Svetový deň porúch príjmu potravy: Viete, čo je bodyshaming?

Slovensko sa zapája do medzinárodnej iniciatívy, ktorá sa koná pravidelne už šiesty rok dňa 2. júna pri príležitosti Svetového dňa porúch príjmu potravy. Kampaň k nám prvýkrát priniesol projekt Chuť žiť a hlavnou témou je "bodyshaming", teda kritické poznámky týkajúce sa vzhľadu.

02.06.2021 16:00
váha, chudnutie, diéta Foto:
Príčiny porúch príjmu potravy sú síce rôzne, no ,,bodyshaming" je rizikovým faktorom.
debata (1)

Oblina. Tank. Buldozér.

Sú to iba slová, no ich prijímateľ si ich môže zapamätať na celý život. Takéto znevažujúce komentáre môžu dokonca vplývať aj na vznik porúch príjmu potravy, ku ktorým patrí napríklad bulímia, anorexia či záchvatové prejedanie.

Kritické komentáre týkajúce sa vzhľadu rozhodne nie sú zriedkavým javom. Podľa prieskumu medzi americkými tínedžermi (Yahoo Health Survey, 2016) zažilo takúto formu šikany až 94 % dievčat a 64 % chlapcov. „Bodyshaming“ sa neprejavuje len ústne. Zapĺňa sociálne siete, ale nevyhýba sa ani verejnému priestoru, či už sú to online médiá, tlačené magazíny alebo reklamy.

„Bodyshaming“ si na vlastnej koži zažila aj Valentína Sedileková, zakladateľka projektu Chuť žiť, ktorá šíri povedomie o poruchách príjmu potravy. „Odmalička som sa stretávala s komentármi týkajúcimi sa mojich bacuľatých líčok či športovej postavy. Pôvodcovia poznámok to veľakrát nemysleli v zlom, no ja som ich prežívala ťažko,“ vraví Valentína, ktorá od svojich ôsmich rokov bojuje s anorexiou.

psychológ, psychiater, rozprávanie, terapia, pacient Čítajte rozhovor Vypúšťajme paru priebežne, aby nám neodletel "dekel"

Príčiny porúch príjmu potravy sú síce rôzne, no „bodyshaming“ je rizikovým faktorom. A práve na nebezpečenstvo tohto javu chce upozorňovať slovenský program Svetového dňa porúch príjmu potravy, ktorý sa začal už pondelok 31. mája a potrvá až do nedele 6. júna.

Súčasťou programu budú live prenosy s rôznymi zaujímavými hosťami, ku ktorým patrí psychiatrička Magda Frecerová, autorka projektu Som bohyňa, Ema Müllerová alebo trénerka a odborníčka na športovú výživu Erika Zajacová. Besedy budú prebiehať na Facebooku (@mamchutzit) a Instagrame (@chutzit), program nájdete na www.chutzit.sk, záložka WEDAD 2021.

Iniciatívu podporili aj Veronika Ostrihoňová a Kristína Tormová. Keďže sú obe matkami, ich motivácia je veľmi osobná. Obe si želajú, aby ich deti vyrastali s láskou k vlastnému telu, bez toho, aby boli neustále vystavované kritike a výčitkám.

Šikanu kvôli vzhľadu môže zažiť každý. Zraniteľná tínedžerka, chudý chlapec, modelka s dokonalými mierami, úspešný biznismen, ale aj prezidentka. Ale platí to aj naopak. „Bodyshaming“ je natoľko rozšírený, že sa na ňom možno podieľame aj my, aj keď si to ani neuvedomujeme. „Bolo by skvelé, keby sme boli všetci o niečo ohľaduplnejší. Keby sme si ešte pred vyslovením komentára na tému vzhľadu uvedomili, ako môžeme druhej strane uškodiť,“ vraví Valentína Sedileková.

Tých škôd totiž nie je málo. Málokto vie, že počet pacientov s poruchami príjmu potravy neustále narastá, a že táto diagnóza patrí medzi psychické ochorenia, ktoré majú najvyššiu úmrtnosť.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #šikanovanie #poruchy príjmu potravy