Pečeňová diéta a jedálny lístok na detoxikáciu pečene

Prinášame niekoľko jednoduchých tipov, ktorými si môžete spestriť jedálny lístok a zároveň pomôcť vašej pečeni.

05.09.2021 06:00
zeleninová polievka Foto:
Zeleninová polievka je veľmi jednoduchá na prípravu.
debata (1)

Raňajky – Ráno môžete začať šálkou slabého zeleného čaju alebo ovocným 100 % džúsom. Ak máte radšej sladké raňajky, dajte si nízkotučný jogurt, do ktorého môžete pridať ovocie alebo ovsené vločky. Dobrou voľbou je aj ovsená kaša s nízkotučným mliekom. Ak chcete niečo slané, dajte si celozrnné toasty so zeleninou.

Obed – Na obed voľte biele, chudé mäso s ryžou alebo zemiakmi. Ak patríte medzi ľudí, ktorí majú radi polievky, odporučené sú vývary alebo zeleninové polievky. Ďalšou alternatívou môže byť aj šalát.

Olovrant – Jablká, banány, čučoriedky alebo grapefruit, mrkva či zeler. Takisto si môžete dať aj nízkotučný jogurt.

Večera – Porcia by mala byť malá, odľahčená, aby pečeň nezaťažovala. Pripravte si rybu s nízkym obsahom tuku, kura alebo ľahké rizoto so zeleninou. Všetky ingrediencie si spravte na pare alebo uvarte vo vode.

Zemiakový šalát

  • Suroviny: zemiaky, kuracie prsia, zázvor, pór alebo paradajka, petržlen, zeler, mrkva, kyslá smotana extra light
  • Ako na to: Zemiaky uvaríme v šupke, necháme vychladnúť. Kuracie prsia, pór, očistený petržlen, zeler a mrkvu uvaríme domäkka v mierne osolenej vode. Zemiaky ošúpeme, nakrájame na kolieska, kuracie prsia pokrájame, koreňovú zeleninu nastrúhame. Ďalej pokrájame buď čerstvý pór, alebo paradajku. Dáme do hrnca, mierne zalejeme vývarom, pridáme smotanu a podľa chuti strúhaný čerstvý zeler.

Kuracie závitky

  • Suroviny: kuracie prsia, paradajky, čerstvá paprika sladká, zázvor, rastlinné maslo
  • Ako na to: Kuracie prsia rozrežeme na roládu, naplníme nakrájanými paprikami a paradajkami, pridáme kúsok zázvoru (podľa chuti), lyžičku masla. Roládu zabalíme do alobalu tak, aby sa tam nedostala voda. V slanej vode varíme 30 až 40 minút. Podávame so zemiakmi.

Kuracie mäso na zelenine

  • Suroviny: 2 strúčiky cesnaku, 500 g kuracích pŕs, 2 lyžičky majoránu, 2 lyžičky mletej papriky, 400 g mrazenej zeleninovej zmesi, 10 dkg nízkotučného tvrdého syra, štipka soli
  • Ako na to: Najprv si rozohrejeme rúru na 200 °C. Než sa rúra rozohreje na požadovanú teplotu, rozvrstvíme si mrazenú zeleninovú zmes na pripravený alobal. Na vrstvu zeleniny položíme naklepané kuracie prsia. Kuracie prsia predtým potrieme cesnakom, posypeme majoránom a sladkou paprikou. Prsia tiež podľa chuti osolíme. V tejto fáze všetko utesníme v alobale. Potom alobal vložíme na plech do rúry a pečieme 30 minút. Po polhodine pečenia vyberieme z rúry, roztvoríme alobal a posypeme mäso strúhaným nízkotučným syrom. Dáme znovu zapiecť dozlatista.
pečeň, potraviny, zdravá strava Čítajte viac Potraviny pre zdravú pečeň

Hovädzia polievka s cestovinou

  • Suroviny: hovädzie mäso, mrkva, petržlen, zeler, polievkové rezance, soľ, petržlenová vňať
  • Ako na to: Zeleninu očistíme a nakrájame na rezance. Mäso umyjeme a nakrájame na kocky. Mäso dáme variť do osolenej vody, neskôr pridáme zeleninu a uvaríme domäkka. Rezance uvaríme osobitne v osolenej vode. Pridáme ich do hotovej polievky. Nakoniec nasekáme petržlenovú vňať.

