Veľká noc: Sú biele vajíčka zdravšie než tie hnedé?

Vajce je vo všeobecnosti symbolom plodnosti a znovuzrodenia. Bez maľovaných kraslíc si veľkonočné sviatky nevieme predstaviť a bez vajíčok sa v kuchyni počas prípravy jedál a koláčov takmer nezaobídeme. Je to cholesterolová bomba alebo zdravý zázrak pod škrupinkou?

02.04.2021 06:00
vajcia, vajíčka, žĺtok, škrupina Foto:
To, akú farbu má slepačie vajce, závisí od plemena nosníc.
debata (1)

Sú biele vajíčka zdravšie než tie hnedé?

Farba škrupinky nemá nič spoločné s kvalitou obsahu vajíčka. To, akú farbu má slepačie vajce, závisí od plemena nosníc, píše sa v najnovšom e-booku BILLA venovanému Veľkej noci, ktorý možno nájsť na ich webovej stránke. Medzi hnedými a bielymi vajíčkami teda nie je nijaký rozdiel v kvalite, iba vo vzhľade. Farba žĺtka závisí od množstva karotenoidov v krmive. Slepačie vajíčka obsahujú vodu, bielkoviny, tuky, sacharidy, minerálne látky a vitamíny – A, B, D, E, K.

Je pravda, že domáce vajíčka sú zdravšie ako tie zo supermarketov?

Ak majú ľudia overeného dodávateľa z gazdovstva, u ktorého žijú sliepky vo vonkajšom výbehu a dostávajú kvalitnú stravu, určite ich možno pri dodržaní potrebných hygienických opatrení považovať za kvalitné. Treba si však uvedomiť aj fakt, že pri kúpe domácich vajec si nemožno overiť dátum ich znášky, ani to, či boli po celý čas správne skladované. Skladovať ich možno 28 dní od znášky pri teplote 5 – 18 stupňov Celzia. Domáce vajíčka „od babičky“ môžu byť, samozrejme, rôznej veľkosti, ale aj kvality – príliš drobné, fľakaté, s hrboľatou či príliš tenkou škrupinou, so zárodkom. Často sú znečistené trusom. Vajíčka z obchodu od oficiálneho dodávateľa sa dôsledne triedia a ich kvalita sa zisťuje presvetľovaním. V obchode nesmú byť po dátume spotreby. Výživová hodnota vajec závisí aj od kŕmnych zmesí pre nosnice. Niektorí výrobcovia majú špeciálne kŕmne zmesi s obsahom rybieho oleja, selénu či cereálnych obilnín (tzv. fortifikácia) a pri kŕmení sliepok používajú "GMO free plodiny“. "V supermarketoch BILLA si spotrebitelia môžu zakúpiť výhradne slepačie vajíčka slovenského pôvodu,“ dodáva hovorkyňa tejto spoločnosti Kvetoslava Kirchnerová.

Ako je to s alergiou na vaječný bielok?

Vajíčka patria medzi najvýznamnejšie potravinové alergény, pretože potravinové alergie majú väčšinou bielkovinový charakter. Vaječný bielok je popri alergii na bielkovinu kravského mlieka najčastejším alergénom u detí, aj preto sa do 1. roka života dieťaťa neodporúča podávať mu vaječný bielok (vaječný žĺtok mu možno dať od 6. mesiaca). Alergia na vaječný bielok sa často spája s alergiou na lepok. Od siedmich rokov prevažuje potravinová alergia dospelého veku, a to už alergia na vaječný bielok, ale aj vajcia a múku klesá.

Čo s vaječným žĺtkom údajne bohatým na cholesterol?

