Základné pravidlá balenia potravín: Šunke alobal nesvedčí

Viete správne zabaliť a uschovať zvyšky jedál? Osvojte si základné pravidlá.

18.01.2021 12:00
nádoba, dóza, alobal, skladovanie potravín Foto:
Alobal je určený len na krátkodobý priamy kontakt s jedlom, najviac štyri hodiny. Šunka, klobása, údené mäso či majonézový šalát doň nepatria vôbec.
debata (4)

Často používaným obalom v domácnostiach sú plastové nádoby. "Všetky plastové materiály a predmety sa pred použitím testujú na konkrétne podmienky podľa štandardných postupov, čiže sú zdravotne bezpečné. Pri testovaní sa berú do úvahy najhoršie podmienky, ktoré môžu v praxi nastať, konkrétne použitie testovaného materiálu a predmetu, ale aj to, či sa bude obal používať jednorazovo, alebo opakovane.

Plastové obaly sa testujú na rozličné typy potravín – kyslé, mlieko, mliečne výrobky, suché, tukové a sleduje sa čas i teplota testovania. Vždy si prečítajte písomnú inštrukciu o správnom používaní plastového obalu a rešpektujte odporúčania výrobcu. Správnym používaním predídete možnej migrácii chemických látok,“ odporúča Ing. Milada Syčová z Národného referenčného centra pre materiály prichádzajúce do kontaktu s potravinami.

Radšej kratšie

Polystyrénové obaly nie sú ideálne na balenie zvyškov jedál. "Sú určené na jednorazové použitie, riziko migrácie chemických látok z týchto obalov do potravín je síce nízke, no jedlá v nich radšej nenechávajte dlhšie ako štyri hodiny a ani ich nepoužívajte opakovane.

Na čas prihliadajte i pri používaní alobalu. Je určený len na krátkodobý priamy kontakt s potravinami, najviac štyri hodiny, a hlavne kyslé a veľmi osolené jedlá by ste doň nemali vôbec baliť. Takže určite doň nepatrí majonézový šalát, salámy, klobásy ani údené mäso,“ dodáva odborníčka. Radí tiež nepoužívať opakovane tégliky a nádoby, v ktorých už boli balené potraviny.

Pozor i na teplotu

Okrem balenia je pre uchovanie výživových hodnôt jedál dôležitý aj čas, aj teplota. Zvyšky pečeného, vareného, duseného či vysmážaného mäsa vcelku môžete pri teplote 0°C až 4°C uchovávať najviac 24 hodín. Mäsové, syrové nárezy a obložené misy vydržia pri rovnakej teplote 24 hodín, ak ich necháte pri 5 °C až 8 °C, zjedzte ich najneskôr do dvanástich hodín.

Menej času máte na skonzumovanie šalátov, či už zeleninových, ovocných, strukovinových, alebo rybacích. Pri teplote 0 °C až 4 °C vydržia dvanásť hodín, pri 5 °C až 8 °C iba šesť hodín. Čas a teplota sú dôležité aj pri sladkých dobrotách, krémové zákusky a šľahačka vydržia pri teplote do 4 °C 24 hodín, pri 5 °C až 8 °C len dvanásť hodín.

Hygiena je prvoradá

Mikroorganizmy sa prenášajú najmä rukami, utierkami a kuchynskými pomôckami, vyskytujú sa predovšetkým na doskách na krájanie a aj najmenší kontakt ich môže preniesť do jedla a viesť k ochoreniam spôsobeným konzumáciou kontaminovaných potravín.

Dbajte na umývanie rúk pred manipuláciou s potravinami, pravidelne aj počas prípravy jedla, umývanie a čistenie všetkých pracovných plôch a náradia používaného na prípravu jedla.

Zdroj: ÚVZ SR

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #skladovanie potravín #chutne a zdravo