Nemáte radi rybí tuk? d-Test posudzoval kvalitu ľanového oleja

Ľanový olej je, dá sa povedať, akási vegetariánska alternatíva rybieho tuku. Tento olej je totiž významný najmä vysokým obsahom vzácnych omega-3 mastných kyselín. Časopis d-Test porovnával 12 vzoriek ľanového oleja, väčšinu z nich v biokvalite. Ako to dopadlo?

06.10.2021 06:00
ľanový olej, olej, oleje, dochucovadlo, ľan Foto:
Ľanový olej má najvyšší obsah omega-3 mastných kyselín zo všetkých olejov.
debata (1)

Ľanový olej bol pomerne bežným olejom pre našich predkov, slúžil v kuchyni aj v hospodárstve. Postupom času sa naň však zabudlo. V poslednej dobe sa však opätovne vracia do kuchyne ako doplnok stravy, ktorý ponúka výživovo zaujímavé látky, píše sa v najnovšom čísle časopisu d-Test 10/2021. Olejnaté ľanové semienka a z nich lisovaný olej patrili k niekoľkým málo olejom používaným v našej oblasti už od stredoveku spoločne s olejmi makovým, konopným či hroznovým.

Jeho nevýhodou je, že nízka stabilita nedovoľuje príliš dlhé skladovanie, a keď pestovanie ľanu ustúpilo do pozadia po príchode bavlny, ľanový olej v kuchyni nahradili trvanlivejšie oleje. Do jedálnička sa však vracia opäť pre svoj obsah dôležitých omega-3 nenasýtených mastných kyselín. Výživoví poradcovia ho so zveličením nazývajú vegetariánskou alternatívou rybieho tuku, pretože z desiatky najdôležitejších zdrojov „omega-trojky“ je na prvom mieste pred olejom z treščej pečene, chia semienkami, ľanovými semienkami, olejom z vlašských orechov aj repkovým olejom (viď tabuľka pod článkom).

Nepomleté ľanové semeno prejde tráviacim traktom nedotknuté

Je tiež zaujímavé vedieť, že ak prehltneme samotné ľanové semienka, prejdú cez náš tráviaci trakt nedotknuté. „Matka Príroda ich zabalila až príliš starostlivo,“ tvrdí americký lekár Michael Greger vo svojom výživovom bestselleri Ako nezomrieť. „Aby ste zaručili čo najlepší účinok, pomeľte ich v mixéri alebo v mlynčeku na kávu či korenie. Môžete si nimi posypať ovsenú kašu, šaláty, polievky – doslova čokoľvek.“

Ľanový olej sa obyčajne predáva v tmavých, pomerne malých fľaštičkách. Vysoký podiel omega-3 mastných kyselín je síce výhodný z výživového hľadiska, je však problematický z pohľadu stability a skladovateľnosti oleja. Je totiž v porovnaní s inými olejmi omnoho menej odolný voči oxidácii a zhorknutiu. Obyčajne je nerafinovaný a lisovaný za studena, takže je potrebné chrániť ho pred svetlom a teplom a nemožno ho príliš dlho skladovať. Vyniká chuťou pripomínajúcou oriešky, typickou vôňou a naviac je prirodzene nahorklý. Využíva sa teda najmä pri príprave šalátov, kde čiastočne slúži ako dochucovadlo.

Ak sú oleje extra panenské, znamená to, že sú... Foto: Dávid Popovič, mystudio.sk
ľanový olej, oleje, olej, dochucovadlo Ak sú oleje extra panenské, znamená to, že sú lisované za studena prvým a jediným lisovaním: repkový, horčicový, makový, konopný, ľanový, tekvicový či z vlašských orechov...

