Prepustené maslo ghí: Ajurvédsky zázrak našich starých mám

Ghí (slovenský prepis medzinárodného slova,,ghee") je sanskrtský výraz pre prepustené maslo. Nie je to len ajurvédsky zázrak, ktorý poznajú ľudia v ázijských krajinách ako India či Srí Lanka. Aj naše staré mamy zvykli pretápať, či prepúšťať maslo, aby ho mohli dlhšie skladovať a nepokazilo sa. Dlhá trvanlivosť však ani zďaleka nie je jedinou výhodou tohto tuku.

19.02.2021 06:00
prepustené maslo, ghí Foto:
Prepustené maslo ghí obsahuje ešte vyšší podiel tuku ako bežné maslo.
debata (2)

Aj známy tréner z Extrémnych premien, kondičný tréner Maroš Molnár sa vo svojej knihe „Gauč alebo šťastie“ píše, že si ráno do kávy pridáva kúsok masla ghí. Malé množstvo zdravých tukov mu vraj zabezpečí rýchlu energiu pre telo aj pre mozog.

Ghí je prepustené, pretopené maslo, niekto ho nazýva aj prečisteným maslom, ktoré je veľmi dobrým tukom na varenie, resp. vyprážanie. Má totiž vysoký bod prepálenia (200–250 stupňov Celzia), viac ako pôvodné maslo. Nespečie sa. Niektoré tuky alebo nevhodné oleje sa pri vysokých teplotách prepaľujú, čím vznikajú karcinogénne látky.

Prepustené maslo zbavené vody, mliečnej bielkoviny a mliečneho cukru laktózy sa uplatňuje najmä v teplej kuchyni na varenie, pečenie, dusenie, smaženie namiesto rafinovaných olejov, v studenej kuchyni sa používa na to, na čo aj bežné maslo (ajurvéda ho však odporúča len v teplom stave), alebo si stačí dať každý deň jednu malú lyžičku teplého ghí pre zdravie – len tak. Tento maslový tuk obsahuje všetky vitamíny rozpustné v tukoch – A, D, E, K – kyselinu maslovú a minerály ako draslík, horčík, železo.

Pri príprave ghí sa vďaka ohrevu oddelia jednotlivé zložky, ako je laktóza a mliečna bielkovina v podobe peny. Po chvíli dochádza k odpareniu vody a manuálne sa odstráni bielkovina i mliečny cukor. Na konci nám teda zostane len číra zlatistá tekutina. Od klasického masla ghí líši predovšetkým zložením – je to takmer 100 % tuk, kým normálne maslo obsahuje tuku len cca 82 % – a navyše srvátku.

Ghí sa nemusí nevyhnutne uchovávať v chladničke, stačí, aby bolo v tme pri teplote v rozmedzí 0–20 stupňov Celzia. Je prirodzene bezlepkové a čo je dôležité, nemajú s ním problém ani ľudia s intoleranciou laktózy, prípadne tí s alergiou na mliečnu bielkovinu. Niekto ghí hovorí aj bezlaktózové maslo. Výhodou prepusteného masla je aj jeho akceptovateľnosť pre výživu vegetariánmi, ktorí nemôžu či nechcú klasické maslo.

„Aj keď sa ghí pripravuje z masla, má celkom iné vlastnosti ako obyčajné maslo. V našich zemepisných šírkach nie je príliš známe, vo východných kultúrach sa však používa tisíce rokov,“ vysvetľuje ajurvédsky terapeut Pablo z ajurvédskeho masážneho centra Mandala v Bratislave. „Prečistené maslo zvykli používať aj naše babičky, ktoré takto získavali z masla na dlhé obdobie kvalitný tuk na varenie a pečenie bez toho, aby ho museli skladovať v chlade. Podľa ajurvédskej medicíny má však ghí veľa pozitívnych účinkov na zdravie a ajurvédske texty popisujú početné a rôznorodé výhody užívania ghí pre telo aj myseľ. Ghí je neoddeliteľná súčasť ajurvédskej bylinnej terapie,“ dodáva. On sám prepustenému maslu, ktoré používa v kuchyni, hovorí „technické ghí“, ale osobne si pripravuje aj „liečivé ghí“, ktoré veľakrát prepúšťa, varí ho aj niekoľko hodín na veľmi malom plameni a spieva pri tom mantry. Na masážne procedúry používa aspoň rok staré ghí. Dokonale prepustené, kvalitné „ghíčko“ vraj vydrží celé roky! Človek to zistí veľmi rýchlo, keď ho otvorí, cíti príjemnú sladkastú orechovú arómu, kvalitné ghí ani po rokoch nepáchne.

