Aby ste na dovolenke priveľa nesedeli...

Okrem sledovania opatrení a pravidiel vstupu do jednotlivých krajín venujte pozornosť aj svojmu tráveniu. Kdekoľvek sa rozhodnete stráviť leto, určite túžite po oddychu, a nie po „lietaní“ na toaletu!

19.07.2021 06:00
nepouzivat biopron inzercia Foto:

Aj napriek všetkým okolnostiam sa väčšina Slovákov počas leta rozcestuje. Cesta na zahraničnú dovolenku sa síce kvôli pandémii nového koronavírusu trochu skomplikovala, ale okrem sledovania opatrení a pravidiel vstupu do jednotlivých krajín venujte pozornosť aj svojmu tráveniu. Dovolenka totiž neznamená iba relax a útek od každodenných povinností, ale aj zmenu prostredia, stravy a režimu. A práve ZMENA môže dať tráveniu zabrať.

Zabudnite na slovenskú dezinfekciu

Svoju úlohu zohráva časový posun, zmena zaužívanej rutiny a iná strava, než na akú ste bežne zvyknutí. Vaše trávenie to môže rozhodiť. Aby ste vzácne chvíle oddychu nestrávili vysedávaním na toalete, pripravte sa vopred a postarajte sa o rovnováhu črevnej mikroflóry. Črevné problémy a tráviaci diskomfort sú známe pod pojmom „cestovateľská hnačka“. Stále sa nájde veľa Slovákov, ktorí tento problém riešia pomocou „domácej dezinfekcie“. Táto prvá pomoc alebo prevencia nie je vôbec vhodná, ani účinná (najmä ak si z domácej pálenky uhnete hneď po raňajkách). Naopak, vedie k riziku vzniku iných zdravotných komplikácií. Požívanie tvrdého alkoholu, hoci v obmedzených dávkach, ale pravidelne (napríklad počas 10–14 dní vycestovania), môže byť prvým krokom k vypestovaniu si závislosti. Vsaďte na overené metódy. Jednou z nich je ochrana vašich čriev počas cestovania, alebo jednoducho v náročnom období, pomocou dopĺňania živých mikroorganizmov.

Hlavné príčiny tráviacich ťažkostí

  • iná strava a nápoje
  • nedostatočná hygiena
  • únava a stres z cestovania
  • odlišné klimatické podmienky
  • rozdielny režim dňa

Čo môže spôsobiť:

  • preťažený žalúdok
  • spomalené črevá a pocit plnosti
  • mierne alergické prejavy
  • hnačku alebo naopak zápchu
  • nevoľnosť a vracanie, spojené so závratmi či zvýšenou teplotou
  • horúčky zo smädu a z prehriatia
  • v horšom prípade závažnú alergickú reakciu
  • v ešte horšom prípade otravu tráviaceho traktu alebo žlčníkovú koliku
Foto: Milan Markovic
nepoužívať inzercia biopron

Na čo si dať pozor pri cestovaní

1. Na kvalitu vody

V mnohých krajinách je pre nás voda nevhodná v dôsledku obsahu rôznych zložiek, ktoré domáci tolerujú, ale nám môžu spôsobiť ťažké hnačky a vracanie. Pre deti to platí dvojnásobne. Na dovolenke v zahraničí sa odporúča konzumovať iba balenú vodu. V niektorých destináciách aj na čistenie zubov.

2. Na ľad v nápojoch

Ako by chutili miešané drinky bez ľadu? Všeobecná zásada z prvého bodu sa však vzťahuje aj na kocky ľadu. Ak nemáte istotu, že bol vyrobený z balenej vody, je to presne to isté, akoby ste pili vodu z vodovodu.

3. Na štipľavú a korenistú stravu

V snahe ochutnať exotickú kuchyňu často nemyslíme na možné dôsledky. Neznáma strava môže vyvolať výrazné alergické reakcie rôzneho charakteru, často závažné, ale opäť aj hnačky a vracanie, prípadne „iba“ extrémne nadúvanie a plynatosť, spojenú s nepríjemnými silnými kŕčmi.

