Pláva vaša stolica v toaletnej mise? Možno váš pankreas produkuje málo enzýmov

V pankrease sa tvoria enzýmy, ktoré trávia živiny z potravy. Dôsledkom chronického zápalu podžalúdkovej žľazy je ich nedostatočná tvorba. Niekedy sa pankreatické enzýmy netvoria vôbec, najmä ak sa veľká časť pankreasu alebo celý pankreas chirurgicky odstráni. Aj o tejto problematike sa dočítate v knihe Diéta pri ochoreniach žlčníka a pankreasu vydavateľstva Raabe.

02.12.2021 06:00
pankreas, Foto:
Enzýmy sa majú užiť súčasne s konzumáciou jedla alebo počas pitia nápojov.
debata (1)

Ak pankreas netvorí dostatočné množstvo tráviacich enzýmov, zákonite dochádza k zažívacím problémom, ktoré sú dôsledkom nedostatočného trávenia a vstrebávania bielkovín, tukov aj sacharidov (škrobov a cukrov). Následkom toho môže pri dlhodobom trvaní dôjsť k poruchám výživy, ktoré sa prejavujú neželaným chudnutím, výnimočne aj celkovým chátraním a čiastkovými problémami spôsobenými napríklad nedostatočným vstrebávaním vitamínov rozpustných v tukoch – A, D, E, K – či niektorých minerálnych látok.

Nedostatočná tvorba pankreatických enzýmov sa prejavuje: bolesťami brucha, nafukovaním, veľkým množstvom odchádzajúcich vetrov, zvýšeným zápachom stolice, riedkou hnačkovitou konzistenciou stolice, stolicou plávajúcou v toaletnej mise (dá sa ťažko spláchnuť).

hemofília, skúmavka, krv, rukavice Čítajte aj Žltá karta pre vašu pečeň. Vystaví vám ju vírus

Prípravky s obsahom pankreatických enzýmov sú väčšinou registrované ako lieky a v indikovaných prípadoch ich môže lekár (gastroenterológ, internista) predpísať na recept s čiastočnou úhradou zdravotnej poisťovne. Keďže užívanie enzýmov vo forme liekov (výnimočne doplnkov výživy) nahrádza nedostatočnú produkciu v pankrease, hovoríme o suplementačnej liečbe. Prípravky môžu byť vo forme kapsúl, granúl alebo tabliet.

Enzýmy sa majú užiť súčasne s konzumáciou jedla alebo počas pitia nápojov. O dávkovaní sa treba poradiť s ošetrujúcim lekárom či lekárnikom (závisí aj od druhu konzumovaného jedla). Pankreatické enzýmy je najlepšie užiť na začiatku konzumácie alebo počas konzumácie stravy a nápojov (pitie čistej vody nevyžaduje užitie enzymatického prípravku). Ak sa majú užiť dve-tri dávky, prvý liek užite na začiatku jedenia, druhý, prípadne tretí v strede konzumácie. Enzymatické prípravky nie je dobré miešať s príliš horúcou stravou alebo zapíjať nadmerne horúcimi nápojmi. Ak má pacient problém s prehltnutím väčších kapsúl, môže ich otvoriť a drobné granulky vnútri zmiešať s mäkšou stravou alebo nápojmi. Ak pacient zabudne užiť enzymatický prípravok alebo ho nemá pri sebe, mal byť tomu prispôsobiť diétnu dávku svojho pokrmu a počas nasledujúceho jedla užiť obvyklú dávku enzýmov (nie dvojnásobnú!).

Tráviace enzýmy

  • Proteázy – trávia bielkoviny
  • Lipázy – štiepia tuky
  • Amylázy – štiepia sacharidy

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #trávenie #pankreas #metabolizmus #enzýmy #pankreatické enzýmy