #chutne a zdravo #vianočné jedlá