Zázračná kurkuma: Protirakovinová korenina aj farbivo do horčice

Ak pri varení nepoužívate kurkumu, robíte chybu. Aj keď minimálne množstvá tejto koreniny, ktoré skonzumujeme v rámci slovenskej kuchyne, nemajú liečebný účinok, možno však majú aspoň nejaký preventívny potenciál. Kurkumín obsiahnutý v kurkume má totiž dokázateľne silný protizápalový a protirakovinový efekt. Máloktorá látka obsiahnutá v korení má také široké spektrum účinkov na rôzne zdravotné ťažkosti a uznáva to nielen ajurvédska, ale aj naša medicína.

01.06.2021 06:00
kurkuma, korenie, kokos, modelka, Ázia Foto:
Známe jasnožlté korenie kurkuma sa používa v kuchyni, ako doplnok výživy v kapsulách, do zubných pást aj ako súčasť kozmetiky.
debata

Kurkuma (po anglicky turmeric) sa dá kúpiť samostatne, ale je tiež súčasťou korenia karí. Je to lesklý, žltooranžový prášok, ktorý sa získava mletím usušeného podzemku rastliny Curcuma longa, tropickej krovitej trvalky patriacej do čeľade zázvorovitých. Kurkuma je posvätnou koreninou predovšetkým v Indii, kde má mimoriadne miesto v sociálnych, kultúrnych a liečiteľských tradíciách. Na indickom subkontinente je najdôležitejšou súčasťou stravy. Indovia jej skonzumujú priemerne 1,5 až 2 gramy denne!

Epidemiologické štúdie dokonca naznačili, že kurkumín je dokonca zodpovedný za výrazne nižší výskyt Alzheimerovej choroby v Indii v porovnaní so Spojenými štátmi. Ale má ešte mnohé ďalšie benefity.

Za prospešné účinky kurkumy sú zodpovedné... Foto: SPA CEYLON
kurkuma, korenie Za prospešné účinky kurkumy sú zodpovedné prírodné fenolové žlté pigmenty kurkuminoidy.

Žlté farbivo E 100

Obľúbenému koreniu sa najmä v ázijskej kuchyni pripisujú silné antioxidačné a protizápalové účinky. Chráni pečeň, zlepšuje trávenie, pomáha pri artritíde, zlepšuje stav pri pálení záhy či bolestiach žalúdka, vylepšuje stav pleti. Ľudia siahajú po kurkume aj pri plynatosti, problémoch so žlčníkom, bolestiach hlavy, pri nachladnutí či menštruačných ťažkostiach, dokonca pri čistení zubov pre jej antimikrobiálne a "antiplakové“ vlastnosti. Podľa stomatologičky Andrey Hrubej bol efekt prírodného extraktu kurkumy v ústnej vode dokonca vedecky zhodnotený ako porovnateľný s ústnymi vodami s obsahom chlórhexidínu a produkty s obsahom kurkumy v zmysle zubných pást či ústnych vôd môžu pomôcť v liečbe počiatočných štádií parodontálnych ochorení, zápalov ďasien či áft.

Existuje dokonca ajurvédska kozmetika s kurkumou. Na pokožku totiž kurkuma pôsobí protizápalovo, antimykoticky a antibakteriálne. Reguluje činnosť mazových žliaz, urýchľuje hojenie rán a popálenín. Používanie kozmetických prípravkov s kurkumou je vhodné pri psoriáze, akné, rosacei či atopickom ekzéme. Podporuje omladenie, odďaľuje prejavy starnutia pleti a tvorbu vrások. Prispieva ku zmierneniu drsnosti, podráždenia pokožky, pomáha zmierňovať opuchy. Podporuje produkciu kolagénu.

Vedecký záujem o kurkumu ako o potravinu s možným preventívnym účinkom proti rakovine pochádza z mnohých dávnych liečiteľských tradícií. Napriek tomu, že v Európe sa stala známou pomerne skoro, nestala sa reálnou súčasťou západnej gastronómie ani súčasťou liečebnej terapie ako v ajurvéde. Obľúbená bola skôr pre svoju farbu – Gréci zvykli svoje šaty farbiť nažlto a stredovekí farbiari ju miešali s indigom, aby dostali krásny odtieň zelenej. Kurkumu nájdeme pod anonymným označením "E 100“, čo je žlté farbivo, ktoré sa v Severnej Amerike pridáva do horčice. Obsah kurkumy v horčici je približne 50 mg na 100 gramov a Američan by musel denne zjesť 4 kilogramy horčice, aby bol jeho príjem kurkumy rovnaký ako u obyvateľov Indie! Kurkuma sa však zaraďuje predovšetkým medzi protirakovinové koreniny.