Ghí je sanskrtský výraz pre prepustené maslo.... Foto: Bianka Stuppacherová, Pravda
ghí, prepustené maslo, ajurvéda Ghí je sanskrtský výraz pre prepustené maslo. Nie je to len ajurvédsky zázrak, ktorý poznajú ľudia v ázijských krajinách.

Staré ghí je v ajurvéde veľmi cenené. Ghí staršie ako desať rokov sa nazýva „purána ghí“ a má byť veľmi účinné pri liečbe pľúcnych a srdcových chorôb. Sto rokov staré ghí je veľkou vzácnosťou, napriek tomu sa však dá ešte výnimočne zohnať. Takéto ghí by podľa ajurvédy malo byť naozaj zázračným liekom pre nervové choroby, neurologické problémy, ostrú bolesť hlavy, astmu, reumu, bolesti a tuhnutie kĺbov, pálenie kože na rukách a nohách, dokonca na choroby očí.

Ghí neobsahuje soľ ani laktózu (mliečny cukor) a mliečnu bielkovinu. Čistota tohto mliečneho tuku, samozrejme, závisí od toho, koľkokrát bolo maslo prepustené a prefiltrované. Je to jeden z najlepšie stráviteľných tukov aj pre deti. Vyrába sa z masla z kravského mlieka, ale v Indii či na Srí Lanke sa na výrobu ghí používa aj byvolie mlieko. V ajurvéde sa ghí považuje za elixír života. „Ghí pokladám za potravinu a zároveň liečivo. Každý by ho mal mať doma,“ dodáva ajurvédsky terapeut Pablo.

Účinky ghí podľa ajurvédskej medicíny

Maslo vložíme do hrnca, varíme ho na malom...
  • Vyznávači ajurvédy si kvalitné ajurvédske maslo ghí kvapkajú na prečistenie do očí a po tom, čo si každé ráno prepláchnu nos slanou vodou pomocou kanvičky nazývanej néti (tzv. hygiena nosa), nosné dierky si proti vysušovaniu namažú kravským tukom ghí. Veria, že sa tým prečistia dutiny, posilní sa čuch a zrak.
  • Na vnútornú aplikáciu sa používa čerstvé ghí, teda nie staršie ako jeden rok. Staršie ghí ako jeden rok sa používa hlavne na vonkajšie účely, ako sú masáže a rôzne ajurvédske liečebné procedúry.
  • Ajurvédski terapeuti veria, že ghí podporuje trávenie, pomáha vyvažovať nadbytok žalúdočných kyselín, upravuje vnútorné prostredie žalúdka, podporuje činnosť pečene a posilňuje obličky. Posilňuje mozog a nervovú sústavu, zlepšuje pamäť. Podporuje všetky tri aspekty činnosti mysle: učenie sa, pamäť, spomínanie. Z hľadiska plodnosti má zlepšovať kvalitu spermií a ženských vajíčok. Navodzuje v tele rovnováhu a vyrovnáva všetky tri energie (dóše) v tele. Je to harmonická potrava vhodná pre každého. Pôsobí protizápalovo!
  • Ghí je základom všetkých ajurvédskych liekov na kožné choroby. Je účinné v prípade suchej alebo popálenej kože, popraskaných pier, rovnako ako pri aloe sa údajne použitím ghí dá predísť pľuzgierom a zjazveniam, ak sa aplikuje včas. Hojivé vlastnosti ghí sa zvyšujú dĺžkou skladovania, zreje ako víno.
  • Pre bábätká je ghí najlepšou pleťovou výživou a mamičky v ázijských krajinách pripravujú pre svoje deti výživnú zmes medu a ghí.
  • Pri veľkej únave sa odporúča celotelová masáž s ghí alebo jeho konzumácia. Ghí sa používa na dosiahnutie krajšej a žiarivejšej pleti, je vynikajúce pri chronických bolestiach kĺbov.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #mliečne výrobky #vitamín D #maslo #ghí #prepustené maslo