Pečivo obohatené o vitamín D má pomôcť kostiam i imunite

Začiatkom septembra slovenskí pekári oznámili, že chcú cez pečivo obohatené o vitamín D na pultoch obchodov prispieť k zlepšeniu imunity a odolnosti Slovákov proti respiračným ochoreniam. Informoval o tom výkonný riaditeľ Slovenského zväzu pekárov, cukrárov a cestovinárov Milan Lapšanský. Zároveň dodal, že potraviny obohatené o vitamín D štátu významne ušetria výdavky na zdravotnú starostlivosť.

16.11.2021 06:00
chlieb, vitamín D, Foto:
Vitamín D si väčšina ľudí donedávna spájala výlučne s problematikou rednutia kostí.
debata (2)

Ide o riešenie, ktoré využívajú vo Fínsku, Švédsku či Veľkej Británii. V týchto dňoch už toto pečivo spotrebitelia nachádzajú na pultoch obchodov, okrem iných aj v sieti supermarketov BIL­LA.

Ranný chlebík teraz v zľave

„BILLA pravidelne prináša pre svojich zákazníkov novinky v sortimente. Od augusta máme v ponuke ranný chlieb s vitamínom D. Ide o balený 250 gramov vážiaci chlebík s bežnou cenou 1,99 eura,“ tvrdí hovorkyňa spoločnosti BILLA Kvetoslava Kirchnerová. „Teraz sme pre našich zákazníkov pripravili atraktívnu ponuku a tento chlebík môžu ochutnať za 1,59 eura. Cena chlebíka je porovnateľná s inými chlebmi s pridanou hodnotou. Chlieb obsahuje až 27 % odporúčanej dennej dávky vitamínu D. Vitamín D prispieva najmä k správnemu fungovaniu imunitného systému a k udržaniu zdravých kostí a zubov. Okrem tohto vitamínu ranný chlebík obsahuje aj zdraviu prospešné semienka ako quinoa, chia a tekvicové semienka.“

Výrobky obohatené vitamínom D sú na pultoch predajní špeciálne označené. „Pri nákupe sa, samozrejme, každý spotrebiteľ môže rozhodnúť, či si zakúpiť novinky, alebo klasický tovar vyrobený podľa pôvodných receptúr,“ uviedol Milan Lapšanský.

Mária Šustrová, doktorka, Downov syndróm Čítajte rozhovor Profesorka Šustrová: Vitamín D si kvapkám na kúsok chleba

Pre kosti aj pre imunitu

Potraviny obohatené o vitamín D a vápnik by mali štátu ušetriť za rok viac ako 11 miliónov eur na zdravotnej starostlivosti. Vyplýva to z medzinárodnej štúdie, ktorá zisťovala vplyv takýchto potravín na zdravie obyvateľov EÚ nad 55 rokov trpiacich osteoporózou. V EÚ rednutím kostí trpí takmer pätina ľudí (17,6 %) nad 55 rokov.

Vitamín D si väčšina ľudí donedávna spájala výlučne s problematikou rednutia kostí, pretože jeho príjem je potrebný pre dobré vstrebávanie a využitie vápnika a fosforu. Našťastie, už sa urobila dostatočná osveta jeho významnému vplyvu na imunitný systém, faktom, že nás chráni pred infekciami, nádormi, autoimunitnými ochoreniami a jeho nedostatok sa v zime spája s výskytom prechladnutia, chrípky aj ochorením spôsobeným mutáciami nového koronavírusu. Pritom mnohí Slováci, nielen seniori, ale aj deti a mladé ženy, majú v zime závažný nedostatok déčka.

Zaujímavosti o déčku

  • Nedostatok vitamínu D sa opakovane zistil v rôznych populáciách, často v súvislosti s jeho nízkym príjmom v potrave, s nedostatočným dopĺňaním či nedostatočným vystavovaním sa slnečnému žiareniu.
  • Z hľadiska tvorby vitamínu D v koži nie je dôležitá len prítomnosť slnečného svitu, ale významné je aj to, pod akým uhlom slnečné lúče dopadajú na našu pokožku (to znamená, aká je výška slnka nad horizontom). Takisto to závisí od ozónovej vrstvy, smogu v meste, od nadmorskej výšky, dennej doby, plochy pokožky vystavenej slnku, od druhu odevu či používania opaľovacích krémov. Neslobodno zabudnúť ani na fototyp konkrétneho človeka – čím nižší fototyp (belšia pokožka), tým sa vitamín D pod vplyvom UV žiarenia vytvára ľahšie.
  • Inuiti, Eskimáci, ktorí žijú v Kanade a v severnej Aljaške, trpia veľkým nedostatkom vitamínu D v prípade, že sa vzdajú svojho tradičného spôsobu obživy, to znamená častej konzumácie morských tvorov bohatých na vitamín D. Majú totiž nedostatok slnečného žiarenia a jeho uhol im neumožňuje vytvárať si dostatok déčka. Prekážkou je aj mnoho vrstiev teplého oblečenia.
  • Belošské deti žijúce v Juhoafrickej republike majú vyššie hladiny vitamínu D v porovnaní s tamojšou černošskou populáciou, pretože tmavá pokožka pomalšie vytvára vitamín D. Samozrejme, osoby s nízkym fototypom žijúce v exotických krajinách, ale napríklad aj v Austrálii, sú väčšmi ohrozené kožnou rakovinou.
  • Vitamín D užívajte vždy len s výdatným jedlom (alebo na olejovom nosiči), ktoré obsahuje nejakú zdravú formu tukov (podporuje to jeho vstrebávanie).
  • UV filter s faktorom 8 (v ktoromkoľvek bežnom pleťovom kréme máte SPF 15) redukuje produkciu vitamínu D v koži až o 97 %.
  • 1 mikrogram vitamínu D3 = 40 IU (medzinárodných jednotiek)

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #imunita #vitamíny #pečivo #vitamín D #Dobré zdravie #doplnky výživy