Sukralóza: nízkokalorické sladidlo 600 x sladšie ako stolový cukor. Bezpečná pre celú rodinu vrátane detí, tehotných a dojčiacich žien. Prijateľný denný príjem sukralózy je 5 mg na kg denne pre deti aj dospelých. Neovplyvňuje tráviaci proces a nehromadí sa v tele.
Sacharín: nízkokalorické sladidlo 300 x sladšie ako stolový (repný alebo trstinový) cukor. Bezpečný pre deti, tehotné aj dojčiace ženy. Bol predmetom rozsiahlych výskumov vo všetkých vekových kategóriách, ktoré potvrdili jeho bezpečnosť. Prijateľný denný príjem sacharínu je 5 mg na kg denne pre deti aj dospelých. Prejde telom bezo zmeny.
Aspartám: nízkokalorické sladidlo 200 x sladšie ako cukor. Je bezpečný pre všetkých okrem ľudí so zriedkavým ochorením fenylketonúria. Prijateľná denná dávka v Európe je 40 mg na kg hmotnosti za deň. Nevstupuje do krvného obehu.
Acesulfám draslíka: kalorické sladidlo 200 x sladšie ako cukor. Vynikajúca stabilita pri vysokých teplotách a dobrá rozpustnosť. Prijateľný denný príjem je 15 mg na kg hmotnosti za deň u detí aj dospelých. V tele nemetabolizuje.
Stévia: listy kra z rodiny chryzantéma 200 x sladšie ako cukor. Prijateľný denný príjem je 4 mg na kg hmotnosti za deň. Táto dávka by sa nemala prekročiť.
Čítajte rozhovor Diabetici na NFI protokole už schudli vyše tisíc kílCukorné alkoholy: patrí sem sorbitol, manitol, xylitol, laktikol, maltitol a izomalt. Rovnaká sladivosť ako klasický cukor, ale len nevýznamný účinok na glykémie. Pri nadmernej konzumácii vedú k nafukovaniu, hnačkám, kŕčom.
Fruktóza: o 30 % vyššia sladivosť ako sacharóza, nadmerný príjem vedie k brušnému diskomfortu a podporuje vzostup hladín tukov v krvi (triglyceridov). Nemá významnejšie výhody pri kontrole cukrovky.
Agávový sirup: kalorické cukorné sladidlo, ktoré zvyšuje glykémiu. Zmes glukózy, fruktózy a sacharózy.
Nevhodné sladidlá pre diabetikov: glukóza (hroznový cukor), javorový sirup, med, kukuričný sirup, prírodný slad.