Viete, čo je krokodília hruška? Určite ste ju už jedli!

Názov hruškovec americký vám asi nič nepovie. V češtine má tento strom a jeho plody ešte pôvabnejšie botanické pomenovanie: hruškovec prelahodný. Toto lahodné ovocie, áno, je to naozaj ovocie, ste už takmer určite ochutnali. Pre hrubú šupku a tvar sa mu niekde hovorí aj krokodília či aligátoria hruška. Ide o známe avokádo! Pochádza z čeľade vavrínovité a vavríny slávy vďaka svojim prospešným účinkom zbiera už oddávna.

19.09.2021 06:00
avokádo, zdravie, omega 3 mastné kyseliny Foto:
Avokádo je ovocie s najvyšším obsahom bielkovín.
debata

V knihe "Jedlo ako jed, jedlo ako liek“ sa dozvieme, že zrelá dužina avokáda je veľmi chutná a zdravá. Predstavuje bohatý zdroj predovšetkým vitamínu E a draslíka. Navyše obsahuje vitamín B6, vitamín C, riboflavín a horčík. Avokádo pre obsah vitamínov, ale najmä mononenasýtených mastných kyselín dokáže byť doslova liekom, ale málokto vie, že isté jeho časti sú jedovaté. Hrubá šupka a masívna kôstka vo vnútri plodu obsahujú toxickú látku, ktorá môže byť osudná pre kanáriky či andulky, listy stromu zasa môžu otráviť kone a kozy. Mimochodom, "pikoška“: kôstka lisovaním dáva mliečnu tekutinu mandľovej chuti, z ktorej sa vyrábal neviditeľný atrament.

Známy je aj avokádový olej, dobre stráviteľný a... Foto: SHUTTERSTOCK
avokádo Známy je aj avokádový olej, dobre stráviteľný a trvanlivý, pre použitie v kuchyni je však pomerne drahý. Má vysoký bod prepálenia, až 271 stupňov Celzia.

Plné draslíka a zdravých tukov

"Existuje asi 400 druhov avokáda,“ píšu manželia Červení v knihe Liečba výživou s podtitulom Encyklopédia liečivých potravín. Aj preto majú plody avokáda rôzne veľkosti (od 100 až po 1000 gramov) i farbu šupy. "Tuky avokáda sú tvorené mononenasýtenými mastnými kyselinami (podobne ako olivový olej), ktoré sú veľmi užitočné pre organizmus.“ Podľa nich by avokádo mali denne konzumovať rekonvalescenti, ľudia vyčerpaní, trpiaci depresiami a neurózami. Avokádo priaznivo pôsobí na zníženie krvného tlaku, posilňuje srdce najmä pri ateroskleróze, angine pectoris a po infarktoch. Podľa týchto známych propagátorov zdravého spôsobu života má avokádo priaznivé účinky aj pri chorobách obličiek, močových ciest a pečene, pri chorobách kože a slizníc. Roztlačením si z neho možno vyrobiť masku na suchú a vráskavú pleť.

Na 100 gramov hmotnosti obsahuje kalorické avokádo až 23,5 gramu tukov, 3,4 gramu sacharidov a 1,5 gramu vlákniny. Z vitamínov obsahuje všetky "béčka“, najviac však kyseliny listovej (31 mg), vitamín C a vitamín E. Okrem toho obsahuje veľa draslíka (až 490 mg) v porovnaní s horčíkom (30 mg) alebo fosforom (42 mg). Draslík pomáha regulovať krvný tlak, má priaznivý vplyv na srdcovú činnosť a nervovú sústavu. Avokádo sa považuje za zásadotvornú potravinu. Konzumuje sa obyčajne surové ako rastlinné maslo natreté na chlieb a pečivo alebo vo forme známej mexickej nátierky guacamole (s kúskami paradajok, cesnakom, cibuľou, soľou, mletým čiernym korením, čili a šťavou z citróna). Avokádo sa nezvykne tepelne upravovať, lebo vzhľadom na obsah tanínu horkne.

Avokádo dozrieva, až keď sa odtrhne zo stromu.... Foto: SHUTTERSTOCK
avokádo Avokádo dozrieva, až keď sa odtrhne zo stromu. Preto nezrelý plod nechajte ešte niekoľko dní stáť pri izbovej teplote.

Avokádový olej – v kuchyni, ale najmä v kozmetike

Bežný strom vyprodukuje ročne cca 120 ks avokád, niektoré zdroje uvádzajú 100 kg tohto ovocia. Ak plody ostanú na strome, od určitej etapy puknú a poškodia sa. Preto sa trhajú predčasne strojovo alebo ručne a nechávajú sa pri izbovej teplote dozrieť cca 2 týždne. Známy je aj avokádový olej, dobre stráviteľný a trvanlivý, pre použitie v kuchyni je však pomerne drahý. Má vysoký bod prepálenia, až 271 stupňov Celzia (obsahuje až do 76 % kyseliny olejovej). Pre jemnú maslovú chuť sa skvele hodí do šalátov, ale aj na vyprážanie. Najväčšie uplatnenie má však v kozmetike.

Pre svoj obsah nenasýtených mastných kyselín a obsah vitamínu E chráni najmä vysušenú pokožku pred stratou hydratácie, je obľúbenou prísadou vlasovej kozmetiky, ale aj prípravkov určených na starostlivosť o pery. Tento prirodzený antioxidant podporujúci regeneráciu buniek sa používa aj ako relaxačný masážny olej. Je výborným doplnkom aj ako prevencia na problematické suché miesta s atopickým ekzémom pre svoj upokojujúci a protizápalový e­fekt.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #zdravá výživa #ovocie #avokádo #krokodília hruška