Viete, že…?
- Avokádo je ovocie s najvyšším obsahom bielkovín. U niektorých kalifornských odrôd však 80 % kalórií pochádza z tukov. Ide ale o zdravé tuky podobné olivovému oleju.
- Prvýkrát sa o avokáde zmieňujú Španieli v roku 1519 – vtedy ho však pre jeho nevýraznú chuť zavrhli. Veľmi obľúbeným sa stalo až v 20. storočí v Amerike.
- Avokádo má guľatý alebo hruškovitý tvar, niektoré odrody sú veľké ako slepačie vajce, iné vážia až jeden kilogram. Líšia sa aj farbou, môžu byť tmavozelené, šarlátové, žlté alebo skoro čierne.
- Avokádo dozrieva, až keď sa odtrhne zo stromu. Preto nezrelý plod nechajte ešte niekoľko dní stáť pri izbovej teplote.
Klady:
- bohatý zdroj vitamínu E
- dobrý zdroj draslíka
- vysoký obsah mononenasýtených tukov
Zápory:
- vysoký obsah kalórií
Zdroj: publikácia Jedlo ako jed, jedlo ako liek