Černice a čučoriedky proti rakovine. Nečudo!

Farba rozhoduje o tom, ktorý druh zeleniny či ovocia má najviac antioxidantov pôsobiacich proti starnutiu a rakovine. Aj to je dôvod, prečo sa bobuľovité ovocie ako fialové až čierne čučoriedky či černice ocitajú na prvých priečkach tabuľky najzdravšieho ovocia z hľadiska antioxidačnej aktivity.

30.08.2021 06:00
čučoriedky, černice Foto:
Čučoriedky patria k najvýkonnejším antioxidantom v rastlinnej ríši.
debata (3)

Nepochybne sem patria aj čierne ríbezle, čierna moruša, ale aj tmavé višne či fialové odrody hrozna. Píše o tom americký lekár, odborník na výživu Dr. Michael Greger vo svojom bestselleri Ako nezomrieť (Noxi 2018). Kupujte preto vždy najčervenšie jahody, maliny, paradajky, najtmavšiu brokolicu, akú nájdete. Červená cibuľa má o 76 % viac antioxidačnej aktivity ako biela, červená kapusta môže obsahovať až osemkrát viac antioxidantov ako biela, pri fazuli je zdravšia červená, resp. tmavá fazuľa a podobne.

Medzi najobľúbenejšie druhy ovocia v Spojených štátoch (ale aj v Európe) patria najmä jablká a banány. Podľa Gregera obsahujú 60 a 40 antioxidačných jednotiek. Ale ani jeden z týchto druhov ovocia nemôže konkurovať bobuľovinám. Zatiaľ čo šálka jahôd predstavuje 310 jednotiek, brusnice majú 330, maliny 350 jednotiek a čučoriedky 380 – hoci divorastúce čučoriedky môžu mať až dvakrát viac! Ešte lepšie sú na tom niektoré divorastúce exotické bobule, ktoré sa dajú nazbierať v kanadskej tundre, napríklad kanadské brusnice. Z pohľadu dostupnosti v obchodoch či našich lesoch však v tomto období vyhrávajú čučoriedky. V publikácii napísanej dvoma lekármi, prof. Dobosom a doc. Kümmelom „Spolu proti rakovine“ (Ikar 2013) sa uvádza, že „čučoriedky patria k najvýkonnejším antioxidantom v rastlinnej ríši“, ale keďže môžu ovplyvňovať účinok iných liekov, onkopacienti by ich nemali konzumovať počas chemoterapie.

Zdravé farebné pigmenty antokyaníny

Farbivá antokyaníny obsiahnuté v tmavom bobuľovitom okolí, akým sú čučoriedky a černice, im dodávajú intenzívnu modrú až čiernu farbu. Najvyššiu koncentráciu, mimochodom, nájdeme v arónii (čierna jarabina) a baze čiernej, po nich nasledujú čierne maliny, čučoriedky (najmä menšie, divorastúce druhy) a černice. Z hľadiska ceny v obchode je najlacnejším zdrojom antokyanínov pravdepodobne červená kapusta.

Na našu škodu sa superzdravé antokyanínové pigmenty spracovaním strácajú. Pri výrobe jahodového džemu sa zničí až 97 % tohto farbiva. Sušenie mrazením, tzv. lyofylizácia, je spracovateľský postup, pri ktorom sa zachová pozoruhodne vysoký podiel nutrientov. Takto ošetrené ovocie je však dosť drahé.

Jogurt, čučoriedky a med - pripravte si mrazené... Foto: SHUTTERSTOCK
čučoriedky, jogurt, dezert Jogurt, čučoriedky a med - pripravte si mrazené osvieženie.

Najradšej čerstvé, ale môžu byť aj mrazené

Štúdie skúmajúce čerešne, maliny a jahody však naznačujú, že správne zmrazené bobule by mohli byť podobne výživné ako čerstvé. Navyše sú dostupné aj počas tých častí roka, keď čučoriedky či černice nemajú svoju sezónu. A sú lacnejšie ako lyofylizácia.

Čerstvé bobule chutia, prirodzene, najlepšie. Sú v celej svojej farebnej, sladkej a voňavej kráse naším malým hnacím antioxidačným ochranným motorom. Či si ich dávate ako dezert, pridávate do šalátov, robíte smoothie, alebo len tak rovno do úst – sú to tie najlepšie lahôdky, ktoré nám darovala sama príroda.

Antioxidačná aktivita vybraného ovocia

Ovocie Antioxidačná aktivita na porciu
   
Lesné čučoriedky 13 427
   
Brusnice 8 983
   
Černice 7 701
   
Maliny 6 058
   
Jahody 5 938
   
Jablko (Red Delicious) 5 900
   
Čerešne 4 873
   
(Vyjadrené v jednotkách antioxidačnej sily pri použití analógu vitamínu E ako referenčnej látky, Výživa ako zbraň proti rakovine, Balneotherma).  
   

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #ovocie #černice #čučoriedky #antioxidanty