4. Na všetko, čo dáte deťom

Odborníci neodporúčajú cestovať do zahraničia s bábätkom do veku jedného roka. Ak sa na cestu aj tak rozhodnete ísť, treba si so sebou vziať kvalitné dojčenské mlieko a ostatnú odskúšanú stravu pre dieťa daného veku, ktorú už predtým doma jedávalo. Morské živočíchy sa do veku troch rokov rozhodne neodporúčajú, starším deťom len malé množstvo na skúšku. Hygiena a kvalita jedla by mali byť samozrejmosťou, čo pri jedlách pripravovaných „na ulici“ dokážete len ťažko skontrolovať.

5. Na zmrzlinu

Bezpečné sú iba originálne nanuky či balené zmrzliny známych značiek. Pri večernej prechádzke po promenáde je síce ťažké odolať osvieženiu v podobe kopčeka zmrzliny, no zvážte, či vám to stojí za to, aby ste zvyšok dovolenky strávili na hotelovej izbe…

6. Na all inclusive a jeho lákadlá

Stoly v hotelových reštauráciách sa prehýbajú pod rôznymi dobrotami. Máte neodolateľnú chuť všetko vyskúšať, ale pozor – maškrťte a experimentujte s mierou! Skúšajte postupne, nekombinujte prehnane. Najmä jedlá z morských živočíchov, dresingy, dezerty, jedlá z korenín a prísad, aké sa u nás bežne nevyskytujú. Chybou je striedanie sladkých, slaných, vyprážaných a ťažkých jedál, s rôznymi omáčkami či majonézou. Menej je viac. Pokúste sa večerať aspoň hodinu.

Baktérie vyladia trávenie

Aj pri dodržaní všetkých zásad je počas pobytu na dovolenke vhodné pravidelné užívanie živých baktérií, ktoré pomáhajú zlepšovať trávenie pri črevných problémoch a tráviacom diskomforte. Osvedčujú sa ako vhodný spôsob na zachovanie rovnováhy črevnej mikroflóry a nájdete ich v špeciálnych výživových doplnkoch. S užívaním priateľských baktérií je vhodné začať preventívne aspoň dva dni pred vycestovaním, počas celého pobytu v zahraničí a ukončiť užívanie dva dni po návrate. Ide o spoľahlivý spôsob, ako predchádzať tráviacim ťažkostiam. Živé mikroorganizmy sa totiž usádzajú na stenách hrubého čreva, kde jednak zaisťujú správny priebeh trávenia, ale zabraňujú aj premnoženiu patogénnych baktérií. Pozitívne účinky živých baktérií pocítite už po niekoľkých dňoch (pri akútnych problémoch), rozhodne vám neuškodí ani ich dlhodobé užívanie, práve naopak. Počas celého leta sa celkovo viac stravujeme vonku, v stánkoch s občerstvením či na kúpaliskách. Pravidelným užívaním kvalitných výživových doplnkov s vysokým obsahom živých kultúr sa môžete vyhnúť nepríjemnostiam.

Pribaľte do cestovnej lekárničky

Ak sa chcete zbaviť nerovnováhy trávenia, vyskúšajte Biopron Forte s 10 miliardami užitočných živých baktérií v dennej dávke. Unikátna kombinácia kmeňov S. Boulardii, laktobacilov a fruktooligosacha­ridov vo výživovom doplnku Biopron Forte vám pomôže prekonať náhly tráviaci diskomfort spojený so zmenou prostredia, stravy a dennej rutiny. Cíťte sa na dovolenke príjemne a v pohode vďaka priateľským mikroorganizmom, ktoré pomáhajú prinavrátiť črevnú rovnováhu. Biopron Forte označili spokojní spotrebitelia za Najdôveryhodnejšiu značku roka 2020. Oceníte ho nielen na cestách, ale aj počas vypätých či náročných období. Užívať ho môžu dospelí a deti od 6 mesiacov (obsah vysypanej kapsuly s jedlom či nápojom).


