Systém Nutri-Score bol vyvinutý s cieľom poskytnúť objektívne a zrozumiteľné informácie o výživovej hodnote výrobkov a pomáhať tak spotrebiteľom robiť informované rozhodnutia, ktoré sú v súlade so zásadami zdraviu prospešnej výživy a stravovania ako súčasti prevencie chronických chorôb. „Logo Nutri-Score na prednej strane obalov potravín poskytuje spotrebiteľovi pri nákupe čitateľné a ľahko zrozumiteľné informácie o celkovej výživovej kvalite výrobkov. Spotrebiteľ môže porovnávať výrobky a nasmerovať svoj výber na potraviny s priaznivou výživovou kvalitou a prispieť tak k zdravšiemu životnému štýlu,“ hovorí docentka Daniela Mináriková, expertka z Pro Nutri-Score Aliancie.
Je to vlastne škála piatich písmen od A po E a farieb od sýtozelenej po tmavooranžovú. Výsledné skóre (písmeno) sa vypočíta na základe vedeckého algoritmu, ktorý zohľadňuje obsah negatívnych nutričných faktorov, akými sú energetická hodnota, obsah jednoduchých cukrov, nasýtených alebo saturovaných tukov a solí, ktoré sú uvádzané práve v rámci povinných výživových údajov výrobku. Zároveň zohľadňuje pozitívne prvky ako sú vláknina, bielkoviny, ovocie, zelenina či vybrané orechy.
„Potraviny, ktoré sa nachádzajú v zelenej časti spektra, by mali tvoriť podstatnú zložku našej stravy, pri potravinách na opačnom konci by sme si mali dávať pozor, konzumovať ich menej často a všimnúť si podrobnejšie, ktoré zložky obsahujú. Niekde to môže byť viac soli, inde zasa väčšie množstvo napríklad nasýtených mastných kyselín či jednoduchých sacharidov,“ vysvetľuje doktorka Ľubomíra Fábryová, špecialistka na diabetológiu, poruchy látkovej premeny a výživy, prezidentka Slovenskej obezitologickej asociácie.
Čítajte viac Nakupujte zmyslami. Ako spoznať čerstvé pečivo, ovocie a zeleninuPozitíva aj negatíva | |
---|---|
Pozitíva | Negatíva |
je jednoduchý a pochopí ho každý | nezohľadňuje veľkosť porcie |
je to rýchla pomôcka na orientáciu počas nákupu | nerieši obsah prídavných látok |
má skutočný vplyv na správanie sa spotrebiteľov | nerieši ekológiu regionalitu |
je medzinárodné | nezohľadňuje mieru technologického spracovania potravín |
motivuje výrobcov k vývoju kvalitnejších potravín | môže v spotrebiteľovi vzbudzovať pocit, že už nemusí čítať ďalšie informácie na obale |
Abeceda v Nutri-Score
Systém Nutri-Score vychádza z tzv. Raynerovej škály, ktorá hodnotí potraviny na základe obsahu zložiek, ktoré by sme mali v strave preferovať, a tých, ktoré by sme mali v strave obmedzovať.
tmavozelená (-15 do –1)
Výrobky s vysokou výživovou hodnotou, ktoré môžeme konzumovať prakticky neobmedzene.
svetlozelená (0 do 2)
Výrobky s vysokou výživovou hodnotou, ktoré by sme mali zaraďovať do jedálnička čo najčastejšie.
žltá (3 do 10)
Výrobky, ktoré spĺňajú výživové hodnoty, ktoré môžeme konzumovať pravidelne.
oranžová (11 do 18)
Výrobky, v ktorých sú niektoré zložky vo vyššom zastúpení, ich spotrebu by sme mali kontrolovať aj vzhľadom na iné potraviny.
tmavooranžová (19 do 40)
Výrobky, ktoré majú viac zložiek vo vyššom pásme, a preto by sme ich mali jesť menej často.
