Preslávili čučoriedky piloti? Nepomýľte si ju s ľuľkovcom

Farbivá antokyaníny obsiahnuté v tmavom bobuľovitom okolí, akým sú čučoriedky a černice, im dodávajú intenzívnu modrú až čiernu farbu. Na našu škodu sa superzdravé antokyanínové pigmenty spracovaním strácajú. Čerstvé bobule sú, prirodzene, najlepšie. Sú v celej svojej farebnej, sladkej a voňavej kráse naším malým hnacím antioxidačným ochranným motorom.

04.09.2021 06:00
čučoriedky, ovocie Foto:
Farba rozhoduje o tom, ktorý druh zeleniny či ovocia má najviac antioxidantov pôsobiacich proti starnutiu a rakovine.
debata

Čučoriedky sa preslávili v druhej svetovej vojne, keď sa hovorilo, že piloti britského kráľovského letectva „jedia čučoriedkový džem, aby sa im v noci zlepšil zrak“. Zrejme išlo o vymyslenú historku s cieľom zmiasť Nemcov. Oveľa pravdepodobnejším dôvodom toho, prečo Briti odrazu v noci dokázali omnoho presnejšie zostreľovať nacistické bombardéry, asi neboli čučoriedky, ale nová supertajná zbraň – radar.

Pojem čučoriedky preslávil aj Július Satinský, ktorý tak nazýval dievčatá. Extrakt z čučoriedok je však súčasťou mnohých doplnkov výživy určených na zlepšenie zraku.

Nepomýľte si čučoriedku s ľuľkovcom zlomocným!

Ľuľkovec zlomocný. Foto: SHUTTERSTOCK
ľuľkovec zlomocný, ľuľkovec, otrava, jedovatý, bobuľa Ľuľkovec zlomocný.

Plody čučoriedky a ľuľkovca zlomocného ľudovo nazývaného aj ľuľok, lulák či čertov blázniček, sa na seba veľmi podobajú. Ľuľkovec je bylina (50–150 cm) a okolo jeho čiernej bobule sú lístky (kalich) v tvare hviezdice! Tie čučoriedka nemá. U ľuľkovca je toxická celá rastlina, pretože obsahuje jedovaté tropánové alkaloidy. Otravy sa však vyskytujú najčastejšie po požití plodov ľuľkovca, ktoré majú sladkú chuť, príznakmi sú sčervenanie tváre, suchosť slizníc, horúčka, zrýchlenie srdcovej činnosti, rozšírené zrenice, nepokoj, strach, podráždenosť, halucinácie, kŕče a porucha vedomia.

Čučoriedka lesná. Foto: SHUTTERSTOCK
čučoriedka, čučoriedky, ovocie, bobuľa, les Čučoriedka lesná.

Prvá pomoc pri otrave: Podľa publikácie „Neotrávte sa“, kde sú autorkami farmaceutky PharmDr. Silvia Plačková a PharmDr. Blažena Cagáňová (vedúca a zástupkyňa NTIC), pri požití akejkoľvek časti rastliny treba skúsiť vyvolať vracanie (pozor, vracanie sa nevyvoláva pri všetkých druhoch otráv!). Podajte 10–20 rozdrvených tabliet aktívneho uhlia. Okamžite kontaktujte lekára alebo Národné informačné toxikologické centrum (NTIC), tel. +421 2 54 774 166 (nepretržitá 24-hodinová konzultačná služba). Viac informácií aj na www.ntic.sk.

Obsah proantokyanidínov vo vybraných potravinách (PAC v mg/100 g)
 
škorica 8108
   
kakaový prášok 1373
   
červená fazuľa 563
   
lieskové orechy 501
   
brusnice 418
   
lesné čučoriedky 329
   
jahody 145
   
hrozno 81
   
červené víno 62
   
maliny 30
   
olej z hroznových semien 0
   
(Zdroj: USDA databáza obsahu proantokynidínov vo vybraných potravinách)  

Vysvetlivky:

Antokyanidíny tvoria skupinu polyfenolov, ktoré sú príčinou takmer všetkých živých farieb ovocia a zeleniny – červenej, ružovej, svetlofialovej, oranžovej a modrej. Sú teda zodpovedné za sýte farby bobuľovín.Tieto pigmenty sú vo veľkom množstve zastúpené v drobnom ovocí, najmä v malinách či čučoriedkach, kde ich môžu obsahovať až 500 mg na 100 g ovocia. U milovníkov tohto ovocia sú to teda najčastejšie konzumované polyfenoly. Vysoký obsah antokyanidínov (aj proantokyanidínov) môže byť zodpovedný za veľmi silnú antioxidačnú aktivitu tohto drobného ovocia. Zo všetkých druhov sú na prvom mieste čučoriedky.

Proantokyanidíny (PAC) sú komplexy polyfenolov, ktoré vznikajú spájaním jednotlivých molekúl katechínu. Zjednodušene povedané, tiež druh antioxidantov. Nachádzajú sa vo veľkom množstve v semenách, kvetoch a šupke mnohých plodín. Ak vynecháme škoricu a kakao, dva najvýznamnejšie zdroje proantokyanidínov sú brusnice a čučoriedky (ale sú najmä v šupkách, ich obsah v šťave je menší). „V pokusoch na zvieratách brzdia rast rakoviny hrubého čreva,“ píšu autori, lekári Dobos a Kümmel v publikácii „Spolu proti rakovine“. Ostatné drobné ovocie ich obsahuje podstatne menej. Dôležité je tiež pripomenúť, že brusnicový džús má oveľa nižší obsah proantokyanidínov než neporušené ovocie, preto nemôže byť dostatočným zdrojom týchto látok.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #otrava #čučoriedky #ľuľkovec #NTIC