SÚŤAŽ: Pre pohodu na cestách aj v črevách

Biopron Forte - inzercia

Dovolenkové obdobie by malo byť plné radostných chvíľ, ale môže sa pritrafiť aj niečo nepríjemné. Aby ste nemuseli tŕpnuť, kde sa nachádza najbližšia toaleta, ani sa obmedzovať v jedle zo strachu pred neželanými „prehánkami“, pripravte si svoj tráviaci systém vopred. Náhly tráviaci diskomfort spojený so zmenou prostredia, stravy a dennej rutiny vám pomôžu prekonať priateľské baktérie. V dostatočnom množstve ich dokážete prijímať v podobe výživového doplnku. Vyberajte uvážlivo a siahnite po jednotke na trhu. Biopron je najpredávanejšia značka živých mikroorganizmov na Slovensku a spokojní spotrebitelia jej udelili aj označenie Najdôveryhodnejšia značka roku 2020. Pre vaše vyladené trávenie a pohodu (nielen) na cestách vyskúšajte Biopron Forte. Obsahuje tri zložky pre trojitú obnovu črevnej mikroflóry. S užívaním začnite niekoľko dní pred plánovanou cestou na dovolenku, pokračujte počas celého pobytu, aj niekoľko dní po návrate – aby vám skvelý pocit zo zaslúženého oddychu vydržal čo najdlhšie.

Teraz môže byť balíček Biopron váš! Stačí, ak odpoviete správne na súťažnú otázku a v pondelok 26.júla 2021 vyžrebujeme až 5 z vás. Balíček obsahuje 1× Biopron Forte a 1× Biopron baby +

Nápoveda: Správnu odpoveď na otázku nájdete v článku alebo na www.biopron.sk

Výhercovia

Hana K., Bratislava; Silvia F., Bratislava; Marianna J., Borský Svätý Jur; Ladislav K., Pozba; Igor M., Žilina

OUR MEDIA SR a. s., Kalinčiakova 33, 831 04 Bratislava, IČO: 51267055, spracováva Vami vyššie poskytnuté osobné údaje za účelom usporiadania a vyhodnotenia súťaže, na základe § 13 odst. 1 písm. a) zákona 18/2018 Z.z. o ochrane osobných údajov a o zmene a doplnení niektorých zákonov. Vaše osobné údaje budú vymazané najneskôr po vyhodnotení hlasovania a vyhlásení výhercov súťaže, pokiaľ neexistujú iné zákonné lehoty na uchovávanie údajov. Usporiadateľ môže poskytnúť osobné údaje spoluorganizátorom alebo sponzorom súťaže/hry. Prenos zverejnených osobných údajov výhercov je v rámci internetového pokrytia možný do všetkých krajín.

Máte právo Vami daný súhlas odvolať a Vaše údaje budú bezodkladne vymazané. Ďalšia účasť na hlasovaní a v súťaži v tomto prípade nie je možná. Odvolať súhlas môžete e-mailom na adresu zodpovednej osoby Peter Šonkol, alebo listom adresovaným usporiadateľovi. Máte právo požadovať prístup, opravu, vymazanie, obmedzenie spracúvania a namietať spracúvanie osobných údajov, ako aj právo na prenosnosť osobných údajov a právo podať návrh na začatie konania podľa § 100 Zákona č. 18/2018 Z. z.

Účastník hry berie na vedomie a súhlasí so zverejnením svojho mena ako výhercu v denníku Pravda a na webovej stránke www.pravda.sk V prípade sporu rozhoduje o nárokoch na výhru s konečnou platnosťou usporiadateľ. Vymáhanie výhry či účasti v súťaži/hre súdnou cestou je vylúčené.

Podmienkou účasti v súťaži/hre je vyplnený a odoslaný formulár a správne zodpovedanie všetkých otázok a uvedenie kontaktu: Meno a priezvisko, mesto - obec, e-mail alebo telefón. Každý sa na súťaži môže zúčastniť len raz.

chyba