Listová zelenina: Čo takto dať si... šalát!

Šaláty sú v lete najideálnejšou voľbou na doplnenie živín či energie bez toho, aby ste si zaťažili žalúdok počas horúcich dní. Obsahujú množstvo vitamínov, minerálov, antioxidantov - a najmä, stačí pár ingrediencií a máte sýte, chutné a výživne jedlo.

29.07.2021 06:00
rukola, cesnak, medvedí cesnak Foto:
Listová zelenina patrí medzi tie druhy, ktoré sa okrem malých výnimiek jedia surové a vďaka tomu si zachovávajú cenné látky pre naše telo.
debata (1)

Zo všetkých skupín potravín analyzovaných tímom výskumníkov Harvardovej univerzity sa listová zelenina ukázala ako najsilnejší prostriedok ochrany človeka pred hlavnými chronickými chorobami. Každá ďalšia denná porcia znižuje riziko infarktu a mŕtvice až o dvadsať percent, píše známy americký lekár a odborník na výživu Dr. Michael Greger vo svojom bestselleri „Ako nezomrieť“ (vyd. Noxi).

Pre naše zdravie je prospešné celé spektrum farebných rastlinných pigmentov. Predstavte si nádhernú jeseň, keď sa príroda začína zapaľovať žiarivými ohnivými farbami. Odkiaľ sa vzali tie oranžové a žlté farebné odtiene? Boli tam vždy – iba boli zamaskované zeleným farbivom chlorofylom, ktoré sa na jeseň začína rozkladať. Podobne tmavozelená listová zelenina obsahuje aj ostatné rastlinné pigmenty, všetky zabalené pekne dohromady, v jednom liste. Tieto farebné zlúčeniny sú často práve tými antioxidantmi, ktoré sa podieľajú na mnohých prínosoch pripisovaných konzumácii ovocia a zeleniny. Keď jete listovú zeleninu, jete všetky farby dúhy! „Niektoré druhy poškodenia ľudskej DNA vystavenej karcinogénom môžu byť kompletne zrušené v laboratórnych podmienkach pomocou chlorofylu. Ako by asi tento proces prebiehal v ľudskom organizme? Niekoľkí dobrovoľníci sa v službách vedy a v záujme ľudstva podujali na experiment, pri ktorom vypili roztok rádioaktívneho aflatoxínu (je to karcinogén) spoločne s chlorofylom zo špenátu. Druhí ho pili bez chlorofylu. Ukázalo sa, že šesť misiek špenátu zablokovalo pomocou chlorofylu asi 40 % karcinogénu. To je ohromujúce,“ píše sa v kapitole Listová zelenina v spomínanej publikácii.

Listovú zeleninu treba jesť tak často, ako je... Foto: SHUTTERSTOCK
šalát, rukola, zelenina Listovú zeleninu treba jesť tak často, ako je to možné!

Listovú zeleninu treba jesť tak často, ako je to možné! Hľadajte, inovujte, preskúmajte svoje chute, zabávajte sa a naučte svoje chuťové poháriky, aby si listovú zeleninu obľúbili. Je jedno, či ju prepašujete do osviežujúceho smoothie nápoja, pridáte do omáčok, použijete ako základ pre hlavné jedlo, alebo ju zjete ako veľkú porciu šalátu mnohých vôní a chutí. Vaše telo vám bude vďačné za každý hlt!

Viac informácií nájdete v novom e-booku BILLA pod názvom „Letné šaláty“ na www.billa.sk.

Čo by mal obsahovať šalát, ktorý sa podáva ako hlavné jedlo?

Základ – šalátové listy: Listová zelenina patrí medzi tie druhy, ktoré sa okrem malých výnimiek jedia surové a vďaka tomu si zachovávajú cenné látky pre naše telo. Listy: hlávkový šalát, ľadový šalát, kučeravý šalát lollo rosso, lollo biondo, rímsky šalát, kapusta, listy červenej repy, valeriánka (polníček), rukola, mangold, špenátové listy.

Iná zelenina alebo ovocie:

Zelenina: cibuľa, rajčiny, papriky, uhorky, reďkovka, baklažán, cuketa, mrkva, zeler…

Ovocie: hruška, jablko, pomaranč, grep, hrozno, granátové jablko, mango…

Hlavná prísada, teda to, čo dodá energiu: Je to veľmi dôležitá súčasť šalátu. Nemyslite si, že schudnete alebo sa budete zdravo stravovať, ak na obed zjete plnú misku čisto šalátových listov iba s nejakou zeleninou. Šalátová misa je fajn, plná vitamínov a minerálov, ale iba ako príloha k hlavnému jedlu či ako malý snack popoludní medzi jedlami. Ak si plánujete dať šalát ako hlavné jedlo, mali by ste si vybrať jeho hlavnú prísadu napríklad v podobe bielkovín, sacharidov, tukov či ich mixu.

Sacharidy: quinoa, pohánka, bulgur, celozrnná ryža, batáty, pšeno, toast

Bielkoviny: ryba, mäso, skyr, jogurt, syr (napr. grilovaný encián, grécky syr halloumi), vajce, tofu, strukoviny

Tuky: avokádo, orechy, semienka

Ochutenie šalátu: Pri ochucovaní šalátu sa väčšinou kombinuje olej s niečím kyslým, ako je citrón či ocot. Ochutenie však závisí od konkrétneho šalátu, sladšie šaláty s ovocím sa často dochucujú iba pomarančovou šťavou s medom a podobne.

Oleje: olivový, tekvicový, sezamový, ľanový, koriandrový, rakytníkový, olej zo pšeničných klíčkov

Niečo kyslé: balsamikový ocot, vínny ocot, citrónová, limetková alebo pomarančová šťava

Niečo, čo zvýrazní chuť: olivy, kapary, sušené ovocie, horčica, čili, med, cukor

Korenie: čierne korenie, soľ, rôzne bylinky ako bazalka, mäta, oregano, koriander, petržlenová vňať

Závisí iba od vás, ako si skombinujete tieto ingrediencie. Vedzte však, že šalát môže byť dokonalým jedlom s dômyselnou skladbou chutí, prekvapujúcimi kombináciami a so skvostnými nálevmi či dresingami. A navyše vďaka hre farieb môže byť úžasným vizuálnym zážitkom aj pre oči.

Šaláty nemusia byť len samá zelenina alebo pripravené nastudeno a môžu byť naozaj vhodná pochúťka aj pre hostí na záhradnej párty. Ak si chcete urobiť tzv. teplý šalát, stačí, ak naň tesne pred servírovaním naukladáte práve ugrilovaný encián, grécky syr halloumi, šampiňóny pripravené na oleji a cibuľke, kúsky kuracieho mäsa, steakov a podobne.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #rukola #šalát #listová zelenina #šaláty