Vyvážená desiata a výživný olovrant pre naše deti

Desiata by mala tvoriť asi 10 % kalorického príjmu počas dňa. Jej význam spočíva v tom, že organizmu dodáva energiu, keď už od raňajok vyhladlo a na obed je ešte priskoro. Deťom počas dopoludnia klesá hladina glukózy v krvi, čo sa môže prejaviť únavou, podráždenosťou, nesústredením. Aj preto je desiata taká dôležitá.

16.06.2021 06:00
školáci, deti, desiata, olovrant, zdravá výživa Foto:
Rovnako ako desiata, aj olovrant zvyšuje v organizme hladinu krvného cukru, vďaka čomu nenastane únava a vyčerpanosť.
debata

Nutrične hodnotná desiata by mala obsahovať kvalitné sacharidy, bielkoviny, porciu ovocia a zeleniny a tiež zdravý nápoj, ideálne čistú vodu alebo čaj bez cukru. Naopak, vyvarovať sa odporúča slaným údenárskym výrobkom, sladkostiam či nátierkam z čokolády.

Ako zdravý zdroj sacharidov v desiatej poslúži chlieb, rožok či iné druhy pečiva, rodičia by však mali dbať na to, aby pečivo bolo celozrnné – obsahuje totiž viac vlákniny. Bielkoviny deťom doplnia mliečne produkty, napríklad nátierka z čerstvého syra alebo tvarohu. Nič nepokazí ani kvalitná šunka s vysokým podielom mäsa. Pri príprave desiatej z ovocia a zo zeleniny možno využiť aj fantáziu, najmä v prípade, že deti nevedia vitamínom v takejto podobe prísť na chuť.

„Deti určite ocenia hravé tvary, ktoré si ráno pred odchodom do školy môžu pripraviť spolu s vami. Skúste to napríklad s uhorkovými loďkami, lienkami z cherry paradajok či hustým pralesom zo šalátu, z ktorého vykúka paprikový lev. Tieto kreatívne a nutrične vyvážené tipy na desiatu nájdete v našom e-booku Zdravá desiata,“ hovorí Kvetoslava Kirchnerová, hovorkyňa BILLA.

Výživný olovrant deti vždy nabudí

Rovnako ako desiata, aj olovrant zvyšuje v organizme hladinu krvného cukru, vďaka čomu nenastane únava a vyčerpanosť. Popoludní už totiž telo strávilo obed, ktorý by mal byť najvýdatnejším jedlom dňa, no do večere ešte ostáva niekoľko hodín. Olovrant by mal predstavovať 10 % denného kalorického príjmu a pre deti by mal byť nutrične vyvážený, ale tiež zaujímavý a pestrý. U detí totiž pri výbere jedla rozhoduje nielen chuť, ale aj vzhľad. Vhodné je ísť ratolestiam príkladom, ľahké popoludňajšie jedlo by si teda mali pripravovať aj rodičia. Ideálnym, teda zdravým a energeticky hodnotným olovrantom môže byť napríklad celozrnné pečivo s domácou nátierkou, biely jogurt s ovsenými vločkami, hrsť orechov, šalát zo strúhanej mrkvy s jablkami, ovocné smoothie, ale aj čerstvé ovocie a zelenina.

Optimálny detský jedálny lístok by malo tvoriť... Foto: SHUTTERSTOCK
desiata, olovrant, zdravá výživa, chlieb, jahody, čučoriedky, syr, mrkva Optimálny detský jedálny lístok by malo tvoriť päť jedál denne.

„Dávka antioxidantov z ovocia a zeleniny pomáha správnej funkcii imunitného systému, ktorý je v tomto veku vyťažený,“ uviedol MUDr. Boris Bajer, odborník na výživu. Hoci deti vo všeobecnosti obľubujú sladkosti a na olovrant by si ich rady dopriali, energiu im tieto potraviny dodajú iba krátkodobo. Hladina cukru v krvi sa po konzumácii sladkostí rýchlo zvýši, no následne rýchlo klesne. Následkom môže byť ďalšia chuť na sladké, ale aj nepozornosť a nadmerná aktivita. „Ak chcete deťom dopriať na olovrant niečo sladké, siahnite po zdravšej alternatíve. Vynikajúcou voľbou, ktorá deti zasýti a dodá im energiu aj potrebné živiny, môže byť napríklad tvaroh s medom a ovocím alebo chia puding. Ďalšie užitočné tipy nájdete v e-booku Zdravý olovrant. Oba spomínané e-booky je možné nájsť na webstránke spoločnosti.

Čo školákom nedávať na desiatu

  • Vyhnite sa rôznym údenárskym výrobkom, ktoré sú slané a obsahujú aj príliš veľa nekvalitných tukov.
  • Kaloricky výdatné jedlá, ktoré by dieťa zasýtili na príliš dlho. V takom prípade by dieťa necítilo hlad na obed a mohlo by ho vynechať.
  • Sladkosti a čokoládové nátierky obsahujú vysoké dávky cukru. Ich konzumáciou si telo síce energiu rýchlo doplní, ale rovnako rýchlo ju aj spotrebuje. Nie nadarmo sa im hovorí „prázdne kalórie“.
  • Vysmážané pečivo a jedlá stimulujú mozog a vyvolávajú príjemné pocity. Ľahko sa z nich však vytvorí návyk a dieťa radšej uprednostní sladkú šišku pred vyváženou desiatou aj v budúcnosti.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #zdravá výživa #škola #školáci #desiata #olovrant