Je pravda, že vaječný žĺtok obsahuje cholesterol (cca 270 mg) a človeku, ktorý má zvýšenú koncentráciu cholesterolu v krvi, hrozí ateroskleróza a často smrteľné srdcovo-cievne ochorenia. "Hladina cholesterolu v krvi však nesúvisí s jeho obsahom v strave. Roky proklamované tvrdenia, že vajíčka či bôčik sú istou cestou k mozgovej mŕtvici, sú obrovským zjednodušením. Už aj oficiálne lekárske odporúčania uvádzajú, že hladina cholesterolu v krvi nijako zásadne nesúvisí s jeho obsahom v strave. Konzumácia masla či vajec v rámci zdravej stravy bez nadbytku cukru, priemyselne upravených olejov alebo transtukov je bez problémov,“ tvrdí výživová poradkyňa Margit Slimáková. Vajíčka sú súčasťou odporúčaného "zdravého taniera“ – možno z nich získať bielkoviny, prospešný lecitín, dôležité vitamíny a zdravé tuky, napr. omega-3 mastné kyseliny! Vajíčko totiž neobsahuje nijaké nasýtené tuky ani nijaké nebezpečné transformy mastných kyselín. Naopak, lecitín znižuje cholesterol. Za skúšku stoja aj prepeličie vajíčka, ktoré možno nájsť vo vybraných obchodoch. Obsahujú minimum cholesterolu, sú ľahšie stráviteľné, chuťovo jemnejšie. V kuchyni ich možno využiť rovnakým spôsobom ako slepačie vajcia, avšak vďaka svojej veľkosti majú väčšmi dekoratívny charakter.

Ako spoznať čerstvé a staré vajíčka – surové či uvarené?

Existuje spoľahlivý test, či je vajce čerstvé alebo staršie. Surové vajíčko vložte do vyššej nádoby plnej vody a pozorujte, čo sa s ním bude diať. Ak vajce klesne na dno a ostane tam ležať, s veľkou pravdepodobnosťou je čerstvé. Ak sa vo vode vznáša, už je staršie (7–10 dňové). Treťou možnosťou je plávanie, keď je už vajíčko staré. Na základe čoho vlastne funguje tento test? Pod škrupinou sa nachádzajú dve papierové (podškrupinové) blany, medzi ktorými sa na tupom konci vajíčka vytvára vzduchová bublina. So starnutím vajíčka sa bublina zväčšuje, z vajca sa časom vyparuje voda, a preto sa vo vode nadnáša. V tepelne upravenom, avšak pôvodne čerstvom vajci, je žĺtok presne v strede bielka. Čím je vajce staršie, tým viac je žĺtok posunutý ku škrupine.

Ostrejším koncom nadol? Nevyhnutne?

V zásade je to jedno, ak rýchlo ich spotrebujete. Vajcia uložené špičkou nahor sa rýchlejšie kazia. Ak je však vajíčko v chladničke dlhšie ako 10 dní, je dobré ho prevrátiť, aby sa žĺtok neprilepil ku škrupine.

Umývať vajíčka alebo ruky?

Na vaječných škrupinách sa môžu objaviť stopy salmonely, preto je potrebné umyť si po manipulácii s vajcami ruky. Umývanie vajíčok z domáceho chovu má svoje opodstatnenie, znesené vajíčka nie sú vždy čisté. Odborníci však upozorňujú, že vajce by sme mali umyť bezprostredne pred použitím, nikdy nie skôr. Vaječné škrupiny by sa nemali umývať vopred, lebo obsahujú bielkovinovú (mucínovú) ochrannú vrstvu, ktorá upcháva póry a bráni kontaminácii vajíčka z vonkajšieho prostredia.

Koľko vajec denne?

Kedysi chodili po Bratislave električky s nápisom "Jedno vajce denne“. Neskôr boli vajíčka ako "cholesterolová bomba“ zatracované. Neskôr zas rehabilitované. Zdravý človek s dostatkom pohybu sa naozaj nemusí báť skonzumovať jedno či dve vajíčka denne. Treba však myslieť aj na to, že do spotreby je vhodné započítať aj vajíčka pridané do koláčov, sušienok, piškót, oplátok, vaječných cestovín, chleba a pečiva, prípadne majonézy, tatárskej omáčky, dresingov či vlašského šalátu. Málokto si uvedomuje, že v takejto "menej zdravej“ podobe skonzumuje väčší počet vajec, než pri ich priamej konzumácii.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #vajíčka #Veľká noc #prepeličie vajíčka #slepačie vajíčka