Toto ste o jahodách určite nevedeli! Ako nás chránia pred rakovinou?

Zo všetkých fytochemických látok, ktoré sa nachádzajú v drobnom ovocí, zrejme práve obsiahnutá elágová kyselina môže najviac ovplyvňovať rozvoj rakoviny. Táto látka je vlastne polyfenol s jedinečnou štruktúrou, ktorý sa nachádza predovšetkým v malinách, jahodách a niektorých orechoch, ako sú lieskové či pekanové.

03.07.2021 06:00
jahody, úsmev, zdravé zuby Foto:
150 gramov čerstvých jahôd pokryje dennú potrebu vitamínu C. Okrem toho obsahujú niektoré vitamíny radu B a minerálne látky ako draslík, vápnik, magnézium a železo.
debata (2)

Hoci sa na prvý pohľad zdá, že maliny majú vyšší obsah elágovej kyseliny než jahody, v malinách je až 90 % tejto látky v semenách, kým v jahodách sa 95 % nachádza v dreni. Je preto pravdepodobné, že elágová kyselina je lepšie využiteľná v jahodách než v malinách. Protirakovinový potenciál jahôd a malín (čo sú základné potravinové zdroje elágovej kyseliny) sa pozoroval na tkanivových kultúrach a u laboratórnych zvierat, ktoré boli vystavené pôsobeniu karcinogénov.

Extrakty z jahôd a malín boli schopné ovplyvniť rast buniek nádoru a tento účinok priamoúmerne závisel od množstva polyfenolov v tomto ovocí a nie od jeho antioxidačnej aktivity. Pri pokusoch na zvieratách sa zistilo, že strava obsahujúca pomerne veľké množstvo malín a jahôd (5 % z celkového množstva) štatisticky významne znížila výskyt nádorov pažeráka, ktoré boli vyvolané silným karcinogénom NMBA.

Dostupné údaje naznačujú, že elágová kyselina bráni premene karcinogénov na bunkové toxíny, ktoré tým strácajú schopnosť vyvolávať mutácie spôsobujúce rakovinu. Táto látka je navyše veľmi silný inhibítor dvoch bielkovín VEGF a PDGF, ktoré spôsobujú šírenie a rast nádoru prostredníctvom angiogenézy (tvorby nových ciev). Jahody a maliny si preto zaslúžia špeciálnu pozornosť v stratégii prevencie rakoviny pomocou výživy.

Používanie jahôd a jahodových listov na... Foto: bauernspeis.net
jahody, jahodnisko, jahodové pole, západ slnka Používanie jahôd a jahodových listov na liečebné účely je veľmi staré.

Odžibvejovia z východnej provincie Ontário pripravovali nálev z jahodových listov na liečbu žalúdočných ťažkostí a tráviacich problémov, napr. hnačiek. Slávny švédsky botanik Karl Linné sa sám presvedčil, že intenzívna jahodová kúra má prekvapujúce liečivé účinky pri záchvate dny. Francúzsky filozof Bernard de Fontenelle (zomrel ako storočný v roku 1757) pripisoval tajomstvo dlhovekosti jahodovej kúre. Aj keď vás toto tvrdenie možno rozosmeje, nie je v protiklade so súčasnými vedeckými štúdiami, ktoré skutočne odporúčajú jahody ako potravinu s liečivými vlastnosťami najmä v prípade prevencie rakoviny.

Vedeli ste, že…

  • 150 gramov čerstvých jahôd pokryje dennú potrebu vitamínu C? Okrem toho obsahujú niektoré vitamíny radu B a minerálne látky ako draslík, vápnik, magnézium a železo.
  • Svetový rekord v upečení najväčšieho jahodového koláča bol dosiahnutý v roku 2001 v južnom Tirolsku? Tento jahodový koláč mal veľkosť 150 štvorcových metrov a vážil takmer štyri tony!
  • Jahodám sa po anglicky hovorí aj „everybody's dar­ling“? Toto ovocie má rád takmer každý a používajú sa aj na mnohých akciách. Jahody majú kultový charakter pri najdôležitejšom tenisovom turnaji – Wimbledone. Diváci ich tu obyčajne denne zjedli takmer 15-tisíc porcií a počas turnaja sa spotrebovalo 20 ton jahôd.
  • Jahodám sa kedysi hovorilo ananás? Súčasnej odrode jahôd sa dodnes po latinsky hovorí Fragaria ananassa. V roku 1750 Holanďania v Amsterdame skrížili čílsku odrodu jahody s americkou a pre jej chuť a vzhľad ju nazvali „ananásová jahoda“. Toto kríženie je vlastne základom vzniku súčasných odrôd tohto sladučkého ovocia.
  • Z čias cisárovnej Sissi pochádza recept na „jahodovú masku na tvár“? Päť jahôd roztlačiť a naniesť si ich na tvár. Umyť vodou po 20 minútach.
  • Jedna z nepriaznivých stránok jahôd je, že podobne ako čokoláda či paradajky, stimulujú tvorbu histamínu, ktorý spúšťa nepravú potravinovú alergiu s množstvom nepríjemných prejavov. Pravá alergia na jahody je relatívne zriedkavá (menej než 1 % zo všetkých potravin. alergií).

(Zdrojmi pre článok boli publikácie Výživa ako zbraň proti rakovine vydavateľstva Balneotherma, kniha Ako nezomrieť vydavateľsva Noxi a materiály „jahodového farmárskeho dvora“ Bauernspeis v rakúskom Wagrame.)

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #rakovina #jahody #antioxidanty #fytochemikálie