Na Slovensku vzniká nová linka pomoci. Je zameraná na poruchy príjmu potravy

Ide o prvú telefonickú linku na Slovensku, ktorá je zameraná na pomoc ľuďom s anorexiou, bulímiou či záchvatovým prejedaním a ich blízkym. Stačí zavolať 0800 221 080 a poradia skúsené psychologičky.

27.09.2021 11:00
telefón, ruky, mobil Foto:
Ide o prvú telefonickú linku na Slovensku, ktorá je špecializovaná na pomoc ľuďom s anorexiou, bulímiou či záchvatovým prejedaním, a ich blízkym.
debata (1)

Výčitky kvôli jedlu, úzkosť z vlastného tela či podozrenie na poruchy príjmu potravy u seba alebo svojho blízkeho. S týmto všetkým dokáže od pondelka 27. 9. pomôcť nová bezplatná telefonická linka Chuť žiť, ktorej vznik podporila Férová Nadácia a O2 Business Services. Na druhej strane linky 0800 221 080 budú k dispozícii psychológovia s praxou v oblasti porúch príjmu potravy, ktorí budú rozumieť tomu, čo volajúci prežíva a poskytnú mu potrebnú podporu a nesmerovanie.

„Už dlhšie ma trápilo, že nevieme ľuďom pomôcť okamžite, keď sa nám ozvú. Naše psychologické poradenstvo fungovalo cez konzultácie, na ktoré sa musel človek minimálne pár hodín vopred registrovať. Dievčatá nám písali na Instagram, keď mali úzkosť, dokonca niekoľkokrát skúsili zavolať, ale nemohli sme im zdvihnúť. Som preto neuveriteľne vďačná, že sa podarilo linku vytvoriť. Ak sa potrebujem poradiť, alebo zvládnuť výčitky po jedle, stačí zdvihnúť telefón a porozprávať sa s niekým, kto ma pochopí a podporí. Linka tiež zvýšila našu kapacitu. Kým online poradňa fungovala 2 hodiny do dňa, linka Chuť žiť bude fungovať spočiatku 6 hodín denne, neskôr plánujeme jej prevádzkové hodiny navyšovať podľa vyťaženosti,” hovorí Valentína Sedileková, zakladateľka projektu Chuť žiť.

Situácia s poruchami príjmu potravy je alarmujúca. Údaje zo siete Epic Health Research Network uvádzajú, že diagnózy porúch príjmu potravy sa celkovo zvýšili o 25 percent u ľudí vo veku 12 až 18 rokov v porovnaní s predpoveďami založenými na predpandemických trendoch.

Psychiatrička MUDr. Martina Paulinyová potvrdzuje, že na Slovensku to nie je inak: „Je zjavné, že obavy o zdravie počas pandémie, izolácia v domácom prostredí, nedostatok rovesníckych kontaktov, pohybu a viac času na internete a sociálnych médiách sú faktory, ktoré prispeli k nárastu tejto nebezpečnej diagnózy. Je dôležité, aby boli rodičia všímaví k tomu, ako sa ich deti cítia, ako prekonávajú svoje výzvy, ale aj k tomu, ako sa stravujú. Preto sa veľmi teším, že Chuť žiť prichádza s novou linkou pomoci. Tá pomôže rodičovi, ktorý si všimol, že sa mu jeho dieťa pred očami mení a nevie ako mu pomôcť, ale aj mladému človeku, ktorému sa spočiatku dobrý úmysel dostať sa do kondície a schudnúť vymkol z rúk a svoje chudnutie nevie zastaviť. Dostane sa im nielen podpory a ľudského prístupu, ale aj usmernenia, ako nájsť odbornú pomoc a nestratiť sa v spleti internetových rád a odporúčaní,” dodáva MUDr. Martina Paulinyová z NÚDCH, ktorá je zároveň odbornou garantkou Chuť žiť.

Ľudia s poruchami príjmu potravy môžu na linku zavolať v akútnych stavoch, prípadne sa môžu len poradiť, ako začať s liečbou. Ozvať sa môžu aj rodičia, ktorí majú podozrenie, že ich dcéra alebo syn trpia poruchou príjmu potravy, alebo ľudia, ktorí sú nespokojní so svojím telom alebo zažili bodyshaming.

Keďže aj obyčajný telefonát si občas vyžaduje odvahu, o príjemné uvítanie sa postarala Ema Müller, autorka projektu Som bohyňa, ktorý pomáha ženám a dievčatám cítiť sa dobre vo vlastnej koži. „Aj ja sama som svoje problémy riešila extrémnym spôsobom – prejedaním sa, vracaním alebo nejedením. Bála som sa, že ma moje okolie nepochopí, a tak som si to nechávala pre seba, čím sa moje pocity viny ešte zhoršovali. Potrebovala som pomoc, ale bála som sa ju vyhľadať. Som rada, že vďaka linke Chuť žiť už nemusíme zostať samy v momentoch, keď potrebujeme vypočuť, upokojiť a podporiť,” hovorí Ema, ktorá sa stala hlasom linky.

Linka 0800 221 080 je bezplatná, spustená je od 27. septembra a počas pracovných dní bude k dispozícii šesť hodín – v pondelok a utorok od 14. do 20. h, v stredu, štvrtok a piatok od 10. do 16. h. Okrem telefonickej linky Chuť žiť je k dispozícii e-mailová poradňa na adrese poradna@chutzit.sk.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #anorexia #bulímia #linka pomoci #poruchy príjmu potravy