Silné protizápalové účinky

Žiadna veľká epidemiologická štúdia zatiaľ neobjasnila evidentný vzťah medzi príjmom kurkumy a zníženým výskytom rakoviny. Napriek nedostatku údajov však medzi vedcami vládne zhoda v tom, že práve konzumácia kurkumy môže byť príčinou veľkých rozdielov vo výskyte niektorých druhov rakoviny v Indii – kde sa kurkuma vo veľkom množstve konzumuje – a v západných krajinách, tvrdí publikácia "Výživa ako zbraň proti rakovine“.

"Za prospešné účinky kurkumy sú zodpovedné prírodné fenolové žlté pigmenty kurkuminoidy,“ píše sa zasa v odbornom časopise Revue medicíny v praxi. "Najdôležitejší a najviac preštudovaný kurkuminoid je kurkumín. Droga sa využíva pre antioxidačné, antibakteriálne a protizápalové vlastnosti. Je stredobodom intenzívneho výskumu najmä vďaka protizápalovej aktivite, ktorá má veľký potenciál ovplyvniť riziko vzniku chorôb, v patogenéze ktorých najvýznamnejšiu úlohu zohráva chronický zápal (nádorové choroby, diabetes, ateroskleróza, metabolický syndróm). Kurkuma sa využíva pri chronických zápalových ochoreniach, akým je aj reumatoidná artritída. Silné protizápalové účinky sú jedným z hlavných dôvodov vyzdvihovania kurkumy medzi ostatnými koreninami, a to vďaka spomínaným kurkuminoidom.“ Kurkumín má veľa farmakologicky významných účinkov – proti trombóze, vysokému cholesterolu a antioxidačných (je niekoľkokrát účinnejší ako vitamín E) a má už spomínaný silný protirakovinový potenciál.

Vedecký záujem o kurkumu ako o potravinu s... Foto: SHUTTERSTOCK
korenie, kurkuma Vedecký záujem o kurkumu ako o potravinu s možným preventívnym účinkom proti rakovine pochádza z mnohých dávnych liečiteľských tradícií.

Potenciál pri rôznych druhoch onkoochorení

Protirakovinový efekt kurkumínu sa výrazne prejavil u laboratórnych zvierat, keď jeho podávanie po vyprovokovaní rôznymi karcinogénmi zabránilo vzniku nádoru. Tieto výskumy ukázali, že kurkumín môže byť užitočný pri prevencii a liečbe rôznych druhov onkologických diagnóz, vrátane rakoviny žalúdka, hrubého čreva, kože a pečene. Jeho účinok sa prejavil v počiatočných aj v pokročilých štádiách vývoja nádoru. Tieto nálezy sa zhodujú s tými, ktoré sa získali na bunkových kultúrach rastúcich v laboratórnych podmienkach, kde kurkumín významne blokoval rast veľkého množstva buniek ľudských nádorov, vrátane leukemických buniek, buniek nádoru hrubého čreva, prsníka a vaječníkov.

Kurkumín má však jeden nedostatok, a to je jeho biologická využiteľnosť (miera jeho vstrebateľnosti do krvi). Látky, ktoré sa nachádzajú v čiernom a novom korení, zvyšujú absorpciu kurkumínu mnohonásobne. Je to efekt, ktorý maximalizuje liečebný potenciál kurkumínu. Je fascinujúce, že aj tu všeobecná múdrosť predbehla vedu – čierne korenie je spoločne s kurkumou a mnohými ďalšími koreninami vždy súčasťou karí prášku. Výsledky výskumov z posledných rokov preukázali, že denná konzumácia kurkumy znižuje množstvo prozápalových látok v ľudskom tele. Preto sa používa na zmiernenie artritídy a môže byť prospešná aj pri bolesti svalov, zápale kĺbov či dokonca pri syndróme karpálneho tunela! Jej silné protizápalové účinky spočívajú aj v znižovaní hladiny histamínu pri histamínovej intolerancii. Samozrejme, ak potrebujeme dosiahnuť liečebný efekt kurkumínu, treba denne konzumovať dostatočnú dávku tejto koreniny. Treba si však dať pozor na možnú interakciu s antikoagulačne pôsobiacimi liečivami.

Toto ste o kurkume asi nevedeli!

  • vyše 90 % kurkumy na svete pochádza z Indie
  • je dôležitou súčasťou koreniacej zmesi karí
  • kurkumín je známy ako aj prírodné potravinárske farbivo E 100
  • kurkumín v kurkume je niekoľkokrát účinnejší ako vitamín E
  • má silný protizápalový a protirakovinový potenciál a účinkuje aj proti trombóze a vysokému cholesterolu
  • na Slovensku ju kúpite nielen ako štandardný žltý prášok v zmysle koreniny, ale nájdete ju aj v doplnkoch výživy (kapsuly) a v zubnej paste či ústnej vode od slovenského výrobcu spod Tatier a takisto v ajurvédskej kozmetike pochádzajúcej zo Srí Lanky, ktorá sa dá kúpiť aj u nás

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #India #protirakovinová strava #korenie #protizápalová #kurkuma