3 lahodné pochúťky z tekvice hokaido

Tekvica hokaido má plnohodnotnú chuť, vďaka ktorej ju dokážete využiť práve pri varení alebo pečení, v slaných či sladkých receptoch.

10.01.2021 06:00
tekvica, hokaido, hokkaido Foto:
Tekvicu hokaido nie je potrebné šúpať, šupka má najviac vitamínov, o ktoré by bolo škoda sa ochudobniť.
debata

Je výnimočná svojou krásnou oranžovou šupkou, ktorú nemusíte šúpať, pretože počas tepelnej úpravy pekne zmäkne. Uľahčí vám to množstvo práce a času. V rámci pozitívnych vlastností hokaido nezaostáva ani vo výživových hodnotách. Obsahuje veľa vody, vitamínov, betakaroténu či vlákniny, ktorá podporuje naše trávenie. Pripravte si na víkendové raňajky tekvicovú nátierku alebo na uponáhľaný deň ľahký tekvicový šalát či rýchly teplý tekvicový krém.

Tekvicová nátierka

Na prípravu budeme potrebovať asi 75 minút a tieto suroviny: 1 g čili papričky, citrónovú kôru podľa potreby, 1 jablko, soľ podľa chuti, čierne korenie, kyslú smotanu, 1 PL olivového oleja, 1 tekvicu hokaido

Postup: Jablko, tekvicu a čili papričku nakrájame, osolíme, okoreníme, pomiešame s olivovým olejom a dáme piecť do rúry na 180 °C na 35 minút. Pridáme kyslú smotanu a rozmixujeme. Na dosiahnutie úplne hladkej štruktúry môžeme nátierku ešte prepasírovať cez jemné sitko. Necháme 30 minút vychladnúť, pridáme citrónovú kôru a poriadne premiešame.

Tekvicový krém s kyslou smotanou

Na prípravu budeme potrebovať asi 30 minút a tieto suroviny: 1 menšiu tekvicu hokaido (môžete použiť aj maslovú, prípadne tekvice skombinovať), 1 cibuľu, 5 väčších mrkiev, 3 petržleny, soľ, sušený cesnak, kurkumu, čerstvý zázvor, kyslú smotanu, plátky mandlí, tekvicový olej

Postup: Tekvicu nakrájame na väčšie kocky a zľahka orestujeme na masle. Tekvicu hokaido nie je potrebné šúpať, šupka má najviac vitamínov, o ktoré by bolo škoda sa ochudobniť. Ďalej pridáme nakrájanú cibuľu, mrkvu a petržlen. Všetko osolíme, zaprášime sušeným cesnakom a kurkumou. Môžeme pridať aj kúsky čerstvého zázvoru. Chvíľu ešte miešame, potom podlejeme vriacou vodou. Priklopíme pokrievkou a necháme dusiť. Keď je zelenina mäkká, tyčovým mixérom všetko rozmixujeme na hladkú krémovú polievku. Navrchu ozdobíme kyslou smotanou, opraženými mandľami a tekvicovým olejom.

Tekvica s gréckym syrom feta

Na prípravu 2 porcií budeme potrebovať asi 85 minút a tieto suroviny: 2 vetvičky čerstvého tymianu, 3 strúčiky cesnaku, čierne korenie, soľ, olivový olej, slnečnicové semienka, 1 balenie syru feta, 1 tekvicu hokaido, vlašské orechy

Postup: Tekvicu ošúpeme, zbavíme semienok, nakrájame na väčšie kocky a rozprestrieme do zapekacej misky. Pokvapkáme olivovým olejom, osolíme, okoreníme, pridáme 3 strúčiky neošúpaného cesnaku a 2 vetvičky tymianu. Cesnak rozhodne nešúpeme, predídeme tak jeho spáleniu. Zmes pečieme asi 40 minút na 180 °C. Potom pridáme vlašské orechy, slnečnicové semienka a pečieme domäkka ďalších zhruba 10 minút. Orechy nepridávame skôr, aby sa nespálili. Upečené vyberieme z rúry, posypeme nastrúhaným syrom feta a vložíme ešte na 5 minút do rúry, aby sa syr krásne roztiekol.

Zdroj: ketodiet.sk

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #recepty #tekvica Hokkaido #hokkaido #hokaido #chutne a zdravo