Ľanový olej skladujte v chlade a v tme

„Áno, ľanový olej by mal byť skladovaný v chladničke už aj pred otvorením. Po otvorení ho odporúčame skonzumovať do troch týždňov, neskôr ho už používať iba na vonkajšie použitie. Chutí v kombinácii s tvarohom, čerstvou zeleninou alebo v bielom jogurte, do zeleninových šalátov a nátierok. Pozitívne ovplyvňuje sliznice, je účinnou prevenciou proti civilizačným chorobám, znižuje krvný tlak, pôsobí protizápalovo, posilňuje imunitu,“ vysvetľuje znalkyňa za studena lisovaných, extra panenských lisovaných olejov Viera Šimčiková z firmy Olej Hont z obce Súdovce neďaleko kúpeľov Dudince.

„Ženy ľanový olej ocenia predovšetkým pri menštruačných problémoch. Zjemňuje a zvláčňuje tvrdú, suchú a popraskanú kožu, je účinný aj na rôzne ekzémy, pomáha regenerovať kožu po ožarovaní a po aplikácii na vlasy zmierňuje tvorbu lupín,“ dodáva.

V d-Teste porovnali 12 vzoriek dostupných v ČR

V d-Teste však kvalitný slovenský ľanový olej z Hontu neposudzovali, vybrali si 12 vzoriek olejov, ktoré dostať kúpiť v rámci Českej republiky. V prvom rade nechali zmerať obsah omega-3 mastnej kyseliny alfa-linolénovej (omega-3). V priemere predstavovala očakávaných 53 %, narazili však aj na výdatnejšie vzorky, vôbec najvyšší podiel laboratórium zistilo v prípade Kaiser Franz Josef Exclusive (59,9 %). Za nadpriemerné označili aj Naturfarm Lněný olej (58,5 %) či HealthLink Bio Lněný olej (56,9 %).

Je známe, že v našej strave je dôležitý pomer omega-3 a omega-6 mastných kyselín, za ideálny sa považuje 1:2 až 1:4, pričom náš klasický jedálniček sa obyčajne prikláňa smerom k omnoho vyššiemu príjmu „omega-šestky“, zvyčajne 1:15 až 1:20. Po zmeraní obsahu omega-6 kyseliny linolovej sa d-Test dopracoval k veľmi priaznivému pomeru týchto dvoch kyselín v ľanových olejoch: 3,3:1 (omega-3 verzus omega-6). Ľanový olej takto dokáže zvrátiť nepriaznivý pomer týchto kyselín v našej strave. Najlepšia situácia opäť panovala v prípade Kaiser Franz Josef Exclusive (4:1), ktorý si z merania profilu mastných kyselín odniesol najlepšie súhrnné hodnotenie.

Výskumníci d-Testu posudzovali aj tepelnú stabilitu olejov, rozdávali uspokojivé a dobré známky, hoci v porovnaní s takým repkovým olejom je ľanový omnoho citlivejší – aj preto sa hodí takmer výlučne pre studenú kuchyňu. Chuťovo tiež všetky vychádzali z testu s dobrým či uspokojivým výsledkom, hoci pri niektorých, napr. HealthLink Bio je v popise nedostatkov prívlastok „trpký, nahorklá príchuť, umelý, spálený“, „rybiu príchuť“ má aj Allnature Bio Lněný olej, Kaiser Franz Josef Exklusive, Wolfberry či Topvet. Čo sa týka prítomnosti zvyškov pesticídov, väčšina vzoriek vyšla zo skúšky s čistým štítom, do biovýrobkov sa niekedy pesticíd môže dostať aj ako stará záťaž okolitého prostredia či nezavinená kontaminácia z okolia. V ľanovom oleji d-Test nesledoval obsah lignanov (rastlinné fytoestrogény), tie sa totiž vyskytujú v stenách rastlinných buniek ľanového semienka a do oleja takmer neprechádzajú, zostávajú vo výliskoch. Kto chce konzumovať lignany, musí používať mleté ľanové semená.

Celý test ľanových olejov môžu predplatitelia nájsť na www.dtest.cz/lneny-olej.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #olej #ľanový olej #za studena lisovaný olej #d-Test #Cesta za zdravím