Chceme vás dostať do kaše! Vieme, ktorá je najzdravšia?

Zdravé raňajkové kaše sú skvelým spôsobom, ako začať deň. Sú ľahko stráviteľné, dodajú potrebnú energiu, vitamíny, minerály, vlákninu, výborne zasýtia, a navyše sú veľmi chutné. Tak načrite lyžicou - do chutnej kaše!

26.06.2021 06:00
Zdravá ovsená kaša, ktorá detoxikuje. Foto:
Zdravá ovsená kaša s čučoriedkami.
debata

Zdravú raňajkovú kašu si možno zlepšiť podľa vlastnej chuti a pridať obľúbené čerstvé ovocie, orieškové maslo alebo dokonca kúsok horkej čokolády. Je to veľká dobrota!

Ak ráno nemáte času nazvyš, môžete si vybrať z ponuky hotových zdravých kaší, ktoré iba zamiešate s vodou alebo mliekom a v priebehu pár minút máte raňajky hotové.

Nebojte sa trochu experimentovať a nájsť svoju obľúbenú kašu. Vyskúšajte napríklad tradičnú ovsenú, pšenovú, krupicovú, pohánkovú, amarantovú, špaldovú alebo kukuričnú. Alebo kaše pravidelne obmieňajte, každá obilnina vám totiž poskytne iné spektrum dôležitých živín.

OVSENÁ KAŠA

Ovsená kaša patrí medzi obľúbenú klasiku. Výborná je napríklad s jablkami, medom a so škoricou alebo napríklad s kakaom a banánom. Ovsené vločky sú bohaté na vitamíny skupiny B, bielkoviny a vlákninu. Vďaka nízkemu glykemickému indexu je táto kaša vhodná napríklad aj počas diéty. Kaša z ovsených vločiek obsahuje lepok, preto je nevhodná pre celiatikov. Najjednoduchšie je namočiť večer pred spaním ovsené vločky do vody. Osvedčil sa pomer 1:3, teda dvakrát toľko vody ako ovsených vločiek. Na druhý deň ráno stačí hrniec položiť na sporák a miešať, kým kaša nezhustne. Potom pridáme trochu mlieka, aby sa zmes zase nariedila na prívarkovú hustotu a miešame do úplného zahustenia, čo je asi tri minúty.

Samozrejme, samotné ovsené vločky by boli bez chuti. Pred ranným varením si možno do kaše pridať za lyžicu strúhaného kokosu, lyžičku javorového sirupu a sušené slivky. Hotovú kašu následne posypať kakaom alebo strúhanou horkou čokoládou. Populárna je už spomínaná kombinácia jablko, škorica a med. V tomto prípade sa odporúča zamiešať med až do trochu vychladenej kaše v miske či tanieri, aby sa zachovalo čo najviac výživných látok. Kašu si možno obohatiť lyžičkou chia semienok alebo ľanovým semienkom. Kto má čas a chuť, môže si kašu ozdobiť ovocím. Perfektná je napríklad s mangom alebo s čerešňami. Chia semienka, samozrejme, kašu ešte viac zahustia, na to treba myslieť pri pridávaní. A v každom prípade nezabudnite počas dňa piť dostatok tekutín, inak riskujete poriadnu zápchu.

KRUPICOVÁ KAŠA

Ďalšia klasika obľúbená na Slovensku. Okrem tradičnej pšeničnej krupice však už dnes zoženiete aj zdravšie varianty, napríklad špaldovú alebo pohánkovú krupicu. Chuťovo sú výraznejšie a cítiť v nich oriešky. Obsahujú však väčšie množstvo živín a keď si na ich chuť zvyknete, už ich nevymeníte. Vyskúšajte krupicovú kašu napríklad so škoricou a s banánom alebo s kakaom a mandľovým maslom.

POHÁNKOVÁ KAŠA

Milovaná, nenávidená. Niekomu smrdí. Aby sme sa vyhli pohánkovej pachuti, treba si pri nákupe vybrať pohánku lúpanú mechanicky, nie termicky, čo môže byť celkom problém. Kvalitná pohánka sa dá kúpiť aj v niektorých mlynoch. Ani s termicky spracovanou to však nie je však celkom stratené. Treba ju len namočiť na noc do vody a vodu ráno vyliať. Ďalší postup varenia je taký istý ako pri ovsenej kaši. Pomer vody 1:3, príchute, miešanie, hustnutie. Na chuť si buď zvyknete, alebo nie. Možno vás bude motivovať jej obrovský zdravotný prínos.

Pohánka je bohatá na bielkoviny, vitamíny skupiny B a minerály ako zinok, meď, selén či mangán. Táto kaša je tiež vhodná pri chudnutí a neobsahuje lepok. Jej výhodou je vysoký obsah bielkovín a vlákniny, ktorá dobre zasýti a podporuje trávenie. Podávať ju možno napríklad s čakankovým sirupom (prírodný sirup, ktorý chutí ako med, ale neobsahuje takmer žiadne kalórie), jablkom a banánom.

PŠENOVÁ KAŠA

Pšeno (proso) je skvelou zdravou obilninou, ktorá je bezlepková a na organizmus pôsobí zásadito. Kaša je tiež bohatá na bielkoviny a vlákninu. Pšeno je zdrojom vitamínov A, B, E a K. Je bohaté na minerály ako draslík, fosfor, železo, vápnik a horčík. Vďaka tomu je vhodná napríklad pri problémoch s rednutím kostí, oslabených nechtoch, vlasoch či psychickej záťaži.

ŠPALDOVÁ KAŠA

Špalda je skvelým zdrojom pomalých komplexných sacharidov, ktoré postupne uvoľňujú energiu. Jej chuť je výrazná, oriešková. Špalda má na organizmus hrejivé účinky, preto je ako stvorená na výživné raňajky počas chladnejších mesiacov. Je bohatá na bielkoviny, zdravé tuky a vitamíny skupiny B. Jej konzumácia môže pomôcť podporiť imunitný systém a trávenie. Stačí objaviť špaldovú krupicu a variť ju podobne ako kukuričianku.

KUKURIČNÁ KAŠA (kuľaša)

Na jednu porciu si pripravte 250 ml mlieka (môže byť aj rastlinné). Pridajte štipku soli, dve a pol lyžice kukuričnej múky (polenty). Zamiešajte, postavte na sporák. Miešajte aj počas celého varenia. Postupom času sa zmes stáva stále krémovejšou, až začne bublať. Na chvíľu odstavte zo sporáka, znížte teplotu, ale pritom stále miešajte. Povarte za stáleho miešania ešte aspoň tri minúty. Treba dávať pozor, kaša pomerne divoko buble. Kto má rád túto kašu hustejšiu, môže ju servírovať aj na plytkom tanieri. Navrch položte tenký plátok studeného masla, lyžičku medu a posypte ju kakaom alebo škoricou. Táto kaša sa dá robiť aj naslano, ako príloha ku niektorým jedlám. Viac v e-booku BILLA s názvom „Inšpiratívne raňajky“ (aj s receptami) na www.billa.sk.

A nezabúdajte: Nijaká kaša sa neje taká horúca, ako sa navarí!

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #raňajky #ovsená kaša #kaša #krupicová kaša