Nepochybne sem patria aj čierne ríbezle, čierna moruša, ale aj tmavé višne či fialové odrody hrozna. Píše o tom americký lekár, odborník na výživu Dr. Michael Greger vo svojom bestselleri Ako nezomrieť (Noxi 2018). Kupujte preto vždy najčervenšie jahody, maliny, paradajky, najtmavšiu brokolicu, akú nájdete. Červená cibuľa má o 76 % viac antioxidačnej aktivity ako biela, červená kapusta môže obsahovať až osemkrát viac antioxidantov ako biela, pri fazuli je zdravšia červená, resp. tmavá fazuľa a podobne.
Medzi najobľúbenejšie druhy ovocia v Spojených štátoch (ale aj v Európe) patria najmä jablká a banány. Podľa Gregera obsahujú 60 a 40 antioxidačných jednotiek. Ale ani jeden z týchto druhov ovocia nemôže konkurovať bobuľovinám. Zatiaľ čo šálka jahôd predstavuje 310 jednotiek, brusnice majú 330, maliny 350 jednotiek a čučoriedky 380 – hoci divorastúce čučoriedky môžu mať až dvakrát viac! Ešte lepšie sú na tom niektoré divorastúce exotické bobule, ktoré sa dajú nazbierať v kanadskej tundre, napríklad kanadské brusnice. Z pohľadu dostupnosti v obchodoch či našich lesoch však v tomto období vyhrávajú čučoriedky. V publikácii napísanej dvoma lekármi, prof. Dobosom a doc. Kümmelom „Spolu proti rakovine“ (Ikar 2013) sa uvádza, že „čučoriedky patria k najvýkonnejším antioxidantom v rastlinnej ríši“, ale keďže môžu ovplyvňovať účinok iných liekov, onkopacienti by ich nemali konzumovať počas chemoterapie.
Zdravé farebné pigmenty antokyaníny
Farbivá antokyaníny obsiahnuté v tmavom bobuľovitom okolí, akým sú čučoriedky a černice, im dodávajú intenzívnu modrú až čiernu farbu. Najvyššiu koncentráciu, mimochodom, nájdeme v arónii (čierna jarabina) a baze čiernej, po nich nasledujú čierne maliny, čučoriedky (najmä menšie, divorastúce druhy) a černice. Z hľadiska ceny v obchode je najlacnejším zdrojom antokyanínov pravdepodobne červená kapusta.
Na našu škodu sa superzdravé antokyanínové pigmenty spracovaním strácajú. Pri výrobe jahodového džemu sa zničí až 97 % tohto farbiva. Sušenie mrazením, tzv. lyofylizácia, je spracovateľský postup, pri ktorom sa zachová pozoruhodne vysoký podiel nutrientov. Takto ošetrené ovocie je však dosť drahé.
Najradšej čerstvé, ale môžu byť aj mrazené
Štúdie skúmajúce čerešne, maliny a jahody však naznačujú, že správne zmrazené bobule by mohli byť podobne výživné ako čerstvé. Navyše sú dostupné aj počas tých častí roka, keď čučoriedky či černice nemajú svoju sezónu. A sú lacnejšie ako lyofylizácia.
Čerstvé bobule chutia, prirodzene, najlepšie. Sú v celej svojej farebnej, sladkej a voňavej kráse naším malým hnacím antioxidačným ochranným motorom. Či si ich dávate ako dezert, pridávate do šalátov, robíte smoothie, alebo len tak rovno do úst – sú to tie najlepšie lahôdky, ktoré nám darovala sama príroda.
Antioxidačná aktivita vybraného ovocia
Ovocie | Antioxidačná aktivita na porciu |
Lesné čučoriedky | 13 427 |
Brusnice | 8 983 |
Černice | 7 701 |
Maliny | 6 058 |
Jahody | 5 938 |
Jablko (Red Delicious) | 5 900 |
Čerešne | 4 873 |
(Vyjadrené v jednotkách antioxidačnej sily pri použití analógu vitamínu E ako referenčnej látky, Výživa ako zbraň proti rakovine, Balneotherma). | |