Sacharín, aspartám alebo stévia? Ktoré sladidlo je vhodné?

Náhradné sladidlá sú jediným reálnym prostriedkom, ktorý umožní tešiť sa zo sladkej chuti bez príjmu cukru a nadbytočných kalórií. Umelé i prírodné sladidlá umožňujú diabetikom (ale aj ostatným) prežívať pocit chvíľkového sladkého blaha bez vystavenia sa riziku nechcenému vzostupu glykémie. V knihe "Diéta pre diabetikov“ (vyd. Raabe) o sladidlách povolených v EÚ podrobne píše známy odborník na výživu MUDr. Peter Minárik.

14.11.2021 06:00
sladidlá, dobré zdravie, Foto:
Umelé i prírodné sladidlá umožňujú diabetikom prežívať pocit chvíľkového sladkého blaha.
debata (14)

Sukralóza: nízkokalorické sladidlo 600 x sladšie ako stolový cukor. Bezpečná pre celú rodinu vrátane detí, tehotných a dojčiacich žien. Prijateľný denný príjem sukralózy je 5 mg na kg denne pre deti aj dospelých. Neovplyvňuje tráviaci proces a nehromadí sa v tele.

Video
Diabetička Janka Brezinová z Dubnice nad Váhom schudla v priebehu pol roka 37 kg a postupne sa jej podarilo vysadiť lieky na cukrovku, na tlak, na cholesterol, ochranu ciev i obličiek. Toto všetko dosiahla vďaka tzv. NFI protokolu.

Sacharín: nízkokalorické sladidlo 300 x sladšie ako stolový (repný alebo trstinový) cukor. Bezpečný pre deti, tehotné aj dojčiace ženy. Bol predmetom rozsiahlych výskumov vo všetkých vekových kategóriách, ktoré potvrdili jeho bezpečnosť. Prijateľný denný príjem sacharínu je 5 mg na kg denne pre deti aj dospelých. Prejde telom bezo zmeny.

Aspartám: nízkokalorické sladidlo 200 x sladšie ako cukor. Je bezpečný pre všetkých okrem ľudí so zriedkavým ochorením fenylketonúria. Prijateľná denná dávka v Európe je 40 mg na kg hmotnosti za deň. Nevstupuje do krvného obehu.

Acesulfám draslíka: kalorické sladidlo 200 x sladšie ako cukor. Vynikajúca stabilita pri vysokých teplotách a dobrá rozpustnosť. Prijateľný denný príjem je 15 mg na kg hmotnosti za deň u detí aj dospelých. V tele nemetabolizuje.

Stévia: listy kra z rodiny chryzantéma 200 x sladšie ako cukor. Prijateľný denný príjem je 4 mg na kg hmotnosti za deň. Táto dávka by sa nemala prekročiť.

obezita, tučnota, jedlo, chudnutie, diabetes Čítajte rozhovor Diabetici na NFI protokole už schudli vyše tisíc kíl

Cukorné alkoholy: patrí sem sorbitol, manitol, xylitol, laktikol, maltitol a izomalt. Rovnaká sladivosť ako klasický cukor, ale len nevýznamný účinok na glykémie. Pri nadmernej konzumácii vedú k nafukovaniu, hnačkám, kŕčom.

Fruktóza: o 30 % vyššia sladivosť ako sacharóza, nadmerný príjem vedie k brušnému diskomfortu a podporuje vzostup hladín tukov v krvi (triglyceridov). Nemá významnejšie výhody pri kontrole cukrovky.

Agávový sirup: kalorické cukorné sladidlo, ktoré zvyšuje glykémiu. Zmes glukózy, fruktózy a sacharózy.

Nevhodné sladidlá pre diabetikov: glukóza (hroznový cukor), javorový sirup, med, kukuričný sirup, prírodný slad.

© Autorské práva vyhradené

14 debata chyba
Viac na túto tému: #diabetes #cukor #Dobré zdravie #sladidlá #umelé sladidlá #náhradné sladidlá