Gastroenterologička: Bezlepková strava obsahuje menej niektorých látok

O celiatikoch a niektorých špecifikách bezlepkovej stravy sa zhovárame s gastroenterologičkou MUDr. Boženou Pekárkovou z Trnavy.

14.03.2021 06:00
celiakia, lepok Foto:
Lepok by nemali zo svojej výživy vysadzovať ľudia len tak, v rámci nejakej módnej vlny stravovania.
debata (1)

Aké látky (vitamíny, minerály) celiatikom najväčšmi chýbajú?

Bezlepková strava obsahuje významne menej bielkovín, horčíka, draslíka, vitamínu E, folátu (bioaktívna forma vitamínu B9, kyseliny listovej), sodíka a vápnika. Pšenica je v stravovaní dôležitým zdrojom vitamínov skupiny B, minerálnych mikronutrientov, hlavne železa, zinku a selénu, preto jej vynechanie zo stravy má aj negatívny vplyv. Lepok by teda nemali zo svojej výživy vysadzovať ľudia len tak, v rámci nejakej módnej vlny stravovania. Pšenica je okrem toho zdrojom vlákniny, ktorá zohráva dôležitú úlohu v prevencii karcinómu a zápalových ochorení hrubého čreva, ale aj kardiovaskulárnych chorôb. Existujú štúdie, podľa ktorých dokonca samotný glutén posilňuje imunitný systém.

Sú výživové doplnky, dokonca lieky, ktoré by mali celiatici pravidelne užívať?

Tak ako u ostatných chorôb, aj v prípade celiakie existujú u jednotlivých pacientov rôzne klinické priebehy a prejavy. U väčšiny sa sliznica tenkého čreva postupne v priebehu niekoľkých mesiacov kompletne, alebo takmer kompletne zregeneruje. Takíto pacienti obyčajne nepotrebujú konzumovať žiadne lieky alebo doplnky, v rámci možností bezlepkovej diéty sa však musia stravovať pestro. Len u malého množstva pacientov sa zistí deficit niektorých vitamínov a mikronutientov, ktoré treba doplniť. Obyčajne sú to pacienti, celiatici, ktorí nedodržiavajú prísnu bezlepkovú diétu.

Je potrebné, aby gastroenterológ diagnostikovaného celiatika v nejakých pravidelných intervaloch videl, aj keď celiatik nemá zdravotné problémy a predpokladá sa, že dodržiava prísnu bezlepkovú diétu, netrpí zažívacími ťažkosťami následkom zápalu v čreve?

Po stanovení diagnózy celiakie u dospelého pacienta si lekár podľa aktuálneho stavu pozve prvýkrát pacienta o 3 až 6 mesiacov na kontrolu. Potom chodia pacienti do gastroenterolo­gickej ambulancie raz za rok a hodnotí sa klinický stav aj laboratórne parametre, podľa toho sa prípadne určí doplnková liečba. U komplikovaných stavov, ktorých je však minimum, sú kontroly stanovené častejšie.

Máte v ambulancii napríklad celiatikov, ktorí sú zároveň vegetariánmi či vegánmi? Čo im hovoríte na takúto formu stravovania?

Vegetariánstvo a vegánstvo sú osobitné kapitoly. U detí a tehotných žien tento spôsob stravovania neodporúčame. Jestvujú pacienti, ktorí najmä zo zdravotných dôvodov preferujú vegetariánstvo, prípadne vegánstvo. Podstatné je, aby si túto problematiku vopred dôsledne preštudovali, lebo niektoré živiny im môžu potom chýbať. Keďže pšenica, raž, jačmeň a ovos sú u celiatikov zakázané, je plnohodnotné stravovanie so zastúpením všetkých potrebných živín u celiatikov-vegetariánov či vegánov ešte náročnejšie ako u bežnej populácie.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #celiakia #bezlepková diéta #bezlepkové jedlá #celiatik