Ako sa prideľujú body
Nutri-Score je založený na vedeckej metóde, ktorú v roku 2005 vyvinul výskumný tím z britskej Oxfordskej univerzity pod vedením prof. Mikea Raynera. Základom je rovnica vyvinutá tímom vedcov – takzvané Raynerovo skóre – ktorá zohľadňuje tak cenné zložky, ako aj tie, ktoré by mali byť v strave obmedzené. Body sa prideľujú na základe obsahu zložiek v 100 g produktu alebo 100 ml nápoja. Od bodov pridelených za energiu, nasýtené tuky a soľ sa odpočítajú body za bielkoviny, vlákninu a ďalšie výživné látky, ktoré prispievajú k výživovej hodnote produktu. Kombinované skóre umožňuje zaradenie potraviny do jednej z piatich hodnotových tried: A až E.
Kladné body Od 0 do 10 bodov pre zložky, ktoré by mali byť v strave obmedzené, a to v kategóriách energia, cukry, nasýtené tuky a soľ.
Záporné body Od 0 do 5 bodov pre zložky, ktoré je potrebné podporovať, a to v spoločnej kategórii ovocie, zelenina, orechy a v kategóriách vláknina a bielkoviny. Výsledné skóre vzniká ako rozdiel medzi zložkami, na ktoré by sme si mali dávať viac pozor, a zložkami, ktoré by sme mali v našom jedálničku podporovať.
Kladné body | (množstvo je uvádzané na 100 g/100 ml) | ||||||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Skóre | 0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 |
Energia (kcal) | ≥ 80 | > 80 | > 160 | > 240 | > 320 | > 400 | > 480 | > 560 | > 640 | > 720 | > 800 |
Cukry (g) | ≥ 4,5 | > 4,5 | > 9 | > 13,5 | > 18 | > 22,5 | > 27 | > 31 | > 36 | > 40 | > 45 |
Nasýtené tuky (g) | ≥ 1 | > 1 | > 2 | > 3 | > 4 | > 5 | > 6 | > 7 | > 8 | > 9 | > 10 |
Soľ (g) | ≥ 0,09 | > 0,09 | > 0,18 | > 0,27 | > 0,36 | > 0,45 | > 0,54 | > 0,63 | > 0,72 | > 0,81 | > 0,9 |
Záporné body | ||||||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Skóre | 0 | –1 | –2 | –3 | –4 | –5 | ||||
Bielkoviny (g) | ≥ 1,6 | > 1,6 | > 3,2 | > 4,8 | > 6,4 | > 8 | ||||
Vláknina (g) | ≥ 0,7 | > 0,7 | > 1,4 | > 2,1 | > 2,8 | > 3,5 | ||||
Orechy/Ovocie/Zelenina (%) | ≥ 40 | > 40 | > 60 | > 80 |
Jednotlivé hodnoty a odporúčania sa vždy prepočítavajú na dospelého zdravého človeka, čo si treba uvedomiť najmä pre tých, ktorí majú špecifické nutričné potreby (ľudia s potravinovými alergiami, diabetici a pod.)
Ako vyzerá výpočet pri bežnom bielom jogurte
A. Zložky, ktoré by mali byť obmedzené:
Množstvo | Raynerovo skóre | |
---|---|---|
Energia (kcal) | 69 kcal | 0 |
Cukry (g) | 5,1 g | 1 |
Nasýtené tuky (g) | 2,2 g | 2 |
Soľ (g) | 0,12 g (0,06 mg) | 0 |
Súčet bodov A | 3 |
B. Zložky, ktoré by mali byť v strave zvýšené:
Množstvo | Raynerovo skóre | |
---|---|---|
Bielkoviny (g) | 4,5 g | 2 |
Vlákniny (g) | 0 | 0 |
Orechy/Ovocie/Zelenina (%) | 0 | 0 |
Súčet bodov B | 2 |
Výpočet skóre na Raynerovej stupnici: Výsledok tabuľky A – výsledok tabuľky B = celkové skóre (3 – 2 = 1)
Celkové skóre je 1, takže čistý biely jogurt dostane Nutri-Score B.