Hrášková polievka so závarkou

  • Suroviny: mrazený hrášok, hladká múka, olej, vajce, sladká paprika, soľ
  • Ako na to: Múku opražíme nasucho, zriedime vodou, osolíme a pridáme hrášok a olej. Druhú dávku múky rozšľaháme vo vajci, pridáme sladkú papriku a závarku zavaríme do polievky.

Pórová polievka

  • Suroviny: pór, zemiaky, hladká múka, olej, soľ
  • Ako na to: Pór a zemiaky očistíme. Pór nakrájame na kolieska, zemiaky na kocky. Na oleji speníme pór, zaprášime múkou a zalejeme vodou. Osolíme, pridáme zemiaky a uvaríme.

Zeleninová polievka

  • Suroviny: mrkva, petržlen, zeler, karfiol, hrášok alebo mrazená zeleninová zmes, hladká múka, olej, soľ
  • Ako na to: Z múky a oleja pripravíme zápražku, zriedime ju vodou, osolíme a dáme variť. Pridáme mrazenú zeleninu alebo očistenú a pokrájanú čerstvú zeleninu a uvaríme.

Zeleninová polievka s krupicou

  • Suroviny: mrkva, petržlen, zeler, krupica, vajce, soľ
  • Ako na to: Zeleninu očistíme, nakrájame na kocky alebo nastrúhame nahrubo. Dáme variť do osolenej vody. Krupicu zľahka opečieme nasucho a pridáme do polievky. Vajce rozšľaháme a postupne do vriacej polievky vlievame za stáleho miešania. Vajce v polievke vytvorí jemný zákal.

Jogurtový kokteil

  • Suroviny: 4 biele jogurty, 400 g mlieka, 80 g cukru, 120 g marhuľovej zaváraniny alebo 400 g kompótových broskýň
  • Ako na to: Jogurt s mliekom rozmixujeme, pridáme zaváraninu (alebo nakrájané kompótové broskyne), cukor a ešte raz rozmixujeme.
surové mäso Čítajte rozhovor Marián Oltman: Za problémy s pečeňou môže náš smutný príbeh lovcov mamutov

Syrová pena

  • Suroviny: 400 g taveného syra, 20 g rastlinného margarínu, 40 g mlieka, soľ, pažítka (sladká paprika)
  • Ako na to: Tavený syr rozotrieme s margarínom, osolíme a pridáme mlieko. Vyšľaháme do peny. Nakoniec pridáme nasekanú pažítku. Pažítku môžeme zameniť za sladkú papriku, prípadne časť syrovej peny vymiešať s paprikou a časť s pažítkou.

Šľahaný tvaroh s pažítkou

  • Suroviny: 600 g mäkkého tvarohu, 150 g mlieka, 40 g pažítky, soľ
  • Ako na to: Tvaroh osolíme a rozšľaháme s mliekom. Pažítku posekáme nadrobno. Vmiešame do tvarohovej peny.

Hlávkový šalát so zákvasom

  • Suroviny: 1 až 2 ks hlávkového šalátu, 1 zákvas, soľ
  • Ako na to: Šalát umyjeme a rozoberieme na jednotlivé listy. Príliš veľké listy nakrájame. Zákvas osolíme a zalejeme ním šalát.

Žemľovka s jablkami a tvarohom

  • Suroviny: 400 g sendviča, 400 g mlieka, 300 g tvarohu, 300 g jabĺk, 100 g cukru, 1 žĺtok, 60 g oleja, 20 g práškového cukru, olej
  • Ako na to: Pekáč vymastíme olejom. Sendvič nakrájame na plátky, pokvapkáme ich mliekom tak, aby boli vlhké, ale nie rozmočené. Jablká olúpeme a nakrájame na plátky alebo nastrúhame na hrubom strúhadle. Tvaroh vymiešame so žĺtkom a cukrom. Do nádoby kladieme striedavo navhlčený sendvič, jablká a rozmiešaný tvaroh. Poslednú vrstvu tvoria plátky sendviča. Pokvapkáme ich olejom a zvyšným mliekom. Zvoľna pečieme. V prípade potreby počas pečenia ešte pokvapkáme mliekom. Hotovú žemľovku posypeme práškovým cukrom.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #pečeň #recepty #zdravá strava